Χρ. Σταϊκούρας: Απαντήσαμε άμεσα σε δύο παγκόσμιες κρίσεις - Η ελληνική οικονομία είναι σε αναπτυξιακή πορεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρ. Σταϊκούρας: Απαντήσαμε άμεσα σε δύο παγκόσμιες κρίσεις - Η ελληνική οικονομία είναι σε αναπτυξιακή πορεία
Παρεμβάσεις εν όψει της ΔΕΘ από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Εν όψει της 85ης ΔΕΘ, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε δύο παρεμβάσεις σε εφημερίδες, για να δώσει το στίγμα του απολογισμού της οικονομικής πολιτικής και να αναδείξει τα μέτρα που έρχονται για την βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Όπως δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, "η 85η ΔΕΘ βρίσκει την Ελλάδα να κινείται σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης και να ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίηθηση και αισιοδοξία".

Την αισιοδοξία αυτή την αντλεί από τον τρόπο που η κυβέρνηση, απλώνοντας ένα προστατευτικό "δίχτυ ασφαλείας" πάνω από 41 δισ. ευρώ, μπόρεσε να ανταπεξέλθει στον εξωγενή παράγοντα της πανδημίας και να αποσοβήσει στον καλύτερο δυνατό βαθμό τους κραδασμούς της οικονομίας απέναντι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Στην πανδημία και τη συνακόλουθη οικονομική κρίση, προστέθηκε η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφές του καλοκαιριού. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, επιστράτευσε κάθε διαθέσιμο εγχώριο και ευρωπαϊκό πόρο , αξιοποίησε τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και δρομολόγησε τη βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Το αποτέλεσμα το δείχνουν οι ανοδικοί πρόδρομοι δείκτες της ελληνικής οικονομίας (βιομηχανική παραγωγή, δείκτης υπεύθυνων προμηθειών, δείκτης οικονομικού κλίματος κ.α.).

Τα νέα μέτρα για την επόμενη διετία

  • Στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας το προσεχές διάστημα
  • Υλοποίηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών
  • Διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνετούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής.
  • Επιτευξη βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης. μέσα από την περαιτέρω ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
  • Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.
  • Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
  • Διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου ευρωπαϊκού, δημοσιονομικού πλαισίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider