Άνοιξαν τις πύλες τους τα Cosmos Sport στη Γλυφάδα – Τα νέα καταστήματα που έρχονται και η αλλαγή στρατηγικής

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξαν τις πύλες τους τα Cosmos Sport στη Γλυφάδα – Τα νέα καταστήματα που έρχονται και η αλλαγή στρατηγικής
ο νέο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας αθλητικών ειδών στα νότια προάστια είναι πλέον γεγονός. Γιατί αλλάζει στρατηγική ο όμιλος και πού θα επικεντρωθεί στο εξής. Πόσα καταστήματα άνοιξαν το 2023 και πόσα έρχονται το 2024. Η εικόνα στην αγορά των αθλητικών ειδών και η επόμενη μέρα.

Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το νέο κατάστημα της Cosmos Sport στη Γλυφάδα, επί της οδού Λαζαράκη. Ένα κατάστημα – ορόσημο για τη γνωστή αλυσίδα με ισχυρό αποτύπωμα στον κλάδο της πώλησης επώνυμων αθλητικών ειδών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους η marketing director του ομίλου, Αλεξάνδρα Κουβέλη, το κατάστημα της Γλυφάδας σηματοδοτεί την αλλαγή στρατηγικής που ετοιμάζεται να υιοθετήσει η θυγατρική του βρετανικού κολοσσού JD Sports Fashion. Πλέον τα Cosmos Sport επικεντρώνονται στην πιο σπορ εκδοχή των καταναλωτών και λιγότερο στις πιο life style τάσεις της μόδας, στοχεύοντας στους πελάτες που έχουν εντάξει πλήρως τον αθλητισμό στην καθημερινότητά τους και χρειάζονται τα αντίστοιχα προϊόντα. «Αυτή η τάση γίνεται ορατή στο κατάστημα της Γλυφάδας, αλλά σε όλα όσα ακολουθήσουν. Ταυτόχρονα, θα αλλάξουν και τα ήδη υπάρχοντα καταστήματα», εξήγησε η κυρία Κουβέλη.

Έρχονται περισσότερα από 10 νέα καταστήματα το 2024

Η δυναμική επέκταση του δικτύου παραμένει στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της εταιρείας, η οποία σχεδιάζει το άνοιγμα περισσότερων από δέκα νέων καταστημάτων Cosmos Sport και JD Sports το 2024. Δύο ήδη βρίσκονται υπό κατασκευή και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τον Ιανουάριο. Πρόκειται για ένα κατάστημα Cosmos Sport στην Κομοτηνή και ένα JD Sports στην Καλλιθέα.

Το πρώτο JD Sports στην Ελλάδα άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Smart Park και πλέον – μαζί με το κατάστημα που εγκαινιάζεται σήμερα το απόγευμα στον εμβληματικό πύργο του Πειραιά – στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε καταστήματα JD Sports και στην Κύπρο τρία.

«Κατά τη διάρκεια του 2023 ανοίξαμε 17 νέα καταστήματα Cosmos Sport και JD Sports σε Ελλάδα και Κύπρο. Ανοίγαμε σχεδόν ένα κατάστημα κάθε 1,5 μήνα», σχολίασε χαρακτηριστικά η κυρία Κουβέλη, αποκαλύπτοντας δε πως η ανάπτυξη του δικτύου ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στη Βόρεια Ελλάδα.

Πλέον η Cosmos Sport διαθέτει περισσότερα από 80 καταστήματα. Η εταιρεία διαχειρίζεται έξι εμπορικές επωνυμίες (Cosmos Sport, Sneaker10, Sportsfactory, Slamdunk, Rundome, JD) και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά sites τους (www.cosmossport.gr, www.sneaker10.gr, www.sportsfactory.gr, www.slamdunk.gr, www.jdsports.gr, www.rundome.gr).

Τον Απρίλιο του 2021 ιδρύθηκε στην Κύπρο η θυγατρική εταιρεία Cosmossport trading (Cyprus) Limited, με την εταιρεία να διαχειρίζεται τρεις εμπορικές επωνυμίες και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά site τους.

«Είμαστε μια εταιρεία που βγήκε κερδισμένη από την πανδημία λόγω των e-shop μας, τα οποία έχουν επισήμως φτάσει τα εννέα σε Ελλάδα και Κύπρο. Αμέσως μετά την πανδημία εστιάσαμε στη δυναμική ανάπτυξη του δικτύου των φυσικών καταστημάτων μας», σημείωσε η κυρία Κουβέλη.

O όμιλος δε απασχολεί σήμερα περισσότερα από 1.200 άτομα.

Ο πληθωρισμός δεν έπληξε την αγορά αθλητικών ειδών

Σύμφωνα με την ίδια, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις που ροκανίζουν επικίνδυνα το διαθέσιμο εισόδημα δεν έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο της λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών, με τη μέση απόδειξη μάλιστα να κινείται ανοδικά.

Ο κλάδος εμπορίας αθλητικών ειδών εμφανίζει μεγάλες προοπτικές στην Ελλάδα, καταγράφοντας σταθερή ανάπτυξη μετά την πανδημία, παρά τον υψηλό ανταγωνισμό. Στην εγχώρια αγορά επώνυμων αθλητικών ειδών πέραν της Cosmos Sport σημαντικά μερίδια αγοράς διαθέτουν οι Intersport, Zakcret και Sport Vision.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Cosmos Sport, στη χρήση 2022, οι πωλήσεις έσπασαν για πρώτη φορά το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα 102,31 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 44,78 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2022 περιλαμβάνουν την χρονική περίοδο 01/02/2022 – 31/01/2023 και ως εκ τούτου δεν είναι συγκρίσιμες με την προηγούμενη χρήση 01/01/2022 – 31/01/2022. Και αυτό γιατί «με την από 31/01/2022 απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης η λήξη της εταιρικής χρήσης μεταφέρθηκε στις 31/01 αντί της 31ης/12 για σκοπούς ενοποίησης με τη μητρική εταιρεία».

Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι στη χρήση 2021 οι πωλήσεις της εταιρείας είχαν υπερβεί ελαφρώς τα 80 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα προ φόρων κέρδη, στη χρήση 2022 διαμορφώθηκαν σε 7,47 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 17,53 εκατ. ευρώ.

Με κρητική «σφραγίδα»

Η Cosmos Sport κουβαλάει στην πλάτη της μια ιστορία 41 ετών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 από τον Φραγκίσκο Τσικνάκη, ενώ έμπνευσή του στάθηκε ένα... ταξίδι στη Βαρκελώνη. Το πρώτο ομώνυμο κατάστημα λειτούργησε στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης.

Από το 1995 η διοίκηση της εταιρείας συνεχίστηκε από τους τρεις υιούς του Φραγκίσκου Τσικνάκη, τον Μιχάλη, τον Λευτέρη και τον Κώστα Τσικνάκη.

Ο μεγάλος «παίκτης» που επένδυσε στην Cosmos Sport

Ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2021, όταν έγινε γνωστό ότι η βρετανική JD Sports Fashion, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον χώρο της πώλησης αθλητικών ειδών με ιστορία άνω των 40 ετών, προχωρούσε στην εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport. Τα μέλη της κρητικής οικογένειας Τσικνάκη υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport στη JD Sports Fashion παραμένοντας στην εταιρεία και διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20%.

Την ίδια στιγμή, το fund EOS Capital Partners, συμφερόντων του Απόστολου Ταμβακάκη, προχώρησε σε αποεπένδυση από την Cosmos Sport, υπογράφοντας δεσμευτική συμφωνία πώλησης του συνόλου της μειοψηφικής συμμετοχής - ήτοι 30% - που κατείχε στην Cosmos Sport.

Η JD Sports Fashion ιδρύθηκε το 1981 και εδρεύει στην πόλη Bury που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ στη Βρετανία. Έχει καταστήματα σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο και συγκεκριμένα σε: Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Ασία, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία. Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο Όμιλος Pentland.

Τα γράμματα J και D στην επωνυμία της JD Sports Fashion είναι τα αρχικά των ιδρυτών της – John (Τζον) και David (Ντέιβιντ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πύργος Πειραιά: «Ανοίγουν» οι retailers JD Sports και Zara – Πότε έρχονται οι άλλοι «ένοικοι» 

Ιδιωτικό Χρέος: Παράταση έως Μάρτιο 2025 για το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας των ευάλωτων οφειλετών – «Κοκκινίζουν» το 40% των ρυθμίσεων οφειλών

Οι 4 πυλώνες επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης - Στην τελευταία θέση η ψηφιακή μετάβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider