Δικαιότερες ρυθμίσεις στην άμεση φορολογία προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, αναγνωρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει «πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι στο φορολογικό σύστημα υπάρχουν αρκετές αδικίες».

«Προσπαθούμε μέσα από τις αλλαγές στις διαπραγματεύσεις, να κάνουμε πιο δίκαιο αυτό το σύστημα. Θα υπάρχουν ρυθμίσεις στη διαπραγμάτευση, που θα κάνουν πολύ πιο δίκαιες κάποιες ρυθμίσεις στην άμεση φορολογία», τόνισε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο κ. Αλεξιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Θεσσαλονίκη.

Για τον αριθμό των δόσεων

Στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αν τελικά θα δοθεί στους πολίτες με χρεωστικά εκκαθαριστικά η δυνατότητα πληρωμής των οφειλών τους προς την εφορία μέχρι και σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, εκτίμησε, παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης.

«Αυτή τη στιγμή, όπως προβλέπει ο νόμος, η πληρωμή του φόρου γίνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Όταν και αν έρθει η διάταξη στη Βουλή, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν κάνει τη δήλωση και το θέλουν να πληρώσουν μέχρι σε οκτώ (μηνιαίες) δόσεις. Σε δύο ή τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα έρθει ή όχι αυτή η διάταξη στη Βουλή» συμπλήρωσε.

Όχι σε νέα παράταση

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Αλεξιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων «πέραν των όσων τυχόν θα απαιτηθούν, για όσες ημέρες το σύστημα TAXIS αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα».

Για την εισπραξιμότητα των φόρων

Σε ό,τι αφορά την εισπραξιμότητα των φόρων σημείωσε ότι παρά την καταστροφολογία του 2015, που ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά με τα capital controls και την τραπεζική αργία, η κυβέρνηση έπιασε τον στόχο του προϋπολογισμού και απ’ τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο «είχαμε κάθε μήνα επιπλέον φορολογικά έσοδα 500-700 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2014».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι και στο πρώτο δίμηνο του 2016, η είσπραξη εσόδων έχει πάει καλύτερα από ό,τι την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Για την απεργία των φοροτεχνικών

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η απεργία των φοροτεχνικών ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, ο κ. Αλεξιάδης απάντησε ότι προφανώς τον προβληματίζει, αλλά θα επιδιωχθεί λύση.

Δήλωσε, ωστόσο, ικανοποιημένος από τον ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στο πρώτο δίμηνο του 2016, αφού, ιδίως πολίτες που είχαν επιστροφή ή μηδενικά εκκαθαριστικά, έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωσή τους.