Μετάλλαξη Delta Plus και η... άμυνα του Ηρακλή Ι &ΙΙ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετάλλαξη Delta Plus και η... άμυνα του Ηρακλή Ι &ΙΙ
Τα σενάρια από την εισβολή της Delta plus στην Ευρώπη και η επίδρασή στους σχεδιασμούς της ΕΚΤ. Πώς γεφυρώνεται η non investment grade φάση των ελληνικών ομολόγων, με τον Ηρακλή Ι και ΙΙ.

Τι σχέση έχει η μετάλλαξη Delta plus και το πρόγραμμα Ηρακλής Ι και ΙΙ; Θα μπορούσε εύκολα να απαντήσει κανείς: Kαμία!

Κι όμως το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, σύμφωνα με συζητήσεις που έχουν ανοίξει στο περιβάλλον της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει κάποια σχέση...

Να πως έχουν τα πράγματα.

Πριν η βίαιη εισβολή, στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, της μετάλλαξης Delta - και κυρίως της δεύτερης από τις τρείς εντοπισμένες μεταλλάξεις Delta, της αποκαλούμενης Delta plus - αρχίσει να εξαπλώνεται, μαζί και στην Ελλάδα (Κρήτη και Αθήνα), το «κλίμα» στην ΕΚΤ ήταν σχεδόν διαμορφωμένο: σταδιακά και χωρίς αναταράξεις θα έπρεπε να δρομολογηθούν τα βήματα απόσυρσης του PEPP.

Η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν – μπορεί ακόμα να συμβεί – σύμφωνα με το σχέδιο τον Μάρτιο του 2022. Τα βήματα αυτά θα κινούνταν παράλληλα με την εκκίνηση των εκταμιεύσεων προς τις χώρες μέλη της Ε.Ε. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο σχεδιασμός αυτός είχε – και εξακολουθεί να έχει - ως υπόβαθρο την προϋπόθεση ότι ακόμα και αν υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, αυτό θα πρέπει να είναι διαχειρίσμο. Και οπωσδήποτε δεν θα είναι κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύκλο αυστηρών lockdown, με διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας και περαιτέρω επέκταση των - υπό απόσυρση – εθνικών προγραμμάτων δημοσιονομικής στήριξης.

Ελλάδα και QE

Με τις προϋποθέσεις αυτές από τον Μάρτιο του 2022, αντίθετα από τις πληροφορίες που έχουν διαχυθεί από διάφορες τραπεζικές κυρίως πηγές, ότι η ΕΚΤ δεν θα διακόψει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων για το QE, τα ελληνικά ομόλογα θα επανέρχονταν στο εκτός QE περιβάλλον.

Οι συνέπειες θα ήταν μία αξιοσημείωτη αύξηση στο κόστος δανεισμού τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, μέχρι η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά αξιολόγηση investment grade.

Πότε; Κάπου στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023 σύμφωνα με ρεαλιστικές εκτιμήσεις. Αυτό θα σημάνει ότι για κάτι, μεταξύ 10 και 12 μήνες, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα είναι και πάλι εκτός investment grade προστασίας.

Το ελληνικό δημόσιο θα διασχίσει αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς πολλά προβλήματα παρ’ όλα αυτά, καθώς τόσο ο σχεδιασμός του δανειακού προγράμματος, όσο και τα υπερ-επαρκή διαθέσιμα αποθεματικά θα μπορούσαν να κάνουν το ελληνικό χρέος... αόρατο στις αγορές για ένα χρόνο τουλάχιστον.

Στο ουσιαστικό ερώτημα βέβαια του τι είναι αυτό που διασφαλίζει ότι στις αρχές ή στα μέσα του 2023 το αργότερο, ότι θα έχει επιστρέψει η Ελλάδα στο investment grade, η απάντηση έχει δοθεί από τους Οίκους Αξιολόγησης.

Και δεν είναι άλλη από το ότι τότε θα έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση της απαλλαγής του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από περίπου 55 με 60 δισ. ευρώ Npls. Με άλλα λόγια η ολοκλήρωση του Ηρακλή Ι και ΙΙ…

Κάπως έτσι ήταν ο σχεδιασμός, αλλά χωρίς την Delta plus.

Τι μπορεί τώρα να αλλάξει τα πράγματα και σε ποια κατεύθυνση; Η απάντηση δεν έχει πάρει τις οριστικές της διαστάσεις καθώς οι εκτιμήσεις φαίνεται ότι ακόμα είναι εξαιρετικά ασταθείς.

Κινούνται όμως σε μία κατεύθυνση: Eνισχύεται το εναλλακτικό ενδεχόμενο μιας πιθανής αναβολής της απόσυρσης του PEPP, ανάλογα με την ισχύ και την έκταση λόγω Delta plus, των οικονομικών συνεπειών του επερχόμενου τέταρτου κύματος του φθινοπώρου.

Αν αυτό θα μπορούσε – κακώς - να είναι... καλά νέα για την τύχη των ελληνικών ομολόγων και κατ’ επέκταση της τύχης του Ηρακλή Ι και ΙΙ, είναι κάτι που θα φανεί μετά το φθινόπωρο.

Και αφού θα έχουν καταγραφεί τα αποτελέσματα της πολιτικής «ανοικτών συνόρων» που έχει υιοθετηθεί από πλευράς κυβέρνησης για τον τουρισμό το καλοκαίρι...

Ίσως όμως τα πράγματα να αλλάξουν στο μεταξύ καθώς οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από την κλειστή συνάντηση της Συνόδου Κορυφής είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε «άσχημη» κριτική τόσο από το Βερολίνο όσο και από το Παρίσι, για το άνοιγμα που επιχειρεί, παρά την «εισβολή» της Delta plus.

Κάποιες πληροφορίες, που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι ακούστηκαν βαριές κουβέντες, όπως η λέξη «επιπόλαιο»...

Σε κάθε περίπτωση ότι προσαρμογές είναι να γίνουν μετά από όλα αυτά, θα γίνουν το αργότερο μέχρι τα τέλη του Ιούνη.

Μέχρι τότε άλλωστε οι αριθμοί των κρουσμάτων της Delta plus, προβλέπεται ότι θα έχουν φτάσει σε επίπεδα που θα δικαιολογούν... διορθώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider