«Κλείδωσε» η προστασία της πρώτης κατοικίας για ένα έτος

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλείδωσε» η προστασία της πρώτης κατοικίας για ένα έτος
Σε διατήρηση των εισοδηματικών κριτηρίων ένταξης στα υφιστάμενα επίπεδα συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες. Εντός των ημερών θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση.

Διάρκεια ένα έτος θα έχει η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τον χρόνο να μετράει από την έναρξη λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας , συμφώνησαν στη σημερινή τους σύσκεψη κυβέρνηση και τραπεζίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρές πιέσεις για αναθεώρηση της οικονομικής κατάστασης του προστατευόμενου δανειολήπτη άσκησαν οι δανειστές, αλλά και οι τράπεζες, προκειμένου να μην βρουν καταφύγιο στον νέο νόμο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές -όπως συνέβη με τον Νόμο Κατσέλη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης αυξήθηκαν, μετά τη σημερινή συνάντηση, στις 40.800 ευρώ για την πενταμελή οικογένεια, μετά από προσαύξηση 70% επί του εύλογου επιπέδου διαβίωσης που είναι τα 24.000 ευρώ. Ουσιαστικά, δηλαδή, διατηρούνται τα όρια ένταξης που προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος.

Τα υπόλοιπα βασικά κριτήρια διατηρήθηκαν στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή στις 250.000 αντικειμενική αξία για το ενέχυρο και 130.000 ευρώ για το υπόλοιπο δανείου. Εδώ σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα περιλαμβάνουνται στο όριο αυτό οι τόκοι υπερημερίας του β΄εξαμήνου του 2018, αλλά θα περιλαμβάνονται οι υπόλοιποι. Η ρυθμιση αυτή ουσιαστικά καθιστά τον «κόφτη» του υπολοίπου πιο «κοφτερό».

Μεταξύ των αιτημάτων με τα οποία προσήλθαν οι επικεφαλής των τραπεζών σήμερα στο Μαξίμου ήταν να συμπεριληφθούν υποχρεωτικά στον νέο νόμο και όσοι αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσή τους μετά από υπαγωγή στο υφιστάμενο καθεστώς, καθώς και η καθολική αναθεώρηση του Νόμου Κατσέλη. Πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι αυτό δεν ευσταθεί νομικά και δεν μπορεί να εφαρμοστεί υποχρεωτικά. Επιπλέον, η κυβέρνηση προτάσει την αναμόρφωση μόνο του άρθρου 9 του νόμου που αφορά στην πρώτη κατοικία και δεν εξετάζει, για την ώρα, αναθεώρηση ολόκληρου του καθεστώτος.

Αύριο, Παρασκευή, η κυβέρνηση θα συντάξει νέο σχέδιο το οποίο θα υποβάλει στις τράπεζες και τους επόπτες, όπου θα αποτυπώνονται οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν σήμερα. Τη συμφωνία επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές που αναφέρουν ότι «ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων».

Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, σημειώνουν.

Στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο. Στη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των Θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider