Στα ύψη η τιμή του αμερικανικού ουίσκι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα ύψη η τιμή του αμερικανικού ουίσκι
Η πτώση των εξαγωγών δίνει ώθηση στην τιμή, ως αποτέλεσμα της τακτικής της επιβολής δασμών που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Βουτιά» κατέγραψαν οι εξαγωγές στο αμερικανικό ουίσκι, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, λόγω της αύξησης των τελών που έχουν σημειωθεί στη χώρα, στον απόηχο των δασμών που έχει επιβάλλει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Η ζημιά στο αμερικανικό ουίσκι και τις εξαγωγές του είναι μεγάλη», προειδοποιούν φορείς του κλάδου, κρούοντας «καμπανάκι» πως έρχεται σημαντική αύξηση της τιμής στο ουίσκι, λόγω της τακτικής της επιβολής δασμών.

Όπως προκύπτει από στοιχεία σχετικής μελέτης, τα οποία παρουσιάζει το Reuters, ο Καναδάς, η Κίνα, το Μεξικό και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν δασμούς, από 10% έως 25%, στο αμερικανικό ουίσκι και μπέρμπον πέρυσι, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν κατά 11% οι εξαγωγές ουίσκι κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται εδώ πως το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι εξαγωγές ουίσκι αυξήθηκαν κατά 28% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017, λαμβάνοντας ώθηση από τις δραστηριότητες εταιρειών όπως η Jack Daniels, αλλά και των ταχυμεταφορών στο εξωτερικό, ειδικά στην Ευρώπη, πριν από την επιβολή των δασμών.

Για το σύνολο του 2018, οι εξαγωγές ουίσκι κατέγραψαν αύξηση 5,1%, με την αξία τους να ανέρχεται στα 1,18 δισ. δολάρια. Ωστόσο, έναν χρόνο νωρίτερα, το 2017, η αύξηση των εξαγωγών είχε φτάσει το 16%.

Οι εξαγωγές αποκλειστικά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 13,4% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, μετά από άνοδο 33% που είχαν καταγράψει στους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλλει δασμούς 25% στο αμερικανικό ουίσκι, θεωρείται η μεγαλύτερη αγορά για το αλκοόλ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 60% των συνολικών εξαγωγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider