Πότε πληρώνονται οι νέες εισφορές των επαγγελματιών - Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πότε πληρώνονται οι νέες εισφορές των επαγγελματιών - Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα
Από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 20 Μαρτίου θα πρέπει 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτοί να επιλέξουν και να πληρώσουν τις νέες εισφορές Ιανουαρίου 2020.

Από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 20 Μαρτίου θα πρέπει 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) να επιλέξουν και να πληρώσουν τις νέες εισφορές Ιανουαρίου 2020, τις πρώτες με το νέο σύστημα των κλάσεων.

Με νομοτεχνική βελτίωση της τελευταίας στιγμής στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη από τη Βουλή, δόθηκε παράταση στην προθεσμία καταβολής των εισφορών, καθώς η αρχική ημερομηνία ήταν 12 Μαρτίου.

Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.

Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει στον ψηφιακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ– www.efka.gov.gr – και εκεί οι μη μισθωτοί θα επιλέξουν την κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν για το 2020.

Υπενθυμίζεται πως οι επαγγελματίες θα μπορούν να επιλέξουν ηλεκτρονικά την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν για ΟΛΟ το 2020, ενώ όσοι δεν επιλέξουν θα ενταχθούν αυτοδίκαια στην ελάχιστη και υποχρεωτική κατηγορία των 220 ευρώ.

Στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ θα αναρτήσει τα νέα εκκαθαριστικά με τις εισφορές Ιανουαρίου 2020 βάσει της επιλογής που έκανε ο κάθε ασφαλισμένος, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε νωρίτερα πίνακες με παραδείγματα για το νέο σύστημα εισφορών, όπου φαίνεται πως για ετήσια εισοδήματα έως 13.000 ευρώ (και με επιλογή της κατώτατης ασφαλιστικής κλίμακας) υπάρχει επιβάρυνση σε σύγκριση με τα παλαιό καθεστώς του ν.Κατρούγκαλου.

Δείτε εδώ τους πίνακες με τα παραδείγματα:

1

β

γ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider