Αναβάθμιση της Eurobank από την Fitch σε «B-», με αρνητικό outlook

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβάθμιση της Eurobank από την Fitch σε «B-», με αρνητικό outlook
Σε «B-» από «CCC+» αναβάθμισε τη Eurobank ο οίκος Fitch, με αρνητικό outlook.

Στην αναβάθμιση της Eurobank προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης ύψους 7,5 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά μειωμένο δείκτη NPEs/δάνεια έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού. O οίκος ωστόσο διατηρεί αρνητικό outlook εξαιτίας των κινδύνων από τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού.

Το συνολικό χρηματοοικονομικό προφίλ της Eurobank, όπως και των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, είναι ευαίσθητο στον πιθανό αντίκτυπο της επιδημίας του κορωνοϊού στην κεφαλαιοποίηση και την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας. Όπως αναφέρει ο οίκος η Eurobank ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης του 80% της FPS, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων στην ελληνική αγορά, και ενός μέρους του mezzanine και junior και της τιτλοποίησης ενός μεικτού χαρτοφυλακίου απαιτήσεων NPE ύψους 7,5 δισ. ευρώ {«Cairo»).
Οι βασικοί όροι της εξαγοράς είναι γενικά σύμφωνοι με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, με ορισμένες βελτιώσεις των όρων εξυπηρέτησης χαρτοφυλακίου, προκειμένου να μετριαστούν οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την doValue από το τρέχον οικονομικό περιβάλλον.
Η Eurobank θα διατηρήσει το 5% των mezzanine και junior τίτλων, και το 100% των senior που είναι εγγυημένα από το σχέδιο Ηρακλής. Το υπόλοιπο των mezzanine και junior τίτλων θα διανεμηθεί στους μετόχους της Eurobank ως μέρισμα σε είδος στο γ' τρίμηνο, μετά την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.
Η τράπεζα θα αναγνωρίσει την πλήρη οικονομική επίπτωση της τιτλοποίησης στα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου.

Μετά την τιτλοποίηση, ο δείκτης NPE του ομίλου της Eurobank θα μειωθεί σε 15,6% από 28,9% στα τέλη Μαρτίου 2020, ενώ η κάλυψη NPE του ομίλου θα βελτιωθεί επίσης σε περίπου 60%, από 55% στα τέλη Μαρτίου 2020.

Παρά τη βελτίωση αυτή, η πίεση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα παραμείνει καθώς η οικονομική επίπτωση από την πανδημία πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των νέων NPEs τονίζει ο οίκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider