Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό

Δίχως μείωση των κύριων συντάξεων αλλά με απώλειες για τις επικουρικές, τα εφάπαξ και το ΕΚΑΣ, «κλειδώνει» μέσα στα επόμενα 24ωρα η ελληνική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αξιολόγηση της χώρας από τους Θεσμούς.

Η πρόταση της Κυβέρνησης -όπως ανέφερε και στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός- δεν προβλέπεται μείωση των κύριων συντάξεων, αλλά των επικουρικών (της τάξης του 15%-20%). Η μείωση αυτή θα συνοδεύεται από ποσοτικά τεκμηριωμένα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση κονδυλίων τόσο από την επικούρηση, όσο και από το εφάπαξ, το ΕΚΑΣ και την αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο ενίσχυση του αποθεματικού κεφαλαίου του ασφαλιστικού μας συστήματος, από νέους πόρους όπως έσοδα από τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως, ασφαλιστικά τέλη και στοχευμένοι φόροι.

Το σχέδιο για το Ασφαλιστικό θα ανακοινωθεί στους εκπροσώπους των δανειστών την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, ενώ στις 8 Ιανουαρίου έχει οριστεί το ραντεβού μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου με τους Θεσμούς, το οποίο και θα σημάνει την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Η τελική πρόταση θα έρθει στη Βουλή για συζήτηση και γύρω στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία. Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι το σχέδιό της να στηριχθεί όχι μόνο από τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και από βουλευτές άλλων κομμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider