Η γεωθερμία «σπάει τον πάγο» στις ελληνικές πόλεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η γεωθερμία «σπάει τον πάγο» στις ελληνικές πόλεις
Δήμοι και επιχειρήσεις επενδύουν στη γεωθερμία.

Στη γεωθερμία στρέφονται όλο και περισσότεροι δήμοι στην Ελλάδα προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα του ψύχους. Ενώ πριν από λίγα χρόνια η μέθοδος της γεωθερμίας αποτελούσε λύση για σπίτια και κυρίως για μονοκατοικίες στις οποίες είχε γίνει εξαρχής μελέτη για τη συγκεκριμένη χρήση, η τεχνολογία αναπτύσσεται και το ίδιο συμβαίνει και με την κατάρτιση των επαγγελματιών και κυρίως με τη νοοτροπία των υπευθύνων λήψης αποφάσεων.

Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η αξιοποίηση της γεωθερμίας στο Καρπενήσι, η οποία επιτρέπει στο κοινό να βαδίσει χωρίς πρόβλημα σε πεζοδρόμιο έκτασης 1.200 μέτρων χωρίς να ενοχλείται από τα χιόνια.

Η αξιοποίηση της γεωθερμίας, που ήδη εδώ και χρόνια είναι κοινή πρακτική και σε πολλά ελληνικά σπίτια, «μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους δημότες μας άνετη διέλευση στο κέντρο της πόλης» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, 'Πρακτορείο 104,9 FM' ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, ενώ περιέγραψε πως στον εν λόγω δήμο της Στερεάς Ελλάδας έχει υλοποιηθεί ένα τεχνικό έργο, που με ένα ελάχιστο κόστος λειτουργίας και συντήρησης δεν επιτρέπει τον σχηματισμό πάγου σε πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης.

Δημότες και επισκέπτες του «πρώτου χειμερινού προορισμού της χώρας», όπως χαρακτήρισε τον δήμο του ο κ.Σουλιώτης, απολαμβάνουν μια έκταση πεζοδρομίων με μήκος περί τα 1200 μέτρα χωρίς πάγο σε συνθήκες παγετού χάρη στο συγκεκριμένο τεχνικό έργο, που εκμεταλλεύεται τις θερμοκρασίες και τα νερά που κρύβει το υπέδαφος. «Δεν κάναμε κάτι μαγικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Καρπενησίου: «αξιοποιήσαμε τη γεωθερμία κάνοντας 18 γεωτρήσεις των 100 μέτρων σε βάθος στο κέντρο της πόλης σε σημείο στο οποίο, πάνω από τις εγκαταστάσεις της γεωθερμίας, διαμορφώσαμε και χώρο στάθμευσης», περιέγραψε, και εξήγησε πως με αυτή την τεχνολογία είναι εφικτό να μένουν χωρίς πάγο και χιόνι πεζοδρόμια «μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτι από το μηδέν», όταν και ενεργοποιείται η μηχανολογική υποδομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας έχει αρχίσει να εφαρμόζεται η λύση της γεωθερμίας αρχής γενομένης από τη Βόρεια Ελλάδα ενώ οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις επενδύσεις τους στον τομέα αυτό όπως συνέβη για παράδειγμα με την ΔΕΗ η οποία ξεκίνησε να επενδύει στη γεωθερμία της Σαντορίνης.

Πρόσφατα χορηγήθηκε στο δήμο Αλεξανδρούπολης άδεια διανομής θερμικής ενέργειας, προερχόμενης από γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας, δηλαδή, χαμηλής περιεχόμενης θερμοκρασίας (μέχρι 90ο C).
Ειδικότερα, η άδεια αφορά τη διανομή θερμικής ενέργειας από το γεωθερμικό πεδίο Άνθειας-Αρίστηνου, θερμικής ισχύος 9,8 MWth. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη δημοτική ενότητα Αρίστηνου, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και προορίζεται για την εξυπηρέτηση καταναλωτών εντός της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για θέρμανση χώρων ή και ζεστό νερό χρήσης.

Ακόμη, πέρυσι, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» ανέλαβε να εξετάσει τη δυνατότητα ανάπτυξης γεωθερμίας στ η Σαντορίνη για ηλεκτροπαραγωγή, θέρμανση, ψύξη, αφαλάτωση θαλασσινού νερού και χρήση για θερμά λουτρά - spa. Η ανάπτυξη γεωθερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής με αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, έχει ως στόχο την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών του νησιού, ακόμα και σε περίοδο αιχμής, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία και σταθερότητα του δικτύου του νησιού.

Με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας θα επιλυθεί οριστικά το ζήτημα παροχής υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού σε κατοίκους και επισκέπτες. Επιπλέον, μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες ψύξης – θέρμανσης για ξενοδοχεία και οι ανάγκες άρδευσης με τη μέθοδο της αφαλάτωσης, δίνοντας δυνατότητες ανάπτυξης και του αγροτικού τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider