«Απάντηση» στην αγορά όλο και ακριβότερων ακινήτων θέλει να δώσει η εταιρεία Icon «χτίζοντας» σπίτια με έναν 3D εκτυπωτή! Πρόκειται για μια εταιρεία που ειδικεύεται στη δημιουργία ακινήτων που κατασκευάζονται μέσα σε λίγες ώρες ή λίγες ημέρες και κοστίζουν πολύ λιγότερα από ένα συμβατικό σπίτι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Icon, Έβαν Λούμης, το πρώτο σπίτι 32 τ.μ. έχει ήδη κατασκευαστεί, στο Όστιν, Τέξας. Η διαδικασία κράτησε 24 ώρες και η τιμή του ήταν 10.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το Business Insider, η Icon δεν είναι η πρώτη εταιρεία που έχει δημιουργήσει τεχνολογία για 3D εκτυπώσεις σπιτιών, είναι όμως η πρώτη που προσφέρει στον αγοραστή να διαλέξει ο ίδιος το αρχιοτεκτονικό σχέδιο και να το προσαρμόσει στις ανάγκες του. Ενώ, μια ακόμα μεγάλη διαφορά είναι ότι ο εκτυπωτής αποστέλλεται στο σημείο που θα «χτιστεί» το σπίτι.

Συνήθως, με άλλα μηχανήματα, τέτοιου τύπου, ή ακόμα και με τα προκάτ σπίτια, το «ακίνητο» κατασκευάζεται αλλού και μετά αποστέλλεται για τοποθέτηση.

«Ανεβάζεις το σχέδιο που θέλεις στο σύστημα του εκτυπωτή και εκείνος το εκτυπώνει στο ακριβές σημείο που το θέλεις» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Λούμης.

Σύμφωνα με το site πωλήσεων ακινήτων Realtor, το μέσο κόστος για να χτίσεις ένα νέο σπίτι στις ΗΠΑ, είναι 289.415 δολάρια, όμως το σπίτι των 32 τ.μ. που έφτιαξε η Icon το 2018, στο Τέξας κόστισε 10.000 δολάρια για να το «εκτυπώσει», με συνολικό κόστος για τους ιδιοκτήτες στα 40.000 δολάρια. περιλαμβάνοντας και όλες τις υπόλοιπες εργασίες.