Αυξάνονται τα deals στο ελληνικό real estate – Στο στόχαστρο μπαίνει και η επαρχία 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται τα deals στο ελληνικό real estate – Στο στόχαστρο μπαίνει και η επαρχία 
Με τον ανταγωνισμό στην Αθήνα να αυξάνεται συνεχώς, οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ αρχίζουν να κοιτούν προς άλλες πόλεις της χώρας για να εντοπίσουν ευκαιρίες.

Όλα δείχνουν πως οδεύουμε για άλλη μια χρονιά –ρεκόρ σε ότι αφορά τις επενδύσεις στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων. Ήδη έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια άνω 300 εκατ. ευρώ για την αγορά γραφείων και εμπορικών ακινήτων στη χώρα μας όταν στο σύνολο του 2018 οι επενδύσεις από τους «θεσμικούς» του real estate έφθασαν τα 500 εκατ. ευρώ και το μπαράζ επενδύσεων συνεχίζεται.

«Το μόνο που σταματά τα κεφάλαια που έρχονται στην Ελλάδα για να επενδυθούν, είναι η έλλειψη προσφοράς καλών ακινήτων εισοδήματος στην αγορά», σημειώνει στο insider.gr κορυφαίος στέλεχος ελληνικής επενδυτικής εταιρείας στον κλάδο του real estate. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται και από τον καιρό που μένουν τα ελάχιστα καλά ακίνητα στην αγορά μέχρι να υπάρξει μια ικανοποιητική προσφορά. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης ένα ακίνητο μπορεί να έμενε απούλητο και για ένα με δύο χρόνια. Τώρα μέσα σε μερικούς μήνες έχει πουληθεί».

Με τον ανταγωνισμό στην Αθήνα να αυξάνεται συνεχώς, οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ αρχίζουν να κοιτούν προς άλλες πόλεις της χώρας για να εντοπίσουν ευκαιρίες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ICI ΑΕΕΑΠ Μάριος Αποστολίνας κατά την πρόσφατη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας: «Πολλά ξένα funds κοιτάζουν κυρίως την Αθήνα και αυτό γιατί δεν έχουν εδώ τη βάση τους, και δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν συνεχώς στο εσωτερικό της χώρας. Δεν ξέρουν τι συμβαίνει για παράδειγμα στη Λάρισα ή στην Πάτρα. Οι ΑΕΕΑΠ μπορούν και πρέπει να εκμεταλλευτούν την ελληνική επαρχία, γιατί είμαστε ντόπιοι και γνωρίζουμε καλά την αγορά».

Τα deals που ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής το 2019

Ποιοτικά κτήρια γραφείων, μεγάλα σουπερμάρκετ αλλά και εμπορικά καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους είναι τα ακίνητα που τραβάνε το επενδυτικό ενδιαφέρον μέχρι στιγμής.

Η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει ανακοινωθεί φέτος αφορά την αγορά τεσσάρων ακινήτων συνολικής επιφάνειας 90.000 τμ (δύο στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη)που στεγάζουν supermarket της αλυσίδας Σκλαβενίτη από την Grivalia Properties. Η ΑΕΕΑΠ λίγο πριν τη συγχώνευσή της με την Eurobank υπέγραψε προσύμφωνο για την αγορά με το τελικό τίμημα να διαμορφώνεται στα 117,06 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόδοση της επένδυσης βρίσκεται κοντά στο 9%.

H Trastor ΑΕΕΑΠ ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες την αγορά του χαρτοφυλακίου τεσσάρων κτηρίων γραφείων της Grupo Dolphin έναντι 27,8 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει η εταιρεία. To χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κτήρια γραφείων 7.669 τμ στην Κηφισιά, 1.720 τμ στο Ελληνικό, 7.868 τμ στη Βασιλίσσης Σοφίας και 4.372 τμ στο Μαρούσι. Στα τέλη Απριλίου η εταιρεία είχε ολοκληρώσει την αγορά κτηρίου γραφείων στο Μαρούσι έναντι τιμήματος 12 εκατ. ευρώ. Μαζί με την αγορά γραφείων και ενός εμπορικού καταστήματος στο Κολωνάκι η εταιρεία έχει επενδύσει μέχρι στιγμής φέτος περίπου 46 εκατ. ευρώ, όταν στα τέλη του 2018 η αξία του χαρτοφυλακίου της ανερχόταν στα 113,25 εκατ. ευρώ.

Διαφορετικό δρόμο ακολουθεί φέτος η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η οποία έχει επιλέξει να τοποθετηθεί εκτός Ελλάδας. Η εταιρεία έχει υλοποιήσει φέτος δύο σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο αγοράζοντας μαζί με την μητρική της Invel το Aphrodite Hills Resort καθώς και το Hilton στην Λευκωσία, επενδύοντας 31,8 εκατ. ευρώ και περίπου 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στο «μέτωπο» των funds η Brook Lane Capital πραγματοποιεί επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 110 εκατ. ευρώ με την μεγαλύτερη απ’ αυτές να αφορά την απόκτηση του χαρτοφυλακίων πέντε κτηρίων γραφείων που άνηκαν στην Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Το fund επικράτησε σε διαγωνισμό της Alpha Bank καταβάλλοντας το ποσό των 95 εκατ. ευρώ. Μικρότερες κινήσεις πραγματοποιούν άλλα funds από το εξωτερικό αλλά και «οικογενειακά γραφεία» (family offices) πλούσιων από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider