Πώς βλέπουν οι επιχειρήσεις της εστίασης τα νέα μέτρα στήριξης

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς βλέπουν οι επιχειρήσεις της εστίασης τα νέα μέτρα στήριξης
Η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά αποτελούσε πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών του κλάδου, ωστόσο ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κάνει λόγο για «ημιτελές μέτρο».

Στην τελική ευθεία για την επαναλειτουργία τους την προσεχή Δευτέρα, βρίσκονται καφετέριες και εστιατόρια μετά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη σχετικά με τα νέα μέτρα στήριξης.

Η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά αποτελούσε πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών του κλάδου, ωστόσο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργο Καββαθάς κάνει λόγο για «ημιτελές μέτρο».

«Θα λειτουργήσει περίπου σαν «χάπι» αφού είναι μόνο 5μηνης διάρκειας την ίδια στιγμή που ο κλάδος έχει χάσει το 1/4 του κύκλου εργασιών του. Εμείς ζητούσαμε 6% για ολόκληρο τον κλάδο της εστίασης γιατί με το μέτρο αυτό στηρίζονται μόνο οι καφετέριες λόγω του καφέ και όχι τα εστιατόρια» τονίζει στο insider.gr o κ. Καββαθάς.

Από την πλευρά του o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Έστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ), Γιάννης Λιάρος, σημειώνει στο insider.gr ότι η μείωση του ΦΠΑ στο 13% «δεν αποτελεί εξαιρετική παραχώρηση και πρόκειται ουσιαστικά για αποκατάσταση μιας στρέβλωσης που υπήρχε».

Ο ίδιος εκτιμά ότι χάνεται μία ευκαιρία να αποδειχθεί στην πράξη ότι με μία πιο γενναία μείωση το δημοσιονομικό κόστος δεν θα ήταν τελικά τόσο μεγάλο ενώ παράλληλα θα ήταν και προς όφελος των καταναλωτών.

Παράλληλα σημειώνει ότι είναι θετικό το γεγονός ότι συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό έως 100%, των εργαζομένων του κλάδου.

Το ζήτημα των ενοικίων

Τα ενοίκια και η παράταση της δυνατότητας μείωσης ήταν ακόμη ένα αίτημα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην εστίαση.

Ο κ. Λιάρος επισημαίνει ότι κατά την εξειδίκευση των μέτρων, ανακοινώθηκε ότι η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, επεκτάθηκε μεν τον μήνα Ιούνιο και για τις επιχειρήσεις της εστίασης μαζί με εκείνες του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, ωστόσο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν περιλαμβάνεται η εστίαση.

«Θέλουμε να δούμε γιατί ενώ θεωρούνται πληττόμενες οι επιχειρήσεις του κλάδου, εξαιρούνται για τους επόμενους μήνες» τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάρο τα καταστήματα είναι απόλυτα έτοιμα όσων αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας για την επαναλειτουργία τους, ενώ η ΕΠ.Ο.ΕΣ σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ εξέδωσαν τον «Οδηγό Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση» για το προσωπικό, τους πελάτες και τις υπηρεσίες delivery ενόψει του ανοίγματος τη Δευτέρα.

Επαναλαμβάνει ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να καθοριστεί ακριβώς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας ώστε την επόμενη μέρα να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider