Μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» του διαστήματος διεκδικεί η Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» του διαστήματος διεκδικεί η Ελλάδα
Η Ελλάδα θα συμμετάσχει και στα προαιρετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), εκτός από τα υποχρεωτικά, με 11 εκατ. ευρώ.   

Μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» του διαστήματος διεκδικεί η Ελλάδα, μια αγορά η αξία της οποίας στην Ευρώπη ξεπερνά τα 65 δισ. ευρώ, την ώρα που ο συνολικός τζίρος των ελληνικών εταιρειών ανέρχεται μόλις στα 180 εκατ.

Ωστόσο η εν λόγω προσπάθεια θα γίνει με μια πιο προσγειωμένη προσέγγιση εν συγκρίσει με το παρελθόν.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Ελλάδα θα συμμετάσχει και στα προαιρετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), εκτός από τα υποχρεωτικά, με 11 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι μέχρι πρότινος η χώρας μας συμμετείχε στα υποχρεωτικά προγράμματα της ΕΥΔ με 10 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα συνεχίσει να ισχύει, ωστόσο η συμμετοχή της στα προαιρετικά προγράμματα ήταν μικρότερη, φτάνοντας στην καλύτερη των περιπτώσεων τα 8 εκατ. ευρώ.

Στόχος αυτής της συμμετοχής είναι να αποκτήσει η χώρα μας παρουσία όχι απλά στο διαστημικό στερέωμα αλλά και στην ανάπτυξη διαστημικών εφαρμογών, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλλει αισθητά στην ανάπτυξη κι ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων του χώρου με πολλαπλασιαστικά μάλιστα οφέλη.

Ήδη, όπως διευκρίνισε ο κ. Τζωρτζακάκης, καταγράφεται ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες του χώρου, όπως η Airbus, η Thales και η OHB να συμπεριλάβουν ελληνικές επιχειρήσεις στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. To ποσό συμμετοχής της χώρας στα προαιρετικά προγράμματα της ESA δεν είναι μεγάλο συγκρινόμενο με τα ποσά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο είναι αρκετό για να γίνει μια καλή αρχή και να τοποθετηθεί η χώρα μας σε μια αγορά, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 66,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα των μικροδορυφόρων (GEMS) το οποίο είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση βρίσκεται υπό αναθεώρηση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα.

Παράλληλα ο κ. Τζωρτζακάκης προχώρησε σε έναν απολογισμό των δράσεων της γενικής γραμματείας τους τελευταίους έξι μήνες κατά τον οποίο ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν 13 έργα.

Θεσμοθετείται νέος δείκτης για την συνδεσιμότητα με πρωτοβουλία της Ελλάδας

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση της εικόνας της χώρας, η οποία μέχρι χθες καταλάμβανε τις τελευταίες θέσεις στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ε.Ε, ευρύτερα γνωστό ως δείκτη DESI. Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας για χρόνια παρέμενε ουραγός των ευρωπαϊκών εταίρων της στις ψηφιακές της επιδόσεις, καταλαμβάνοντας την 26η θέση μεταξύ των 28 ευρωπαϊκών χωρών και την τελευταία θέση στη κατάταξη με βάση την συνδεσιμότητα.

Αυτό αναμένεται να αλλάξει στις επόμενες μετρήσεις, αφού όπως εξήγησε ο κ. Τζωρτζακάκης η αποτύπωση της κατάστασης στην Ελλάδα κι όχι μόνο, ήταν λανθασμένη. «Έχουμε θέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της λανθασμένης αποτύπωσης της κατάστασης όσον αφορά τον δείκτη 1d1 για τη συνδεσιμότητα. Αυτή τη στιγμή και όσον αφορά στη διαθεσιμότητα υπάρχουν στην Ελλάδα 2,9 εκατ. γραμμές με ταχύτητα άνω των 100 Mbps (επί συνόλου 4,7 εκατ. γραμμών), αριθμός που δεν δικαιολογεί το 0,4% της Ελλάδας στην ψηφιακή ωριμότητα (σ.σ. ο μέσος όρος της Ευρώπης κυμαίνεται στο 60%). Αυτό συνέβαινε γιατί ο δείκτης DESI μετρά μόνο τις οπτικές ίνες που φτάνουν ως τον χρήστη (FTTB, FTTH), γεγονός που δεν βοηθά στην αποτύπωση της πραγματικής εικόνας.

«Υπέρ των παρατηρήσεών μας μάλιστα έχουν ταχθεί Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο και Ιταλία και σε απάντηση των σχολίων θεσμοθετείται ένας νέος δείκτης με τίτλο “NGA Overall” για την ορθότερη αποτύπωση της κατάστασης». Παρά την βελτιωμένη εικόνα όμως, η ζήτηση για συνδέσεις με ταχύτητα άνω των 100 Mbps στη χώρα μας είναι μικρή, συνθήκη που θα πρέπει να αλλάξει στο μέλλον με την συμβολή όλων των αρμόδιων φορέων.

Τα 700MHz θα ελευθερωθούν στο γ’ τρίμηνο του 2021

Σχετικά με το μείζον θέμα των δικτύων 5G, η δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τις φασματικές περιοχές των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι στόχος είναι να πάμε σε μια multi-band διαδικασία με δημοπράτηση αδειών στα 3,5 GHz και 26 GHz, μαζί με την ανανέωση των UMTS αδειών στα 2,1 GHz. Μάλιστα επανέλαβε την πρόθεση του πρωθυπουργού να μην μεγιστοποιηθούν τα έσοδα από τις άδειες, αλλά να προωθηθούν οι σχετικές επενδύσεις.

Σχετικά με το ζήτημα των συχνοτήτων και συγκεκριμένα της περιοχής των 700 ΜΗz όπου σήμερα χρησιμοποιείται από τις ΕΡΤ και Digea ο κ. Τζωρτζακάκης σημείωσε ότι εκτιμάται ότι θα απελευθερωθεί στο γ' τρίμηνο του 2021, νωρίτερα δηλαδή από την νέα παράταση της προθεσμίας που έδωσε η Ε.Ε. για τα τέλη του 2022.

Πρόθεση της αγοράς η αποκλιμάκωση των τιμών των Mobile Data

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε και στο πολυσυζητημένο κόστος των Mobile Data τονίζοντας τόνισε πως παρατηρείται μια πρόθεση της αγοράς για αποκλιμάκωση των τιμών και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στους δείκτες του DESI. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως το η ηγεσία του υπουργείου είναι «υπέρ κάθε ενέργειας που βελτιώνει τις υπηρεσίες και μειώνει τις τιμές».

Ερωτηθείς για την κατάσταση των Ελληνικών ταχυδρομείων ο κ. Τζωρτζακάκης σημείωσε ότι το υπάρχει σχέδιο σε εξέλιξη και θα γίνουν σύντομα ανακοινώσεις. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η αναδιοργάνωση του ταμείου είναι θέμα υπουργείου Οικονομικών και Υπερταμείου και ο ρόλος της ΓΓΤΤ περιορίζεται σε θέματα της καθολικής υπηρεσίας και του προσωπικού.

Κατά την καταγραφή των δράσεων που ολοκλήρωσε το υπουργείο το προηγούμενο εξάμηνο περιλαμβάνεται ο αριθμός 112, ο μηχανισμός για την ενημέρωση του κοινού σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, η συμφωνία με την οποία η έδρα του ENISA παραμένει στην Ελλάδα, η αναβάθμιση των συνδέσεων περίπου 3.000 σχολείων ώστε να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες έως 50 Mbps, το νομοσχέδιο για τις κεραίες το οποίο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης σχετικών υπουργικών αποφάσεων, αλλά και η ένταξη των επιχειρήσεων στους δικαιούχους του Superfast Broadband.

Τέλος, αναφερθείς στις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις που στόχευαν κρατικά και κυβερνητικά site ο γενικός γραμματέας εξήγησε ότι αντιμετωπίστηκαν μόλις σε 1,5 ώρα και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το υπουργείο βρίσκεται στη φάση της στελέχωσης της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Κυβερνοασφάλειας, ώστε να αντιμετωπίζονται συντονισμένα τα προβλήματα της κυβερνοασφάλειας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider