Νέα ευνοική διάταξη για τις συντάξεις χηρείας επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου χιλιάδες δικαιούχοι που δεν πληρούν το ηλικιακό όριο των 55 ετών να μην υποστούν περικοπή της σύνταξής τους, όπως ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Το μέτρο θα θεσμοθετηθεί μέχρι τον Μάιο (καθώς τότε προβλέπεται να μπει για πρώτη φορά σε εφαρμογή ο μηχανισμός του νόμου 4387/2016) και θα αφορά χήρες/χήρους που ήταν 52-55 ετών την στιγμή του θανάτου και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές.

Η ρύθμιση για τις νέες συντάξεις χηρείας θα αφορά μόνο νέες συντάξεις για θανάτους από τον Μάιο του 2016 και μετά και θα συνδέεται πιθανότατα με τα ποσοστά της ανεργίας.

Την πρόθεση του υπουργείου να αντιμετωπιστεί το θέμα του ηλικιακού ορίου στις νέες συντάξεις χηρείας επιβεβαίωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος λέγοντας πως «θα νομοθετήσουμε την αναβολή της έναρξης του μέτρου». 

Ειδικότερα τον Σεπτέμβρη του 2018 είχε τονίσει πως «μπορούμε να δούμε από την έναρξη του νέου έτους τη μετάθεση της χρονικής έναρξης κάποιων διατάξεων που αφορούν στην περικοπή της σύνταξης χηρείας για ηλικίες 52 – 55 ετών. Να αναβληθεί το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την ανεργία που υπάρχει στη χώρα. Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο. Θα το κάνουμε».

Υπενθυμίζεται πως το ηλικιακό όριο των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου ίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Οι επιζώντες σύζυγοι, οι οποίοι την στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών δικαιώθηκαν την σύνταξη δια βίου.

Όσοι ήταν κάτω από 55 αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών δικαιούνται να λαμβάνουν την σύνταξη χωρίς διακοπή, για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για μια 3ετία τουλάχιστον.

Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν την στιγμή του θανάτου 52-55 ετών και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά – σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιώθηκαν την σύνταξη χηρείας για μια 3ετία. Μετά την 3ετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67.

Το ίδιο σύστημα ισχύει και για χήρες / χήρους που ήταν κάτω από 55 την στιγμή του θανάτου, αλλά θα έχουν συμπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Κι αυτοί θα δικαιούνται να λάβουν την σύνταξη δια βίου όταν γίνουν 67.