Φουντώνουν οι οικογενειακές κόντρες στις ελληνικές επιχειρήσεις

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φουντώνουν οι οικογενειακές κόντρες στις ελληνικές επιχειρήσεις

Σοβαρή κρίση αντιμετωπίζουν οι οικογενειοκρατούμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λόγω της γκρίνιας που έφερε η μείωση τζίρου και η έλλειψη ρευστότητας.

Από την καπνοβιομηχανία Καρέλιας, τη Folli Follie τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης, την αλυσίδα Hondos αλλά και τη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Αγγελόπουλου, οι ενδοοικογενειακές κόντρες δεν έχουν τέλος.

Επιχειρήσεις, δεύτερης και τρίτης γενιάς που μεσουρανούσαν τα προηγούμενα χρόνια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας με τους μετόχους τους, (κυρίως α'΄και β΄βαθμού συγγενείας), να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και να βγάζουν τα «άπλυτα τους» στην φόρα.

Αλληλοκατηγορίες για λάθος επιχειρηματικές κινήσεις, κακοδιαχείριση, «ρίξιμο» των μετόχων και οδήγησαν σε ομηρικούς καβγάδες μεταξύ οικογενειών και εν συνεχεία, σε ένα όχι και τόσο βελούδινο διαζύγιο.

Μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν ότι «καζάνι» που βράζει είναι και άλλοι μεγάλοι ελληνικοί Όμιλοι, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκραγούν.

Αν θα καταφέρουν να βρουν τις ισορροπίες τους ή να οδηγηθούν στα άκρα, δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα, λένε οι καλά γνωρίζοντες της αγοράς.

Η οικογένεια Καρέλια

Τα πάνω κάτω ήρθαν τους τελευταίους μήνες στην καπνοβιομηχανία Καρέλιας, με τα μέλη της οικογένειας της ιστορικής καπνοβιομηχανίας να εκτοξεύουν κατηγορίες και να αφήνουν υπόνοιες – μεταξύ άλλων για λαθρεμπόριο, σύσταση off shore και διοχέτευση χρημάτων στο εξωτερικό.

Από τη μία πλευρά η οικογένεια του Κωσταντίνου Καρέλια (ένας εκ των ιδρυτών) που απαρτίζεται από την γυναίκα του Μίνα και την κόρη της Ιωάννα, μέτοχοι του 45% της εταιρείας έχουν ανοίξει πόλεμο με τον Ανδρέα, Στάθη και Βικτωρία Καρέλια.

Έχουν μάλιστα δε, αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκήσουν τα δικαιώματα πληροφόρησης, ελέγχου και σύγκλησης έκτακτης συνέλευσης, ζητώντας έτσι ουσιαστικά τον διαχειριστικό έλεγχο της διοίκηση της εταιρείας.

Από την άλλη πλευρά η Ινώ Καρέλια, κόρη των ιδρυτών της Καπνοβιομηχανίας, έχει στραφεί κατά των κ.κ. Ιωάννας Καρέλια και Μίνας Σπυροπούλου (κόρης και συζύγου του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Καρέλια, αντιπροέδρου της εταιρείας μέχρι τον θάνατό του το 2009), κατηγορώντας τες για δυσφήμιση της εταιρείας και των βασικών μετόχων αυτής, αφήνοντας αιχμές για άσκηση ποινικής δίωξης για απάτη κακουργηματικής φύσεως.

Προοδευτική: Η κόντρα που οδήγησε στην απαξίωση

Μεγάλη κόντρα με πολλά επεισόδια λαμβάνειν χώρα τα τελευταία χρόνια στον κατασκευαστικό Όμιλο Προοδευτική με τα αδέρφια Κωνσταντίνο και Σπύρο Κούτλα να ανταλλάσουν κατηγορίες και μηνύσεις.

Ο πρώτος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρίας υποστηρίζει πως ο αδελφός του υπονομεύει τις προσπάθειές του να βγάλει τον όμιλο από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Ο δεύτερος τον έχει κατηγορήσει ουκ ολίγες φορές και στις γενικές συνελεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για διοικητικά λάθη και ελλιπή ενημέρωση γύρω από την εταιρία.

Η οικογενειακή διαμάχη σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχει φέρει την Προοδευτική που άλλοτε πρωταγωνιστούσε στον κατασκευαστικό κλάδο, στο χείλος της οικονομικής δυσπραγίας.

Αδέρφια Κάρεϋ - Simply Βurger

Ήταν μία από τις πρώτες αλυσίδες burger που εμφανίστηκαν στη χώρα μας. Ο λόγος για τη Simply Burger που ιδρύθηκε το 2003 από δύο αδέλφια, τον Άρη και τον Μπράιαν Κάρεϋ, τα οποία άνοιξαν το πρώτο κατάστημα Simply Βurgers το 2003 στη Νέα Ερυθραία, με αρχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ, δανεικά από την οικογένεια και μέσα σε μια πενταετία απέκτησαν 9 εστιατόρια, με 190 εργαζομένους, κάνοντας κύκλο εργασιών 5,3 εκατ. ευρώ.

Την ίδια χρονιά, το 2008, τα Simply Burgers απέσπασαν το Βραβείο «Στέλιος Χατζηιωάννου: Το Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της χρονιάς», στο πλαίσιο της διοργάνωσης του θεσμού «Κούρος».

Η συνέχεια όμως δεν ήταν εξίσου συναρπαστική. Στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν αλλαγές όσον αφορά το δίκτυο, ενώ κατεγράφησαν και μεταβολές όσον αφορά το management, μετά την αποχώρηση του ενός αδερφού και εκ των ιδρυτών, Μπράϊαν Κάρεϋ. Aπό τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Άρης Κάρεϋ.

Πόλεμος στα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη

Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη και την χρήση της επωνυμίας από τον Θεόδωρο Κωνσταντινίδη (διατηρεί τρία ζαχαροπλαστεία στο Βόλο), αδερφό του Γρηγόρη που διαχειρίζεται τα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Όλα ξεκίνησαν με τα εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης» στη λεωφόρο Κύμης, στο ύψος της Νέας Ιωνίας.

Με ανακοίνωση η πλευρά του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη ως «Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη», στρέφεται κατά του νέου ζαχαροπλαστείου στη Νέα Ιωνία και «ενημερώνει τους πελάτες της ότι το κατάστημα- ζαχαροπλαστείο που έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το τελευταίο διάστημα στην Νέα Ιωνία Αττικής, επί της οδού Κύμης αρ. 17, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αλυσίδα καταστημάτων της εταιρείας».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του αδερφού του ο Θεόδωρος Κωσταντινίδης με ανακοίνωση του τονίζει ότι λυπάται για όσα τού καταλογίζει ο αδελφός του και τονίζει ότι «δεν μπορεί να τού αφαιρέσει ούτε το επίθετο Kωνσταντινίδης, ούτε και την προσωπική του ιστορία και διαδρομή στη ζαχαροπλαστική».

Η κόντρα στην οικογένεια Αγγελόπουλου με φόντο την Χαλυβουργική

Στα δικαστήρια έχει μεταφερθεί ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στην οικογένεια του Κωσταντίνου Αγγελόπουλου.

Το Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί για το ποιος θα αναλάβει το managment της Χαλυβουργικής, ή ο πατέρας Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος ή τα παιδιά του Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, πρόεδροι του Ολυμπιακού.

Η ανάληψη των ηνίων της Χαλυβουργικής έχει φτάσει στην αίθουσα του δικαστηρίου, με τον Παναγιώτη και Γιώργο να έχουν υποβάλλει αίτημα «δικαστικής συμπαράστασης» κατά του πατέρα τους, Κωνσταντίνου.

Να σημειωθεί ότι δικαστική συμπαράσταση είναι υποβάλλεται όταν ένα πρόσωπο που έχει σοβαρά ψυχοδιανοητικά ή σωματικά προβλήματα ανωμαλίες δια δικαστικής απόφασης, περιέρχεται σε ολική ή μερική, δικαιοπρακτική ανικανότητα ή έχει ανάγκη της συναίνεσης συγκεκριμένου προσώπου, δηλαδή του δικαστικού συμπαραστάτη, για την έγκυρη κατάρτιση όλων ή ορισμένων δικαιοπραξιών.

Αυτό άλλωστε περιγράφουν στο αίτημα των 18 σελίδων που υπέβαλλαν τον περασμένο Μάρτιο τα δύο αδέλφια, τονίζοντας ότι είναι τέτοια η επιδείνωση των προβλημάτων υγείας του 73 χρονου πατέρα τους ώστε τον καθιστούν ανίκανο να διαχειριστεί τις υποθέσεις του. Γεγονός που, όπως επισημαίνουν, αναθέτει σε εκείνους «το θλιβερό καθήκον να ενεργήσουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη θέση του σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση για διασφάλιση της προσωπικότητας και των συμφερόντων του».

Η απόφαση του δικαστηρίου εκτιμάται ότι θα βγει μέσα στον επόμενο μήνα και αναμένεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να είναι καθοριστική για το μέλλον της Χαλυβουργικής.

Folli Follie

Η υπόθεση της Folli Follie, ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα που συνεχίζει να ταλανίζει την ελληνική αγορά και να κλονίζει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, φαίνεται να κρύβει και οικογενειακές κόντρες, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εμπλεκόμενοι.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ανέφερε ότι δεν γνώριζε το τι γινόταν στην θυγατρική εταιρεία της Ασίας αφού υπήρχε κόντρα και διαχωρισμός δραστηριοτήτων με τον πατέρα του, Δημήτρη Κουτσολιούτσο.

Ανεξάρτητα πόσο πιστευτός ή όχι έγινε ο κ. Κουτσολιούτσος, η οικογενειοκρατία στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα και αυτό που ζητάνε και οι ξένοι επενδυτές είναι η πολυμετοχικότητα στις επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλίζονται κανόνες διαφάνειας και ορθής διαχείρισης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider