Τράπεζες: Χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ οι απάτες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές – Αποδίδουν καρπούς οι δράσεις της ΕΕΤ 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ οι απάτες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές – Αποδίδουν καρπούς οι δράσεις της ΕΕΤ 
Το ποσοστό απάτης στις συναλλαγές με κάρτες κινείται στο 0,015% (1 απάτη σε 6.700 συναλλαγές) έναντι 0,028% μέσου όρου ΕΕ. Στις μεταφορές πιστώσεων τα επίπεδα απάτης είναι ακόμη χαμηλότερα. Νέα ενημερωτική καμπάνια από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στις 26 Φεβρουαρίου.

Σε διαρκή εγρήγορση για την πρόληψη της απάτης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενημερώνοντας το συναλλασσόμενο κοινό με συνεχείς καμπάνιες, βρίσκεται η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Και τα αποτελέσματα είναι θετικά, αφού οι απάτες έχουν περιοριστεί σε αμελητέα ποσοστά, χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την επισκόπηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος (Greek Banking System Overview, Ιούλιος 2023), το ποσοστό απάτης στις συναλλαγές με κάρτες κινείται στο 0,015% (1 απάτη σε 6.700 συναλλαγές) έναντι 0,028% μέσου όρου ΕΕ, με απώλεια 1 ευρώ σε συναλλαγή ύψους 5.700 ευρώ (0,017%). Στις μεταφορές πιστώσεων τα επίπεδα απάτης είναι ακόμη χαμηλότερα: 1 στις 50.000 συναλλαγές (0,002%) και σε όρους ποσών, απώλεια 1 ευρώ σε συναλλαγή 25.000 ευρώ (0,004%).

Τα παραπάνω αμελητέα ποσοστά ηλεκτρονικής απάτης αποκτούν μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς την απότομη αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα όπου πλέον, περισσότερες από το 90% των συναλλαγών πληρωμών γίνονται μέσω internet και mobile banking. Στο τέλος του 2022 οι ενεργοί χρήστες internet banking ανέρχονταν σε 3,8 εκατομμύρια και το 66% αυτών πραγματοποιούσε τουλάχιστον μία μεταφορά χρημάτων σε μηνιαία βάση. Ακόμη περισσότεροι – 5,1 εκατομμύρια – ήταν οι ενεργοί χρήστες του mobile banking, με το 55% αυτών να πραγματοποιεί τουλάχιστον μία μεταφορά χρημάτων τον μήνα και σχεδόν το 40% των συνολικών μεταφορών χρημάτων να γίνεται μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2022 ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 1,88 δισεκατομμύρια, με αύξηση 20% σε ετήσια βάση, ενώ η αξία των συναλλαγών που έγιναν με κάρτες πληρωμών αυξήθηκε κατά 23%, στα 58,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε η Mastercard, η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών έφτασε στο τέλος του 2023 στα 62 δισ. ευρώ και προβλέπεται να αναρριχηθεί φέτος στα 70 δισ.

Παρά τη μεγάλη μείωση των περιστατικών απάτης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, πάντως, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών σε συνεργασία με τη Mastercard συνεχίζουν την επιτυχημένη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών, με το μήνυμα «Κάποιες Ειδοποιήσεις είναι Καλύτερο να τις Αγνοείς». Η νέα καμπάνια, που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης αντίστοιχης πρωτοβουλίας «Μία παύση αρκεί», πραγματοποιείται σε δύο χρονικά στάδια: το πρώτο ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου 2023 και ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2024. Το δεύτερο είναι προγραμματισμένο για το χρονικό διάστημα 26 Φεβρουαρίου έως και 24 Μαρτίου 2024.

Όπως σημειώνει η ΕΕΤ, οι συχνότερες μέθοδοι ηλεκτρονικής απάτης περιλαμβάνουν την απάτη μέσω τηλεφωνικής κλήσης (Vishing), μέσω email (Phishing) και μέσω SMS (SMiShing). Συνήθως ο χρήστης λαμβάνει ψεύτικους ψηφιακούς συνδέσμους (links) με αληθοφανή χαρακτηριστικά (επωνυμία ή λογότυπο τράπεζας ή άλλου οργανισμού). Η επίσκεψη σε αυτούς τους συνδέσμους μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμιες ενέργειες, όπως την αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και κωδικών ασφαλείας, την αποστολή χρηματικών ποσών για υποτιθέμενη αγορά ή ακόμα και την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού σε συσκευές.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τα διάφορα είδη ηλεκτρονικής απάτης από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (www.hba.gr) στην ενότητα «Κάποιες Ειδοποιήσεις Είναι Καλύτερο Να Τις Αγνοείς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αρχές Απριλίου οι αποφάσεις για απορρόφηση της Eagle Bulk από τη Star Bulk του Π. Παππά

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών – Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι τις 22/2

Ένας γεμάτος Μάρτιος – Τα δώρα των ελληνικών τραπεζών - Ελληνοσερβική συμμαχία στο αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider