Google: Εξωδικαστικός συμβιβασμός για αγωγή 5 δισ. δολαρίων περί παραβίασης ιδιωτικότητας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Google: Εξωδικαστικός συμβιβασμός για αγωγή 5 δισ. δολαρίων περί παραβίασης ιδιωτικότητας
Κατηγορήθηκε ότι μάζευε πληροφορίες χρηστών, ακόμα και όταν διενεργούσαν «ανώνυμη περιήγηση». Δεν αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η Google της Alphabet συμφώνησε να διευθετήσει εξωδικαστικά μια αγωγή, που την κατηγορούσε ότι παρακολουθούσε κρυφά τη χρήση του Διαδικτύου εκατομμυρίων ανθρώπων που νόμιζαν ότι έκαναν την περιήγησή τους ιδιωτικά.

Η δίκη ύστερα από ομαδική αγωγή ήταν προγραμματισμένη για τις 5 Φεβρουαρίου του ερχόμενου έτους, αλλά περιφερειακός δικαστής στο Όκλαντ της Καλιφόρνια την έθεσε εκτός πινακίου, καθώς οι δικηγόροι της Google και των καταναλωτών δήλωσαν ότι κατέληξαν σε προκαταρκτικό συμβιβασμό.

Οι ενάγοντες με την αγωγή τους ζητούσαν από την Google αποζημίωση που έφτανε τα πέντε δισ. δολάρια. Οι όροι διακανονισμού δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά οι δικηγόροι είπαν ότι συμφώνησαν σε δεσμευτικούς όρους μέσω διαμεσολάβησης και αναμένεται να παρουσιάσουν τον επίσημο διακανονισμό για έγκριση από το δικαστήριο έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024.

Ούτε η Google, ούτε οι δικηγόροι των εναγόντων καταναλωτών απάντησαν αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι τα αναλυτικά στοιχεία, τα cookies και οι εφαρμογές της Google, της επιτρέπουν να παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους ακόμη και όταν ρυθμίζουν το πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google σε κατάσταση «ανώνυμης περιήγησης». Πρόσθεσαν ότι το ίδιο συνέβαινε και με άλλα προγράμματα περιήγησης ακόμα και όταν αυτά ήταν σε λειτουργία «ιδιωτικής» περιήγησης.

Σύμφωνα με την αγωγή, η Google δημιούργησε ένα «θησαυροφυλάκιο (προσωπικών) πληροφοριών», καθώς έμαθε για τους φίλους, τα χόμπι, τα αγαπημένα τους φαγητά, τις συνήθειες αγορών και τα «δυνητικά ενοχλητικά πράγματα» που αναζητούν στο διαδίκτυο οι ενάγοντες.

Τον περασμένο Αύγουστο η Google είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να μπλοκάρει την υπόθεση από το να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DW: Το λάδι λιγοστεύει και ακριβαίνει - Οι φόβοι για τους «πειρατές του υγρού χρυσού»

Πετρέλαιο: Κλείνει τη χρονιά με ετήσιες απώλειες 10%

Τουρισμός: Με θετικό πρόσημο οι αεροπορικές αφίξεις και τον Νοέμβριο - Δεν έκλεισε η ψαλίδα στις οδικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider