Οικονομία | Ελλάδα

«Βροχή» ομολογιακών εκδόσεων από ελληνικούς ομίλους το επόμενο διάστημα

Θανάσης Κουκάκης

Η υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στο ιστορικό χαμηλό του 0,904% και η συνακόλουθη πτώση του spread στις 133 μονάδες βάσης, έχει οδηγήσει μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να εξετάζουν ομολογιακές εκδόσεις για να αντικαταστήσουν ακριβό δανεισμό με φθηνότερο.

Το κλίμα αυτό εκμεταλλεύονται επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού που έχουν πυκνώσει τις επισκέψεις τους στην Αθήνα και τις συναντήσεις τους με ελληνικούς ομίλους, προτείνοντας την έκδοση τέτοιων χρεογράφων.

Οι επενδυτικοί τραπεζίτες συστήνουν στις ελληνικές επιχειρήσεις, να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη τη συγκυρία που έχει δημιουργηθεί προχωρώντας σε εταιρικές εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Επιτυχία των ομολογιακών εκδόσεων Τier II

Η επιτυχία των ομολογιακών εκδόσεων Τier II από τις Alpha Bank και Πειραιώς είναι χαρακτηριστική του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ αναμένονται νέες εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις το επόμενο διάστημα, με βασικούς εκδότες τις Lamda Development και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Γενικά είναι εμφανές πως οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες σε κλάδους όπως η ενέργεια και ειδικά οι ανανεώσιμες πηγές, ο τουρισμός, οι υποδομές και τα logistics.

Πέραν των νέων ομολογιακών εκδόσεων το κλίμα χαμηλών επιτοκίων οδηγεί πολλές εταιρείες σε αλλαγή στρατηγικής. Χαρακτηριστική είναι η ανάκληση υφιστάμενων εκδόσεων για μελλοντική τους αντικατάστασή τους με εκδόσεις νέων ομολογιακών τίτλων μικρότερου κόστους (έχει ήδη συμβεί στην περίπτωση του ΟΠΑΠ).

Πάντως, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων αναμένεται να κρατήσει για αρκετό διάστημα, καθώς η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της, ενώ σε έναν ορίζοντα 12 μηνών αναμένεται να συμπεριληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα επανεπένδυσης της κεντρικής τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: