Αναδρομική επιδότηση εισφορών κατά 6,66% για νέους έως 25 ετών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομική επιδότηση εισφορών κατά 6,66% για νέους έως 25 ετών
Η επιδότηση αφορά αποκλειστικά και μόνο στον κλάδο κύριας σύνταξης και όχι την επικουρική ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη και συνεισπραττόμενους κλάδους.

Με στόχο την ενίσχυση των νέων εργαζομένων που βρίσκονταν στην περιοχή του υποκατώτατου μισθού, ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 25 ετών.

Η επιδότηση αφορά αποκλειστικά και μόνο στον κλάδο κύριας σύνταξης και όχι την επικουρική ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη και συνεισπραττόμενους κλάδους.

Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών κύριας σύνταξης αφορά ποσοστό 6,66%, επί των μεικτών αποδοχών των μισθωτών ηλικίας έως 25 ετών και «μετράει» αναδρομικά από τον περασμένο Ιανουάριο.

Συνεπώς όσοι εργοδότες απασχολούν μισθωτούς κάτω των 25 ετών δικαιούνται ήδη αναδρομικά 6 μηνών για την επιδότηση του πρώτου 6μήνου.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν σωρευτικά τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

1. Ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

2. Απασχολούν εργαζόμενους ηλικίας ως 25 ετών, αμειβόμενους με μισθό ή με ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, ανεξαρτήτως του ύψους των αποδοχών.

3. Τηρούν την εργατική νομοθεσία.

Η ελάφρυνση για έναν εργοδότη που απασχολεί υπάλληλο με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ φτάνει στο 16,2% το μήνα, καθώς από το σύνολο των εισφορών ύψους 410,60 ευρώ ο εργοδότης καταβάλλει μόλις τα 344 ευρώ (όφελος 66,6 ευρώ).

Από το πρόγραμμα αποκλείονται οι παραβατικοί εργοδότες, δηλαδή όσοι έχουν συγκεντρώσει 3 πράξεις επιβολής προστίμου από το ΣΕΠΕ την τελευταία διετία, για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που χαρακτηρίζονται ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, οι οποίες προκύπτουν αθροιστικά από 3 διενεργηθέντες ελέγχους, ή 2 πράξεις επιβολής προστίμου από το ΣΕΠΕ για παραβάσεις που αφορούν την αδήλωτη εργασία.

Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών ισχύει για κάθε τύπο αποδοχών (τακτικές, ασθένειας , bonus κ.λ.π.), ενώ ο εργοδότης πρέπει να καταχωρεί στην ΑΠΔ το ποσοστό και το ποσό μείωσης της εργοδοτικής εισφοράς στα σχετικά πεδία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider