Οικονομία | Διεθνή

H μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής vegan burger με γεύση κοτόπουλο ή κρέας, ετοιμάζεται για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Η γνωστή στις ΗΠΑ Beyond Meat Inc. κατέθεσε δημόσια προσφορά ύψους 100 εκατ. δολαρίων. Στην εταιρεία συμμετέχουν ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και ο Ντον Τόμπσον, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου McDonald’s.

Η Beyond Meat έχει έδρα στο Ελ Σεγκούντο της Καλιφόρνια και ιδρύθηκε το 2009 με βασική δραστηριότητα τα κατεψυγμένα υποκατάστατα κοτόπουλου και σύντομα κέρδισε μεγάλο μερίδιο αγοράς και λάνσαρε νέα προϊόντα που απευθύνονται σε όσους δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα. 

Σήμερα, είναι η πλέον γνωστή στις ΗΠΑ για το Beyond Burger, το οποίο μοιάζει σε εμφάνιση, γεύση και άρωμα με μπιφτέκι μοσχαρίσιου κιμά, αλλά η συνταγή είναι 100% χωρίς ζωικά υποπροϊόντα. Πωλείται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως είναι τα Whole Foods, αλλά υπάρχει και στο μενού εστιατορίων όπως είναι τα TGH Friday's και τα A&W Canada. 

H εταιρεία το 2017 είχε καθαρή ζημιά 30,4 εκατ. δολαρίων με τα καθαρά της έσοδα να φτάνουν 32,6 εκατ. δολάρια. 

Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Beyond Meat είναι το venture capital Kleiner Perkins Caufield & Byers LLC, η οποία κατέχει και το 16%.

Τη δημόσια προσφορά έχουν αναλάβει η Goldman Sachs Group Inc., η JPMorgan Chase & Co. Και η Credit Suisse Group AG και η εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να προστεθεί στη λίστα Nasdaq Global Market με το σύμβολο BYND. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.