Ποιοτικά κριτήρια: Σε αδιέξοδο οι ιδιωτικές κλινικές που δεν ανήκουν σε ομίλους και funds

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοτικά κριτήρια: Σε αδιέξοδο οι ιδιωτικές κλινικές που δεν ανήκουν σε ομίλους και funds
Σε δεινή θέση βρίσκονται οι Ιδιωτικές Κλινικές της χώρας που δεν ανήκουν σε ομίλους και funds του εξωτερικού μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης (ΕΑΛΕ/Γ.Π. 1280 - ΦΕΚ 1576/15-3-2023 ) περί ποιοτικών κριτηρίων. 

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι Ιδιωτικές Κλινικές της χώρας που δεν ανήκουν σε ομίλους και funds του εξωτερικού μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης (ΕΑΛΕ/Γ.Π. 1280 - ΦΕΚ 1576/15-3-2023 ) περί ποιοτικών κριτηρίων.

Η στάση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία εμμένει στη μη χορήγηση παράτασης εφαρμογής της ανωτέρω Υπουργικής Απόφασης, οδηγεί τις Ιδιωτικές Κλινικές σε αδιέξοδο, αφού ορίζει ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών (για την αξιολόγηση των γενικών κλινικών) μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2023, παρά τις εκκλήσεις για ουσιαστική παράταση και επαναδιαπραγμάτευση των «ποιοτικών» κριτηρίων.

Σύμφωνα με εκπροσώπους τους, ο καθορισμός των ποιοτικών κριτηρίων δεν αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης του Υπουργείου με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος (Σ.Ι.Κ.Ε.), παρά μόνον με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (Σ.Ε.Κ.), δηλαδή των ομίλων και ξένων funds. Πλέον, εν αναμονή συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου, συστήθηκε από την μαζική συνάντηση των Ιδιωτικών Κλινικών πενταμελής Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία έλαβε την εξουσιοδότηση να προβεί σε κοινοποίηση του ζητήματος και να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες και οι αρμόδιοι Κοινωνικοί Φορείς καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κρίνεται σκόπιμη και αναγκαία.

Οι ιδιωτικές κλινικές που δεν ανήκουν σε ομίλους και ξένα funds διαθέτουν πανελλαδικά 3.000 κλίνες νοσηλείας, εξυπηρετούν ετησίως 100.000 ασθενείς, διενεργούν ετησίως 50.000 χειρουργικές επεμβάσεις, συνεργάζονται με 1.500 γιατρούς και απασχολούν 3.000 προσωπικό.

Από 01/08/2023 θα αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ με κούρεμα τουλάχιστον 60% για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, δηλαδή το ημερήσιο νοσήλιο θα κατρακυλήσει στα 12,50 ευρώ!

Κίνδυνος για αναστολή λειτουργίας

Σύμφωνα με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, αποτέλεσμα της εφαρμογής των «ποιοτικών» κριτηρίων του ΕΟΠΥΥ θα είναι πολλές από αυτές τις ιδιωτικές κλινικές να αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή να μη μπορούν να πληρώσουν τις βασικές υποχρεώσεις τους (μισθοδοσία εργαζομένων, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.) μέχρι τα Χριστούγεννα του 2023.

«Αν οι ιδιωτικές κλινικές που δεν ανήκουν σε ομίλους και ξένα funds σταματήσουν να λειτουργούν, οι λίγοι ιδιώτες Ιατροί που έχουν παραμείνει στη χώρα μας θα χάσουν τις δουλειές τους και θα αναζητήσουν και αυτοί την επαγγελματική τους αποκατάσταση στο εξωτερικό, αποτέλεσμα εντελώς αντίθετο από τη βούληση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για επαναπατρισμό επιστημόνων. Αν οι ιδιωτικές κλινικές που δεν ανήκουν σε ομίλους και ξένα funds σταματήσουν να λειτουργούν, ευπαθείς ομάδες ασθενών με χρόνια νοσήματα όπως νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς αλλά και υπερήλικες θα χάσουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου με λογικό κόστος στο οποίο μπορούν να ανταποκριθούν και έτσι θα επιβαρύνουν επιπλέον το ΕΣΥ», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι εν λόγω κλινικές εξυπηρετούν συνταξιούχους, εργάτες, αγρότες, φοιτητές, μικρομεσαίους αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας τάξης της χώρας. «Εξυπηρετούν σε όλες τις γειτονιές και σε όλους τους νομούς της χώρας ασθενείς, οι οποίοι αλλιώς θα καταφύγουν στο ήδη επιβαρυμένο δημόσιο σύστημα υγείας ή θα αναγκαστούν να πληρώσουν πολλαπλάσια χρήματα στις "μεγάλες" ιδιωτικές κλινικές των αστικών κέντρων Αθήνας-Θεσσαλονίκης- Πειραιά ακόμα και για μικρές επεμβάσεις όπως μια επέμβαση ρουτίνας (π.χ. Χολοκυστεκτομές, Ομφαλοκήλες, Προστατεκτομές και πολλές άλλες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ζητά άμεσα τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, την παράταση από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ της καταληκτικής ημερομηνίας της υποβολής των αρχείων και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για τη βελτίωση των ποιοτικών και όχι ποσοτικών κριτηρίων, προκειμένου οι μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές να παραμείνουν βιώσιμες επιχειρήσεις παρέχοντας ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υγεία: Τα προϊόντα καθαρισμού εκλύουν εκατοντάδες επικίνδυνες χημικές ουσίες

Αγαπηδάκη: Αύξηση στα περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων στις πληγείσες περιοχές - Πού είναι το νερό ακατάλληλο

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider