Χρ. Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης αν χρειαστεί - Περιορίζουν άλλες ελαφρύνσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρ. Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης αν χρειαστεί - Περιορίζουν άλλες ελαφρύνσεις
Την πιθανότητα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για την κάλυψη έναντι του ενεργειακού κόστους αλλά και άλλων κινδύνων με τελευταία κίνηση τα μέτρα για τη Β. Εύβοια επανέλαβε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Την πιθανότητα να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για την κάλυψη έναντι του ενεργειακού κόστους αλλά και άλλων κινδύνων με τελευταία κίνηση τα μέτρα για τη Β. Εύβοια επανέλαβε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha. Αλλά διευκρίνισε πως όποια επιπλέον μέτρα, μη συνδεδεμένα με έκτακτα γεγονότα τύπου μερίσματος, «προφανώς θα αξιολογηθούν στη βάση του δημοσιονομικού χώρου ο οποίος "τρώγεται" από την ανάγκη "η πολιτεία να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

"Όταν δεν ξέρουμε την ένταση και την έκταση της ενεργειακής κρίσης με απόλυτο τρόπο, το να έρχεται η πολιτεία και να υπόσχεται πράγματα είναι τουλάχιστον ανεύθυνο" επισήμανε ο υπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για πρόσθετες παροχές.

"Έχουμε μία αίσθηση για την ενεργειακή κρίση", είπε "και η μέχρι τώρα η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι το πρόβλημα είναι αυτονόητα εξωγενές, παροδικό αλλά πιο οξύ". Σε ερώτημα τι θα συμβεί αν η ενεργειακή κρίση συνεχιστεί απάντησε ότι πάντα το Υπουργείο Οικονομικών έχει και δυσμενή σενάρια. "Βρίσκουμε πόρους για δίκτυ προστασίας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για όσο χρειαστεί", ανέφερε.

Εξήγησε πως η ενεργειακή κρίση χαμήλωσε λίγο τη δυναμική της ανάκαμψης ανά χώρα στην ΕΕ, αλλά σε ό,τι αφορά στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάκαμψη το 2021 κατά 6,1% που είναι "ίσως η πιο συντηρητική εκτίμηση που υπάρχει παγκοσμίως, ο μέσος όρος των εκτιμήσεων είναι αρκετά υψηλότερος από ότι αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα". Η εν λόγω πρόβλεψη δεν ενσωματώνει όμως δύο αβεβαιότητες: την πορεία της υγειονομικής κρίσης και την πορεία της ενεργειακής κρίσης. "Εμείς θέλουμε να είμαστε ασφαλείς και με ασφάλεια κάναμε αυτή την πρόβλεψη", είπε.

Εξήγησε, επίσης, πως σε μικροοικονομικό επίπεδο το κάθε νοικοκυριό έχει βοηθηθεί σημαντικά, κυρίως μέσα από μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η βοήθεια είναι μεταξύ του 5,1% με 5,3% αναλογικά με το διαθέσιμο εισόδημα. Ωστόσο, πλέον το όφελος ροκανίζεται από την ακρίβεια και το Υπουργείο προσπαθεί να την περιορίσει.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην πρωτοβουλία που θα αναλάβει η Ευρώπη. "Κινούμαστε συντονισμένα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς το συντομότερο δυνατόν πρέπει να υπάρχει μία απάντηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος", ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Εξήγησε πως λόγω ανάπτυξης λελογισμένος πληθωρισμός θα υπάρχει "αλλά είναι σημαντικό αυτός να κινείται σε χαμηλό ύψος περίπου στο 2%".

"Υπάρχει ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών για να διασφαλίσει την επόμενη μέρα της χώρας", είπε. "Θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής να δεσμεύομαι για επιπλέον μειώσεις φόρων ή διανομή μερισμάτων, ξέρετε όμως πολύ καλά ότι η χώρα δεν έχει μόνο το σήμερα έχει και το αύριο", είπε και εξήγησε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί. Γιατί οι κρίσεις θα περάσουν "άλλα θα πρέπει να μην αφήσουν πίσω ένα αποτύπωμα τέτοιο που να μην μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider