Λογιστές: Να ακυρωθεί το πέναλτι φόρου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λογιστές: Να ακυρωθεί το πέναλτι φόρου για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Μετά το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας που προτείνει να μην ισχύσει φέτος το 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και οι λογιστές ζητούν να καταργηθεί η ποινή για τους φορολογούμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών με επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή προτείνει την άμεση τροποποίηση της διάταξης για να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στην επιστολή «οι δυσχερέστατες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στις οποίες περιήλθαν οι φορολογούμενοι, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις το 2020 - και δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι σήμερα - τους έχουν υποχρεώσει να τροποποιήσουν αναγκαστικά τις συνήθεις συναλλακτικές τους πρακτικές, με γνώμονα την καθημερινή τους επιβίωση μέσα σε ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό αλλά και οικονομικό περιβάλλον».

Σημειώνεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε 30% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το παραπάνω ποσοστό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, επιβαρύνεται με φορολογική ποινή, με συντελεστή 22%, επί του ποσού που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχουν ανοίξει παράθυρο για αλλαγή του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων, θέμα το οποίο θα εξεταστεί στα τέλη το μήνα όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2020. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν Μάρτιο με Απρίλιο πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider