Σε αμερικανικά χέρια κατέληξε τελικά το Athens Ledra και συγκεκριμένα στην Hines - η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate - έναντι 33,050 εκατ. ευρώ με εγγυητική επιστολή από την Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr oι Αμερικανοί επενδυτές μαζί με τον επικεφαλής του παραρτήματος στην Ελλάδα, Πωλ Γομόπουλο, είχαν επισκεφτεί παλαιότερα το ξενοδοχείο κι όπως όλα δείχνουν περίμεναν να πέσει η τιμή. Στα σχέδια τους μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες περιλαμβάνεται η ριζική ανακαίνιση της μονάδας.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Insider.gr όλο αυτό το διάστημα όπου ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία πλειστηριασμού, η εταιρεία είχε προβεί σε αυτοψίες. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναμένεται να υπάρξει διαπραγμάτευση για μείωση απαιτήσεων σε όσους έχουν λαμβάνειν από την παλιά εταιρία. Μετά την εξαγορά του ακινήτου το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποιος θα αναλάβει τη λειτουργία του ξενοδοχείου καθώς η Hines είναι αμιγώς εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων.

Για το ξενοδοχείο, δυναμικότητας 314 δωματίων, που παραμένει κλειστό από τον περασμένο Μάιο έχουν διεξαχθεί τέσσερις πλειστηριασμοί, όλοι άγονοι: ο πρώτος που είχε οριστεί για τις 13 Ιουλίου, ακυρώθηκε λόγω της εισβολής μελών του Eνιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, ο δεύτερος στις 21 Σεπτεμβρίου είχε κηρυχθεί άγονος λόγω απουσίας υποψήφιων αγοραστών ενώ το ίδιο συνέβη και στον τρίτο στις 7 Δεκεμβρίου.Ακόμα και στην τελευταία προσπάθεια όπου το τίμημα είχε πέσει στα 38 εκατ. ευρώ από τα 47,8 που ήταν αρχικά δεν εμφανίστηκε κανένας ενδιαφερόμενος.

Ποια είναι η Hines

Η Hines είναι μια αμερικάνικη ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων στον τομέα του real estate, η οποία ελέγχει χαρτοφυλάκιο ύψους 96,5 δισ. δολαρίων με παρουσία σε 20 χώρες. Μάλιστα θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους επένδυσης σε ακίνητα παγκοσμίως. Ο επικεφαλής της Hines για την Ελλάδα κ. Πωλ Γομόπουλος βρίσκεται στην χώρα εδώ και μια πενταετία αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες. Η εταιρεία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για πολλά ακίνητα, όπως η συμμετοχή στο εμπορικό κέντρο Smart Park, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε κάποια κίνηση. Η Hines είχε κάνει κρούση και στην Pasal Development, αναφορικά με το ποσοστό της τελευταίας στην εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Trastor ΑΕΕΑΠ.

Το όνομά της είχε απασχολήσει ιδιαίτερα την τουριστική αγορά όταν είχε ενδιαφερθεί για την αγορά του Πόρτο Καράς. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, η ίδια η διοίκηση του αμερικανικού ομίλου είχε επιβεβαιώσει τις συνομιλίες προσθέτοντας ότι αναζητούσε επένδυση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Hines έχει σημαντική δραστηριότητα σε χώρες της Ευρώπης που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία.

H iστορία του Ledra

Το Athens Ledra, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη, αντιμετώπιζε εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα.  Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του  ξενοδοχείου είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως αποφάσισε να αποχωρίσει τον Νοέμβριο του 2013. Ήδη όμως είχε συσσωρευτεί ένα «βουνό» οφειλών προς τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές και τις τράπεζες, κυρίως λόγω των δανείων που έλαβε η επιχείρηση για την επέκταση και ανακαίνισή της ξενοδοχειακής μονάδας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. To 2014 το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε Athens Ledra και λειτουργούσε υπό αυτή την επωνυμία μέχρι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου ΑΣΤΥ να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία εν συνεχεία απεσύρθη. Έπειτα το ξενοδοχείο οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό (επισπεύδουσα πιστώτρια η Alpha Bank), ο οποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Τελικά το λουκέτο μπήκε στις 31 Μαϊου του 2016.

Νίκη Παπάζογλου, Κώστας Κετσιετζής