«Χαμηλό» 104 εβδομάδων στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χαμηλό» 104 εβδομάδων στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος
Πήραν «κεφάλι» οι μονάδες φυσικού αερίου το τελευταίο επταήμερο. Το υψηλότερο ποσοστό εισαγωγών ρεύματος από τις αρχές του έτους καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

Πτωτικά κινήθηκε η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος (Οριακή Τιμή Συστήματος - ΟΤΣ) το περασμένο επταήμερο, με τη μέση τιμή να πέφτει στα 42.34 ευρώ/MWh, σημειώνοντας νέο χαμηλό, αυτή τη φορά, 104 εβδομάδων. Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η μέση ΟΤΣ εμφανίστηκε μειωμένη κατά 4.19% από την μέση ΟΤΣ της προηγούμενης εβδομάδας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη μέση ΟΤΣ ανά ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα (23/3) φτάνοντας τα 48.69 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά στην ηλεκτροπαραγωγή, την περασμένη εβδομάδα (23-29 Μαρτίου) μπροστά πέρασαν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΕΝΕ, η ζήτηση ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 1.5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά μειώθηκε κατά περίπου 5%, συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα του προηγούμενου έτους. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είδαν την παραγωγή τους να σημειώνει πτώση 19% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, προσφέροντας στο σύστημα 237 GWh (γιγαβατώρες), που αντιστοιχούν σε μερίδιο 27% στο μείγμα καυσίμου της χώρας.

Σημαντική η συνεισφορά του φυσικού αερίου

Αυτή την πτώση των ΑΠΕ εκμεταλλεύτηκαν οι μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες ανεβάζοντας την παραγωγή τους κατά 84 GWh κάλυψαν το 34% της εβδομαδιαίας ζήτησης. Μεταξύ των σταθμών φυσικού αερίου που συνεισέφεραν την μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα είναι οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο Θεσσαλονίκης της Elpedison (50,062 MWh), Θίσβης της Elpedison (48,889 MWh), Αγίου Νικολάου Βοιωτίας της Protergia (45,790 MWh), Αγίων Θεοδώρων της Κόρινθος Power (42,392 MWh) και Ήρων (36,775 MWh).

Ιδιαίτερα σημαντική ωστόσο, ήταν και η συνεισφορά των καθαρών εισαγωγών, οι οποίες με 273 GWh σημείωσαν την υψηλότερη, μέχρι στιγμής, επίδοσή τους μέσα στο 2020, ενώ το μερίδιό τους στο μείγμα καυσίμου ξεπέρασε για πρώτη φορά το 30%, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση πίσω από τις μονάδες φυσικού αερίου.

Έτσι, το εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου της χώρας διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο (34%), καθαρές εισαγωγές (31%), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (27%), λιγνίτη (6%) και μεγάλα υδροηλεκτρικά (2%). Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στα μερίδια των καθαρών εισαγωγών (ήταν στο 27%) και του φυσικού αερίου (ήταν στο 25%), ενώ καταγράφηκε πτώση στα μερίδια των ΑΠΕ (ήταν στο 34%), του λιγνίτη (ήταν στο 11%) και των μεγάλων υδροηλεκτρικών (ήταν στο 3%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider