Nvidia: Η μετοχή της «καλπάζει» λαμβάνοντας ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nvidia: Η μετοχή της «καλπάζει» λαμβάνοντας ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη
Η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia εκτιμάται πλέον σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, καθιστώντας την την πέμπτη πιο πολύτιμη εταιρεία των ΗΠΑ.

Ακολουθώντας την περσινή πορεία της αγοράς στις μετοχές τεχνολογίας, όλα τα μεγάλα ονόματα του κλάδου ανέκαμψαν το 2023. Αλλά μια εταιρεία τα έχει ξεπεράσει κατά πολύ όλα: H Nvidia.

Σύμφωνα με το CNBC, με αφετηρία εδώ και μια δεκαετία από θέση οδηγού στο είδος των τσιπ (επεξεργαστών) και λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, που είναι πλέον το «ιερό δισκοπότηρο» στη Silicon Valley, οι μετοχές της Nvidia αυξήθηκαν κατά 180% φέτος, ξεπερνώντας κάθε άλλη τεχνολογική εταιρεία του S&P 500. Ο επόμενος μεγαλύτερος κερδισμένος στον δείκτη είναι Meta η μητρική εταιρεία του Facebook, που σημειώνει ετήσια άνοδο 151% στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia εκτιμάται πλέον σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, καθιστώντας την την πέμπτη πιο πολύτιμη εταιρεία των ΗΠΑ, πίσω μόνο από τα τεχνολογικά μεγαθήρια των Amazon, Apple, Microsoft και Alphabet.

Αν και η Nvidia δεν φέρει ένα τόσο γνωστό όνομα για το ευρύ κοινό, όσο των ομοτίμων της στον τομέα της τεχνολογίας, η τεχνολογία της είναι η ραχοκοκαλιά του πιο «καυτού» νέου προϊόντος που απειλεί γρήγορα να διαταράξει τα πάντα- από την εκπαίδευση και τα μέσα, μέχρι τη χρηματοδότηση και την εξυπηρέτηση πελατών. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ChatGPT.

Το viral chatbot του OpenAI, που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τη Microsoft, μαζί με άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν μια χούφτα καλά χρηματοδοτούμενων startups, όλα βασίζονται στις μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της Nvidia για να λειτουργήσουν. Θεωρούνται ευρέως ως τα καλύτερα τσιπ για εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και οι οικονομικές προβλέψεις της Nvidia υποδηλώνουν την ακόρεστη ζήτηση για αυτά.

Τα ισχυρά τσιπ H100 της Nvidia που κοστίζουν περίπου 40.000 $, αγοράζονται σωρηδόν από τη Microsoft για το OpenAI- στην κυριολεξία κατά χιλιάδες.

Επενδυτική... τελειότητα

Ορισμένοι επενδυτές έχουν περιγράψει τη μετοχή ότι προορίζεται για την τελειότητα. Εξετάζοντας τους τελευταίους 12 μήνες των κερδών της εταιρείας, η Nvidia έχει αναλογία τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) 220, η οποία είναι εκπληκτική απόδοση, ακόμη και σε σύγκριση με διαβόητες εταιρείες τεχνολογίας υψηλής αξίας. Ο λόγος P/E της Amazon είναι στο 110 και της Tesla είναι στα 70, σύμφωνα με το FactSet.

Εάν η Nvidia ανταποκριθεί στις προβλέψεις των αναλυτών, η τρέχουσα τιμή εξακολουθεί να φαίνεται υψηλή σε σύγκριση με το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας τεχνολογίας, αλλά σίγουρα θα κινηθεί σε πιο λογικά πλαίσια. Ο λόγος P/E για τους επόμενους 12 μήνες κερδών αναμένεται να είναι 42, έναντι 51 για την Amazon και 58 για την Tesla, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet.

Όταν η Nvidia αναφέρει κέρδη αργότερα αυτόν τον μήνα, οι αναλυτές αναμένουν τριμηνιαία έσοδα 11,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη Refinitiv, τα οποία θα σημείωσαν αύξηση 65% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό το νούμερο είναι ελαφρώς υψηλότερο από την επίσημη πρόβλεψη της Nvidia, που έκανε λόγο για περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι, πέρα από αυτό το τρίμηνο, καθώς και το επόμενο, η Nvidia όχι μόνο θα είναι σε θέση να οδηγήσει το κύμα AI για αρκετό καιρό, αλλά ότι θα υπερισχύσει επίσης μέσω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από την Google και την AMD.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider