Κλιματική αλλαγή: Οικολογικές οργανώσεις μηνύουν την Total για αδράνεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιματική αλλαγή: Οικολογικές οργανώσεις μηνύουν την Total για αδράνεια
Ο ενεργειακός γίγαντας Total κατηγορείται ότι δεν αντεπεξέρχεται επαρκώς στην αλλαγή του κλίματος.

Σε μια πρωτοποριακή υπόθεση στη Γαλλία, ο ενεργειακός γίγαντας Total κατηγορείται ότι δεν αντεπεξέρχεται επαρκώς στην αλλαγή του κλίματος.

Η μήνυση υποβλήθηκε την Τρίτη από περιβαλλοντικές ομάδες και τοπικές αρχές που θεωρούν ότι έχουν πιθανές παγκόσμιες επιπτώσεις.

Η νομική ενέργεια κατά της Total θα είναι η πρώτη χρήση ενός γαλλικού νόμου του 2017 για τη δίωξη για την αδράνεια του κλίματος. Η νομοθεσία απαιτεί από τις μεγάλες γαλλικές εταιρείες να εκπονήσουν λεγόμενα "σχέδια επαγρύπνησης" για την πρόληψη περιβαλλοντικών ζημιών, μεταξύ άλλων τομέων. Οι ενάγοντες δήλωσαν ότι η Total δεν το έπραξε όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή.

«Καταθέτουμε αγωγή εναντίον τους επειδή δεν κάνουν ακόμα την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Paul Mougeolle, ο οποίος εκπροσωπεί την Notre Affaire a Tous, περιβαλλοντική ΜΚΟ.

Δεκατέσσερις τοπικές αρχές και πέντε ομάδες της κοινωνίας των πολιτών προσχώρησαν στην αγωγή κατά της Total, η οποία αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη εξέγερση σε σχέση με το κλίμα στην Ευρώπη και αλλού.

Αυτή η συμμαχία δήλωσε ότι οι εταιρείες που συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για να το μετριάσουν και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Benoit Faucheaux περιγράφει την καταστροφική ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού, η οποία αποξηραίνει ποτάμια στην περιοχή της κεντρικής Γαλλίας. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η αλλαγή του κλίματος θα καταστήσει την ξηρασία μεγαλύτερη, πιο συχνή και πιο καταστροφική.
«Ελπίζουμε ότι το Total θα αλλάξει το επιχειρησιακό της μοντέλο»,δήλωσε ο Faucheaux.

Ο Sebastien Mabile του Seattle Advocates, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση, είναι αβέβαιος για την έκβαση της υπόθεσης. Αν όμως το εγχείρημα πετύχει επιτύχει, ο αντίκτυπός της θα μπορούσε να είναι μεγάλος, σημείωσε.

«Επειδή η Total ... λειτουργεί σε 130 χώρες», δήλωσε ο Mabile. "Έτσι, αυτή η υπόθεση μπορεί να έχει συνέπειες σε όλο τον κόσμο, όπως οι ΗΠΑ, η Αφρική, σε όλες τις περιοχές εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου», επεσήμανε.

Πηγή: Voice of America

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider