Οικονομία | Διεθνή

Τουρκία: Υποβάθμιση του outlook και «καμπανάκι» για τις οικονομικές πολιτικές από την Fitch

Newsroom

Στην υποβάθμιση του outlook της αξιολόγησης της Τουρκίας σε «αρνητικό», από «σταθερό», προχώρησε η Fitch Ratings, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αξιολόγηση για το αξιόχρεο της χώρας στο «BB-». 

Ο οίκος αξιολόγησης εξηγεί ότι η πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και η προοπτική περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων ή πρόσθετων μέτρων οικονομικής στήριξης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023 έχουν προκαλέσει επιδείνωση της εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της χώρας, η οποία αντικατοπτρίζεται στη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας (με μια άνευ προηγουμένου ημερήσια μεταβλητότητα) και στον ολοένα και αυξανόμενο πληθωρισμό.

Οι εξελίξεις αυτές, προειδοποιεί ο οίκος, εγείρουν κινδύνους για τη μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας και θα μπορούσαν πιθανώς να αναζωπυρώσουν τις πιέσεις εξωτερικής χρηματοδότησης.

Μετά τις κρίσεις του 2018 και του 2020, η Τουρκία εισέρχεται υποδέχεται μια νέα περίοδο πιέσεων από ευάλωτη θέση, με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την αντίδραση των υπεύθυνων χάραξης οικονομικής πολιτικής, υψηλές απαιτήσεις εξωτερικής χρηματοδότησης, επιδείνωση της δυναμικής του πληθωρισμού και εξασθενημένα μαξιλάρια εξωτερικής ρευστότητας.

Η Fitch υπενθυμίζει ότι η λίρα έχει κάνει βουτιά 46% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τις αρχές του έτους, με ορισμένες ημέρες μάλιστα να παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα. Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η απουσία κατεύθυνσης πολιτικής, οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων υπέρ μιας ασθενέστερης λίστας στο πλαίσιο στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη και οι αυξημένες πληθωριστικές προσδοκίες θα διατηρήσουν τις πιέσεις για το νόμισμα, εκτιμά ο οίκος.

Στην έκθεσή του προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα φτάσει το 25% έως τα τέλη του 2021 και θα παραμείνει ένας από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών που αξιολογεί, διαμορφούμενος κατά μέσο όρο στο 20% την περίοδο 2022-2023. «Η αποδυναμωμένη λίρα, οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων διεθνώς και οι ολοένα και αυξανόμενες πληθωριστικές προσδοκίες δημιουργούν κίνδυνο ανοδικής απόκλισης των προβλέψεων μας», σημειώνει η Fitch.

Συνεχίζονται οι απώλειες για τη λίρα

Νέες απώλειες έναντι του δολαρίου σημειώνει την Παρασκευή η τουρκική λίρα, στον απόηχο της υποβάθμισης των προοπτικών της οικονομίας της γειτονικής χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί στις 13,75 λίρες/δολάριο, υποχωρώντας κατά 0,6% σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, απέχοντας ωστόσο αρκετά από τα ιστορικά χαμηλά των 14 λιρών/δολάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: