Οικονομία | Διεθνή

Κατά 21.000% εκτινάχθηκαν οι συναλλαγές NFTs το 2021 - Πάνω από 17 δισ. δολάρια ο τζίρος

Newsroom

Σε περισσότερα από 17 δισ. δολάρια εκτινάχθηκαν κατά την διάρκεια του 2021 οι συναλλαγές NFTs (Non-Fungible Tokens), σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική έκθεση της εταιρείας δεδομένων NFT Nonfungible.com σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών L'Atelier, που ανήκει στην BNP Paribas.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το CNBC, ο συνολικός τζίρος των συναλλαγών NFTs κατά το προηγούμενο έτος κατέγραψε αύξηση της τάξης του 21.000% σε σχέση με το 2020, όταν η συνολική αξία των συναλλαγών της αγοράς των NFTs δεν ξεπερνούσε τα 82 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα NFT που περιλαμβάνει ένα κολάζ του ψηφιακού καλλιτέχνη Beeple πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 69 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie's.

«Διαπιστώνουμε μία εκθετική αύξηση των συναλλαγών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο Gauthier Zuppinger, συνιδρυτής του Nonfungible.com, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό που παρουσιάζει η Nonfungible.com υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με άλλες εκτιμήσεις, καθώς μία αντίστοιχη έρευνα από την εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis ανέβαζε τον συνολικό τζίρο της αγοράς των NFTs στα 40 δισ. δολάρια.

Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται πως το 2021 υπήρξαν συνολικά 2,5 εκατ. ψηφιακά πορτοφόλια που είχαν στην κατοχή τους ή πραγματοποίησαν συναλλαγές με NFTs, σύμφωνα με την έρευνα του Nonfungible.com, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός κατά το 2020 ήταν μόλις 89.000. Αντίστοιχη ήταν και η αύξηση του αριθμού των αγοραστών, καθώς από τους περίπου 75.000 κατά το 2020, στην διάρκεια του 2021 οι αγοραστές NFTs εκτοξεύτηκαν στα 2,3 εκατομμύρια.

Τι είναι τα NFT;

H γέννηση και εξέλιξη των NFT είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αγορά των κρυπτονομισμάτων, καθώς είναι και αυτά ένα κρυπτογραφικό προϊόν βασισμένο στην τεχνολογία του blockchain. Ως τέτοιο, επωφελήθηκε τα μέγιστα από την μετεωρική άνοδο της αγοράς των ψηφιακών νομισμάτων των τελευταίων ετών, όπως και από τους γιγάντιους όγκους χρήματος που έπεσαν στις αγορές τα τελευταία δύο χρόνια ένεκα της πανδημίας.

Η διαφορά των δύο crypto-προϊόντων έγκειται στο ότι τα NFT ως Non-Fungible Tokens, είναι μη ανταλλάξιμα, δηλαδή το κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό. Με πρακτικούς όρους αυτό σημαίνει πως ενώ, σε μια δεδομένη στιγμή, ένα bitcoin ισοδυναμεί με οποιοδήποτε άλλο bitcoin στον κόσμο, ένα ether με οποιοδήποτε άλλο ether κ.ο.κ., τα NFT δεν έχουν αντίστοιχο τους πουθενά εκεί έξω, καθώς το κάθε ένα από αυτά συνιστά μια μοναδική «ταυτότητα» στο blockchain, με έναν και μόνο ιδιοκτήτη, και όσες «κόπιες» ενός NFT και αν κυκλοφορήσουν το αρχικό παραμένει αναντικατάστατο.

Αυτή η μοναδικότητα έχει αναμφισβήτητα συμβάλλει στην φρενίτιδα που τα περιβάλλει τα τελευταία χρόνια, και στα αμύθητα ποσά που καταβάλλονται για την αγοραπωλησία τους: Το πιο ακριβό NFT μέχρι στιγμής, είναι ένα έργο του ψηφιακού καλλιτέχνη Murat Pak με τίτλο The Merge, το οποίο πουλήθηκε στην πλατφόρμα Nifty Gateway για 91,8 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: