Σταϊκούρας: «Κλειδί» για την πορεία της οικονομίας το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς τον Μάρτιο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: «Κλειδί» για την πορεία της οικονομίας το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς τον Μάρτιο
Το κατά πόσο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται με το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού συνδέεται με το αν θα καταστεί εφικτή η σταδιακή άρση των περιορισμών μέσα στον Μάρτιο ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Το κατά πόσο η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται με το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού συνδέεται με το αν θα καταστεί εφικτή η σταδιακή άρση των περιορισμών μέσα στον Μάρτιο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος. Αναφέρθηκε σε εναλλακτικά δυσμενή σενάρια που έχει διαμορφώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα διέπουν τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Επανέλαβε την εκτίμηση ότι το πλήγμα στην οικονομία για κάθε βδομάδα αυστηρού «λουκέτου» είναι 750 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 350 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το λιανεμπόριο.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως ακόμα δεν είναι σαφές το τι θα γίνει το Μάρτιο. Κάνεις δεν πανηγυρίζει με μία βαθιά ύφεση της τάξης του 8,2% αλλά εν συγκρίσει με το τι θα μπορούσε να συμβεί είναι θετικό, είπε. Και τούτο δεδομένης της εξάρτησης από τον τουρισμό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η η ελληνική οικονομία άντεξε και πώς τα μέτρα στήριξης πέτυχαν το στόχο τους, είπε.

Για το 2021 επισήμανε πως υπάρχουν στοιχεία αντικρουόμενα μεταξύ τους: μία καλύτερη εικόνα από το 2020, αλλά και μία υφιστάμενη λειτουργία της οικονομίας δυσμενέστερη με περισσότερα lockdown για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στο 2021. «Αυτά τα δύο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν», εξήγησε.

«Το βασικό σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να λειτουργήσει σταδιακά με κανονικούς όρους η πραγματική οικονομία» είπε. Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη των θεσμών για μέτρα στήριξης στα 11,6 δισ ευρώ το 2021 και είπε πως «είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία για όσο χρειαστεί, αλλά όσο επιτείνονται οι περιορισμοί στην οικονομία και αυτοί καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της γεωγραφικής περιφέρειας της χώρας τόσο το κόστος πολλαπλασιάζεται. Άρα δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις απώλειες σε όλα τα τμήματα της Ελληνικής οικονομίας».

Αναφέρθηκε στην πρόταση τις Ευρωπαϊκές Επιτροπής για την παράταση της ρήτρας διαφυγής και σε τέσσερις προτεραιότητες: στη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, στη διατήρηση των μέτρων στήριξης μέχρι την πλήρη εδραίωση της βιώσιμης ανάπτυξης η οποία θα οδηγήσει σε δημοσιονομική ισορροπία, στη ταχεία εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο πρώτο εξάμηνο και σε επικείμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας ώστε να διασφαλίζει τη μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών οικονομικών με ευελιξία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider