FT: Ο άνθρακας έχει μπροστά του ακόμη μια δεκαετία ζωής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: Ο άνθρακας έχει μπροστά του ακόμη μια δεκαετία ζωής
Οι ΑΠΕ θα εκτοπίσουν τον άνθρακα.

Ο ευρωπαϊκός ενεργειακός τομέας έχει φθάσει σε ένα σημείο καμπής όπου η καθαρή ενέργεια-σε βάθος δεκαετίας- θα εκτοπίσει τον άνθρακα. Τα κόστη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βαίνουν μειούμενα κάτι που σημαίνει ότι θα καταστήσει τη χρήση άνθρακα μη βιώσιμη, όπως αναφέρει ο Francesco Starace, επικεφαλής της Enel, μιας από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στην Ευρώπη.

Ο κ. Starace δήλωσε ότι το ολοένα και χαμηλότερο κόστος της αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα ωθήσει προς εξαφάνιση τον άνθρακα και άλλους τύπους παραγωγής ενέργειας που βασίζονται στον άνθρακα και για το λόγο αυτό οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πρέπει να εφαρμόσουν στρατηγικές προκειμένου να αντικαταστήσουν τους χαμένες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η απανθρακοποίηση θα συντελεστεί σταδιακά σε όλη την Ευρώπη ενώ προσθέτει ότι «η διαχείριση της μείωσης της παλαιότερης, πιο ρυπογόνου παραγωγής ενέργειας θα απαιτήσει από τη βιομηχανία και τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την αλήθεια χωρίς πανικό.

Η βιομηχανία άνθρακα απασχολεί 185.000 άτομα σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με τον οργανισμό Euracoal. Πολλές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, έχουν ήδη κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και έχουν προσπαθήσει να βρουν νέες θέσεις εργασίας για τους ανθρακωρύχους τους.

Η χρήση της τεχνολογίας για τη διαχείριση της παραγωγικής ικανότητας και της διανομής ισχύος και το μειούμενο κόστος υιοθέτησης καθαρότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα καταστήσουν τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας λιγότερο ανταγωνιστικές.

Η βιωσιμότητα της ενέργειας άνθρακα στην Ευρώπη έχει επίσης πληγεί από την αύξηση των τιμών άνθρακα από τις αρχές του 2018.

«Το ερώτημα ήταν πάντοτε: μπορεί το κόστος της αιολικής ή ηλιακής ενέργειας να χτυπήσει το κόστος ενός πλήρως αποσβεσμένου παλαιού εργοστασίου άνθρακα; Όταν συμβεί αυτό, η παλιά τεχνολογία θα είναι νεκρή», αναλύει ο Starace. Ο κ. Starace, πρόεδρος του Eurelectric, του πανευρωπαϊκού οργανισμού εμπορίου βιομηχανίας, δήλωσε ότι πίστευε ότι κατάφερε να πείσει τους συναδέρφους του ότι είναι καλύτερο να προετοιμαστούμε για ένα μέλλον όπου η δύναμη του άνθρακα δεν θα έχει αντίκρισμα.

«Υπάρχουν 28 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ενεργειακή πολιτική της Πορτογαλίας και της Πολωνίας, ή της Γερμανίας και της Γαλλίας, είναι πολύ διαφορετική», ανέφερε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνήθιζε να αντιμετωπίζει την Eurelectric ως ανταγωνιστή, θέλησαν να κάνουν κάποια πράγματα και εμείς είπαμε όχι. Ξαφνικά, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι έλαβε προτάσεις προς την κατεύθυνση που πίστευαν αρχικά ότι θα πολεμούσαν.

«Αυτή τη στιγμή μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ότι αντιμετωπίσαμε την αλήθεια χωρίς πανικό και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά μας», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider