Τουρισμός: Στροφή στην πολυτέλεια κάνει και η Θεσσαλονίκη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Στροφή στην πολυτέλεια κάνει και η Θεσσαλονίκη
Πολλά αστέρια στο ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης - Νέες ηχηρές αφίξεις

Την στροφή στον τουρισμό πολυτελείας που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να ακολουθεί η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τις επενδύσεις σε 4στερα και 5αστερα ξενοδοχεία να αυξάνουν αισθητά τα τελευταία χρόνια, αναβαθμίζοντας το ξενοδοχειακό δυναμικό της συμπρωτεύουσας.

Πολλά αστέρια στο ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης

Το παραπάνω επιβεβαιώνει σχετική έρευνα της GBR consulting, σύμφωνα με την οποία την περίοδο 2015 - 2022, ο αριθμός των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων στη βορειοελλαδίτικη πόλη αυξήθηκε κατά 80% και 62% αντίστοιχα. Σε επίπεδο δωματίων, η προαναφερθείσα αύξηση έφτασε το 47% και 32% αντίστοιχα, με τον αριθμό των ξενοδοχείων χαμηλότερης κατηγορίας και συγκεκριμένα 1 και 2 αστεριών, να ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο αριθμός του συνόλου των ξενοδοχείων αυξήθηκε το διάστημα 2015 - 2022 κατά 1% σε ετήσια βάση, ενώ ο αριθμός των δωματίων ενισχύθηκε σε ποσοστό 2%, πολλές από τις προσθήκες ξενοδοχείων πολλών αστέρων αφορούσαν αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις που ενέταξαν τα καταλύματα στην λίστα των πολυτελών επιλογών διαμονής.

Στην ανάπτυξη νέων αλλά και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων επιλογών συνέβαλαν το ισχυρό τουριστικό προϊόν της συμπρωτεύουσας και η ανάπτυξη τόσο του αεροδρομίου όσο και του λιμανιού της πόλης, που αύξησαν πτήσεις και προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Η εν λόγω ανάπτυξη δε, αναμένεται να συνεχιστεί, χάρη και στις δυνατοτήτων του αεροδρομίου Μακεδονία, μέρος των οποίων μένουν ακόμα ανεκμετάλλευτες. Σε αυτό το πλαίσιο, φορείς της πόλης σημειώνουν ότι πέρα από τις επενδύσεις σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία, νέα πολυτελή ξενοδοχειακά brand αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα προσεχώς.

H νέα επένδυση του Ομίλου Electra Hotels & Resorts

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στις προοπτικές της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να επενδύσει πρόσφατα ο όμιλος Electra Hotels & Resorts μέσω επένδυσης ύψους 25 εκατ ευρώ. Ο όμιλος όπως ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Γιάννης Ρέτσος, ένας εκ των βασικών μετόχων του, θα αναπτύξει το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης και συγκεκριμένα σε ακίνητο που πλειοδότησε σε διαγωνισμό της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο, δυναμικότητας 165 δωματίων, θα είναι το έβδομο που θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, ο οποίος σήμερα διαθέτει παρουσία, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στη Ρόδο και στην Κεφαλονιά. Παρότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, η ανέγερση του ξενοδοχείου αναμένεται να διαρκέσει 18-24 μήνες και θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών και της αδειοδότησης του project.

Στη Χαλκιδική το νέο πεντάστερο της Hyatt

Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον ενισχύεται και για τον προορισμό της Χαλκιδικής, ο οποίος λειτουργεί συμπληρωματικά, ενδυναμώνοντας τις προοπτικές της συμπρωτεύουσας. Και εκεί μάλιστα νέα διεθνή brand βολιδοσκοπούν ευκαιρίες και δρομολογούν σχετικές επενδύσεις. Να θυμίσουμε για παράδειγμα το νέο πολυτελές θέρετρο Zoëtry Halkidiki κοντά στη Σάνη, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το 2024. Πρόκειται για το δεύτερο resort της Hyatt, το οποίο θα αποτελέσει μέρος της Inclusive συλλογής του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ανοίγοντας υπό το brand Zoëtry Wellness & Spa Resorts στην Ευρώπη.

Στο 5άστερο Zoëtry Halkidiki, μεταξύ άλλων, θα στεγάζονται ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa) με το παγκοσμίου φήμης spa Zoëtry, ένα γυμναστήριο, πισίνα και δύο υψηλής γαστρονομίας à la carte εστιατόρια, ενώ με δεδομένο ότι το νέο τουριστικό συγκρότημα θα αποτελέσει μέρος του concept Endless Privileges, οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Το CNBC αποθεώνει την Ελλάδα

Τουρισμός: Τριετία ισχυρής ανάπτυξης αναμένουν τα ελληνικά ξενοδοχεία - Οι προτεραιότητες και οι προκλήσεις

Τουρισμός: Στο «κόκκινο» η ζήτηση για δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider