Κερδίζουν έδαφος οι online ασφαλίσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κερδίζουν έδαφος οι online ασφαλίσεις

Σημαντικό μερίδιο αγοράς διεκδικούν οι online και direct πωλήσεις ασφαλίσεων, καθώς η αγορά ασφαλιστικών προγραμμάτων μέσω διαδικτύου έχει γίνει πιο εύκολη από ποτέ. Συνεχώς κάνουν την εμφάνιση τους νέες εταιρείες που πωλούν ασφαλίσεις αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, ενώ στον χώρο επεκτείνονται και οι «παραδοσιακές» ασφαλιστικές εταιρείες που διαθέτουν ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες πώλησης.

«Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τις ασφαλιστικές, καθώς έτσι μειώνουν το κόστος λειτουργίας και πωλήσεων εφόσον απαλλάσσονται από τους μεσάζοντες και τις προμήθειες τους», σημειώνει στο insider.gr έμπειρος ασφαλιστικός παράγοντας.

Οι επιλογές που έχει στη διάθεση του ο καταναλωτής είναι πολλές: Η Interamerican λειτουργεί την πλατφόρμα Anytime Online από την οποία μπορούν να αγοραστούν ασφάλειες αυτοκινήτου, υγείας και κατοικίας. H κυπριακή Prime Insurance λειτουργεί την υπηρεσία myDirect μέσω της οποίας πωλούνται προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου και υγείας. H επίσης κυπριακή Hellas Direct δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην direct ασφάλιση αυτοκινήτου.

Δυναμική παρουσία στον τομέα της ασφάλισης μέσω διαδικτύου διαθέτουν και οι τράπεζες. Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα πώλησης ασφάλισης αυτοκινήτου σε συνεργασία με την Ergo, ενώ αντίστοιχη υπηρεσία διαθέτει η Εθνική Ασφαλιστική. Την δυνατότητα άμεσης αγοράς ασφάλειας αυτοκινήτου δίνουν και οι ασφαλιστικές Allianz και AIG, μέσω των Allianz Direct και AIG Direct, αντίστοιχα.

Πως λειτουργούν

Η κάθε ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει τη δική της λειτουργία αλλά η λογική παραμένει η ίδια. Ο χρήστης επιλέγει τον τύπο ασφάλισης που θέλει και αφού οδηγηθεί σε ειδική φόρμα εγγραφής συμπληρώνει τα στοιχεία που θα του ζητήσει το σύστημα (ονοματεπώνυμο, στοιχεία ταυτότητας, ΑΦΜ κλπ). Στη συνέχεια καλείται να επιλέξει το κατάλληλο πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες του και τις δυνατότητες του. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να ενημερωθεί για τα έντυπα του προγράμματος (προσυμβατική ενημέρωση, όροι κλπ) και να επιλέξει τρόπο πληρωμής. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο παραδίδεται και υπογράφεται στον χώρο που θα επιλέξει ο καταναλωτής

Τα υπέρ και τα κατά

Έχοντας ως δεδομένο τους έντονους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής η online ασφάλιση προσφέρει ευκολία και ταχύτητα. Επιπλέον, στην online αγορά εντοπίζονται πιο εύκολα ευκαιρίες και χαμηλότερες τιμές, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες γλυτώνουν τη προμήθεια που θα έπρεπε να δώσουν στον ασφαλιστικό πράκτορα αν η αγορά του συμβολαίου είχε γίνει με τον «παραδοσιακό» τρόπο. Αυτή, όμως, η απουσία του ασφαλιστικού συμβούλου/πράκτορα είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα της online αγοράς ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Ένας σωστός επαγγελματίας ασφαλιστής μπορεί να αποδειχτεί σημαντικός σύμμαχος τόσο κατά την επιλογή του κατάλληλου ασφαλιστικού προγράμματος, όσο και στη περίπτωση της συνεννόησης με την ασφαλιστική όταν ενεργοποιηθεί κάποια από τις καλύψεις του συμβολαίου.

Όπως σε κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στους όρους, στις καλύψεις, στις απαλλαγές και στις εξαιρέσεις. Επιπλέον, ελέγξτε καλά το συμβόλαιο που θα κληθείτε να υπογράψετε προκειμένου να εξακριβώσετε ότι είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό το οποίο είδατε στην ηλεκτρονική εφαρμογή.

Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση έχετε τα δικαιώματα εναντίωσης και υπαναχώρησης:

Δικαίωμα εναντίωσης:

Αν δεν συμφωνείτε με το περιεχόμενο του ασφαλιστηρίου το οποίο παρεκκλίνει από αυτά που ζητήσατε στην αίτηση ασφάλισης έχετε το δικαίωμα να εναντιωθείτε στην ασφάλιση μέσα σε ένα μήνα από την παραλαβή του ασφαλιστηρίου γραπτά στο έντυπο για την άσκηση του αντίστοιχου δικαιώματος, το οποίο θα πρέπει να σας παραδοθεί μαζί με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Δικαίωμα υπαναχώρησης:

Μπορείτε να ακυρώσετε τη σύμβαση αν πάλι αλλάξετε γνώμη ασκώντας το δικαίωμα υπαναχώρησης χωρίς να επικαλεστείτε κάποιο ιδιαίτερο λόγο μέσα σε 14 ημέρες από την παραλαβή του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Αν η εταιρεία δεν σας έχει αποδεδειγμένα ενημερώσει για το δικαίωμα υπαναχώρησης τότε η προθεσμία επεκτείνεται σε διάστημα δύο μηνών από την καταβολή του πρώτου ασφαλίστρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider