«Ένεση» 14 εκατ. ευρώ μέσω Equifund στις ελληνικές startups το 2018

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ένεση» 14 εκατ. ευρώ μέσω Equifund στις ελληνικές startups το 2018
Με μόνο 14 εκατ. από τα 215 που προβλέπονται για τα δύο πρώτα παράθυρα του Equifund, Innovation and Early Stage, ενισχύθηκαν οι ελληνικές startup την τρέχουσα χρονιά.

Με μόνο 14 εκατ. από τα 215 που προβλέπονται για τα δύο πρώτα παράθυρα του Equifund, Innovation and Early Stage, ενισχύθηκαν οι ελληνικές startup την τρέχουσα χρονιά, όπως προκύπτει από το ετήσιο report του Found.ation και του EIT Digital που αποτυπώνει την κατάσταση της νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής μετά την ενεργοποίηση του Equifund.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την μελέτη, από τα funds του Innovation Window, το Metavallon VC (το οποίο διαχειρίζεται 32 εκατ. ευρώ) έχει επενδύσει 1,45 εκατ. ευρώ σε 5 startups, το Uni.Fund (27 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ σε 6 startups, το Velocity Partners (24 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει 1,3 εκατ. ευρώ σε 3 startup, ενώ το Big Pi (50 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) δεν έχει δημοσιοποιήσει κάποια κίνηση του.

Όσον αφορά τα funds του Early Stage Window, το Marathon VC (32 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει πάνω από 6 εκατ. ευρώ σε 6 εταιρείες, ενώ το VentureFriends 400W (50 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει μέχρι τώρα 5 εκατ. ευρώ σε 6 καινοτόμες επιχειρήσεις.

Από την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο Meet the EIT Community, την ενημερωτική εκδήλωση για τις Κοινότητες Γνώσεις και Καινοτομίας (Knowledge Innovation Clusters, KICs) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας(EIT, Εuropean Institute of Innovation and Technology) προέκυψε ότι οι ελληνικές startup εταιρείες - οι οποίες συνολικά έχουν λάβει περισσότερα από 116 εκατ. - συνεχίζουν να διεκδικούν και να επιτυγχάνουν όλο και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις ενώ αποκτούν όλο και πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία το 70,8% των ελληνικών startup έχει την έδρα του στην Ελλάδα, το 58,8% απασχολεί από 2-4 άτομα, ενώ το 87,5% των μελών των ομάδων είναι άνδρες. Επιπλέον, το 53,9% των startups κινείται στο χώρο της παροχής υπηρεσιών και προϊόντων για επιχειρήσεις (Β2Β), και συνήθως ζητά ως αρχική χρηματοδότηση από 100 έως 300 χιλιάδες ευρώ για σχεδόν το 40% των startups.

Το οικοσύστημα ωριμάζει

Σύμφωνα με την μελέτη το ελληνικό οικοσύστημα των startup ωριμάζει και εξελίσσεται. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζουν τόσο η επιλογή της Αθήνας ως ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας για το 2018 - η πόλη έλαβε χρηματικό βραβείο ύψους 1 εκατ. Ευρώ - όσο και η απόφαση ηγετικών τεχνολογικών εταιρειών, όπως οι Tesla, Google, IBM, να επενδύσουν στη χώρα ή να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή η χώρα φαίνεται να μπαίνει στο ραντάρ των ιδρυτών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Foundation από την πρωτοβουλία Startup Heatmap Europe, η οποία χαρτογραφεί την ποιότητα των τεχνολογικών hub ανά την Ευρώπη, η Ελλάδα ανέβηκε 28 θέσεις στην κατηγορία «Founders Choise». Ειδικότερα, το 2018 η Αθήνα επιλέχθηκε από το 1,67% των founders της Ευρώπης, καταλαμβάνοντας την 32η θέση. Η ψήφος εμπιστοσύνης βέβαια ήρθε κατά κύριο λόγο από χώρες της Μεσογείου, 52%, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρωτεύουσα της χώρας μας έδειξαν και οι Λονδρέζοι επιχειρηματίες, 31%.

Βασικότερος λόγος που οι δυνητικοί ιδρυτές επιχειρήσεων ψηφίζουν Ελλάδα, είναι ότι αποδεικνύεται «value for money» επιχειρηματικός προορισμός, καθώς υπάρχει ταλέντο και σε καλύτερη τιμή εν συγκρίσει με τους λοιπούς ευρωπαίους ανταγωνιστές.

Μερικώς ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι το νομοθετικό πλαίσιο αναβαθμίζεται σταδιακά, θέτοντας τις βάσεις για την άνθιση των επιχειρήσεων. Βέβαια τα επιχειρηματικά κίνητρα όπως η φορολογία παραμένουν μη ελκυστικά - οι foundres που ψήφισαν την Ελλάδα χάρη στη νομοθεσία για τις επιχειρήσεις έφτασαν μετά βίας το 12%.

Οι ελλείψεις της Startup σκηνής

Σύμφωνα με την μελέτη και παρά τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που είναι πλέον διαθέσιμες στους έλληνες ιδρυτές νέων νεοφυών επιχειρήσεων που αναζητούν χρηματοδότηση, ο χώρος καταγράφει και συγκεκριμένες ελλείψεις.

Η έλλειψη οργάνωσης και προετοιμασίας καθώς και η έλλειψη επιχειρηματικής παιδείας είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους τα funds απορρίπτουν τα αιτήματα χρηματοδότησης.

Επιζήμιο για το μέλλον μπορεί να αποδειχτεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει στόχευση σε συγκεκριμένους κλάδους και μάλιστα σε αυτούς που παραδοσιακά αναπτύσσονται επιχειρηματικά στη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλάδοι που αποδεικνύονται δημοφιλείς στα αρχικά στάδια ανάπτυξης των startup είναι αυτοί των βιοεπιστημών, του lifestyle/κοινωνικής δικτύωσης/ ψυχαγωγίας και του τουρισμού/φιλοξενίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το fund of funds πρόγραμμα Equifind, το οποίο συνδυάζει ευρωπαϊκούς, εθνικούς αλλά και ιδιωτικούς πόρους, αναμένεται να διοχετεύσει περισσότερα από €500 εκατ. στην ελληνική startup σκηνή μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Τα 200 εκατ ευρώ θα προκύψουν από εθνικά funds, τα 60 από την Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) ενώ τα άλλα 40 εκατ. Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Τέλος άλλα 200 εκατ. αναμένεται να προκύψουν από ιδιώτες επενδυτές.

Με αυτά τα κεφάλαια έχουν ήδη δημιουργηθεί 9 Venture Capital τα οποία είναι έτοιμα να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που έχουν είτε την έδρα τους είτε παράρτημά τους στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης ενός καινοτόμου προϊόντος ή υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider