Πληθαίνουν τα αγκάθια στον δρόμο των νέων αντικειμενικών και του ΕΝΦΙΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθαίνουν τα αγκάθια στον δρόμο των νέων αντικειμενικών και του ΕΝΦΙΑ
Οι "διαφωνίες" των εκτιμητών ακινήτων στις τιμές ζώνης αλλά και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω covid δυσκολεύουν την άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές. Σκέψεις για «πάγωμα» των αλλαγών στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Μετ΄ εμποδίων προχωρά η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές με το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το τρίτο lockdown αλλά και οι μεγάλες αποκλίσεις που εντοπίζονται σε πολλές τιμές ζώνης που έχουν εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων έχουν δυσκολέψει το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Η ειδική ομάδα που «τρέχει» τις αλλαγές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών, περνάει από «κόσκινο» και αξιολογεί τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές και τις συγκρίνει με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων και τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Αν και η σχετική διαδικασία έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, σε αρκετές περιοχές καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην ολοκλήρωση του έργου. Για παράδειγμα στην Αττική τα προβλήματα αφορούν περιοχές όπως τη Νέα Φιλαδέλφεια και το Παλαιό Φάληρο, ενώ προβλήματα καταγράφονταν σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας, της Σαλαμίνας, της Αίγινας, της Λήμνου, των Κυθήρων. Στις περιοχές που εντοπίζονται μεγάλες διαφορές στις τιμές ζώνης που έχουν δώσει οι εκτιμητές θα πρέπει να γίνει νέος προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες που ανέλαβαν να ξετυλίξουν το κουβάρι των αντικειμενικών έχουν προτείνει αυξήσεις της τάξης του 30%, 50%, ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές. Ολες αυτές οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών καθώς οι αυξήσεις βάζουν φωτιά στους φόρους των ακινήτων.

Το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν αλλαγές στο φετινό ΕΝΦΙΑ άφησε ανοιχτό χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση αλλά και την άσκηση των αντικειμενικών αξιών. «Εμείς θα επιδιώξουμε να ολοκληρώσουμε την άσκηση των αντικειμενικών αξιών φέτος αλλά η αποτύπωσή τους στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δεν μπορώ να σας πω εάν θα είναι φέτος ή του χρόνου».

Καμία αύξηση τώρα στις αντικειμενικές

Πάντως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι φορείς της αγοράς και της εργασίας ζητούν να μην γίνει καμία αύξηση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι το τέλος της πανδημίας. Με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους Χρήστο Σταϊκούρα, Αδωνι Γεωργιάδη, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλος αναφέρουν ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη και διαδικασία προσαύξησης των τιμών ζώνης όπου ήδη ισχύουν αντικειμενικές αξίες, όχι μόνο μέχρι το πέρας της πανδημίας, αλλά τουλάχιστον μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά, στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή της χώρας. Μάλιστα όπως αναφέρουν ελάχιστα συμβόλαια ακινήτων υπογράφονται σε όλη τη χώρα, τα οποία είναι απαράδεκτο να αποτελέσουν βάση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider