Arbitrage Real Estate: Έρχεται αύξηση των «κόκκινων δανείων» στον ξενοδοχειακό κλάδο

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Arbitrage Real Estate: Έρχεται αύξηση των «κόκκινων δανείων» στον ξενοδοχειακό κλάδο
Ποια η εικόνα του ξενοδοχειακού κλάδου σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία. Πώς η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Η επόμενη ημέρα.

Την «επόμενη ημέρα» που ξημερώνει για τις επενδύσεις στο real estate και δη στον ξενοδοχειακό κλάδο των χωρών της Μεσογείου, υπό το βάρος της πανδημίας του κορονοϊού, σκιαγράφησαν κορυφαία στελέχη της αγοράς που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συζήτηση «The Covid-19 Effect on Mediterranean Hotel Valuations: Short and Medium Term Impact».

«Το 2020 δεν θα είναι ούτε καλή, αλλά ούτε κι εύκολη χρονιά», εκτίμησε ο Ιωάννης Ορφανός της Arbitrage Real Estate, καθώς η πανδημία άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Η Ελλάδα ξεκίνησε δειλά δειλά να υποδέχεται τουρίστες, αλλά η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική εφέτος, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, οι επενδυτές επιλέγουν εδώ και χρόνια την Ελλάδα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, ενώ στα στοιχεία που τους «κερδίζουν» συμπεριλαμβάνεται σίγουρα και η τοποθεσία.

Ο κ. Ορφανός εκτίμησε ότι η πανδημία θα «γεννήσει» νέα γενιά κόκκινων δανείων στον ξενοδοχειακό κλάδο, προειδοποιώντας πως ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, η επιβίωση θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη. «Ελληνική κυβέρνηση και τράπεζες στηρίζουν με μέτρα τον ξενοδοχειακό κλάδο και αυτό είναι πολύ θετικό», έσπευσε ωστόσο να σχολιάσει.

Διαφορετική η κατάσταση στη Γαλλία εφέτος

Για μια διαφορετική κατάσταση εφέτος στον ξενοδοχειακό κλάδο της Γαλλίας έκανε λόγο ο Gregory Pourrin της Paris Inn Group, σημειώνοντας πως είναι δύσκολη κάθε πρόβλεψη για τα γαλλικά ξενοδοχεία αυτό το καλοκαίρι. «Λίγα είναι αυτά που ανοίγουν, ενώ η κατάσταση διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Διαφορετική είναι και η συμπεριφορά των πελατών, με την πλειοψηφία να επιλέγει ολιγοήμερη διακοπές και άρα ολιγοήμερη διαμονή στα ξενοδοχεία», εξηγεί, μεταφέροντας τον παλμό της γειτονικής χώρας.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για τους επόμενους μήνες, κάνοντας λόγο για ένα πολύ κακό καλοκαίρι, συνεπεία της πανδημίας. «Παρακολουθούμε την έλευση των τουριστών», σημείωσε και εξήγησε ότι τα ξενοδοχεία που θα μπορούσαν να «δουλέψουν καλά» εφέτος είναι εκείνα που βρίσκονται σε καλή τοποθεσία και θα προσφέρουν εξαιρετικά οικονομικές τιμές.

« Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τους επόμενους μήνες, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το μέλλον», τόνισε από την πλευρά του ο Hugo Le Moing, της Colomer Expertises, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι κάποια στιγμή θα ομαλοποιηθεί η δύσκολη κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. «Υπάρχει ισχυρή ζήτηση για φιλοξενία στη Γαλλία», αναγνώρισε ωστόσο.

«Πονοκέφαλος» για την Ιταλία τα κόκκινα δάνεια

Ως ένα μεγάλο «αγκάθι» για τις ιταλικές τράπεζες χαρακτήρισε τα κόκκινα δάνεια που φέρουν στα χαρτοφυλάκιά τους ο Maurizio Negri της Praxi Valuations.

Το πρόβλημα είναι ακόμη εδώ, διαμηνύει και παραδέχεται πως η πανδημία έπληξε σφόδρα την Ιταλία, τους ανθρώπους της, την οικονομία της, καθώς και τους βασικούς κλάδους που στηρίζουν αυτή.

Ωστόσο, πέραν της πανδημίας, είναι δεδομένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ιταλικό real estate και τον ιταλικό ξενοδοχειακό κλάδο.

Τα κόκκινα δάνεια θα «κατακλύσουν» τον ξενοδοχειακό κλάδο της Ισπανίας

«Πολλά άλλαξαν στην Ισπανία λόγω της πανδημίας», παραδέχεται ο Luis Martin Guirado της Gesvalt, εκτιμώντας πως πολλά θα αλλάξουν και σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των πελατών στα ισπανικά ξενοδοχεία. Η κατάσταση στην ισπανική οικονομία είναι πολύ δύσκολη, τονίζει και αναγνωρίζει πως «ο τουριστικός κλάδος της χώρας έχει επηρεαστεί πολύ, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν».

«Τα επόμενα τρίμηνα θα αυξηθεί το ποσοστό των κόκκινων δανείων στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ισπανίας», προειδοποίησε το στέλεχος της Gesvalt, διαμηνύοντας ωστόσο ότι οι επενδύσεις στον ισπανικό ξενοδοχειακό κλάδο παραμένουν εξαιρετικά ελκυστικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider