Trade Estates ΑΕΕΑΠ: Στο τέλος 2023 η εισαγωγή στο ΧΑ - Στοχεύει σε ενεργητικό 700 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trade Estates ΑΕΕΑΠ: Στο τέλος 2023 η εισαγωγή στο ΧΑ - Στοχεύει σε ενεργητικό 700 εκατ. ευρώ
Στο δ’ τρίμηνο του έτους αναμένεται η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Trade Estates. Η ΑΜΚ, το dilution της Fourlis, οι νέοι επενδυτές. Εως το 2028 «χτίζει» χαρτοφυλάκιο 700 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 2023 και μάλλον στο δ’ τρίμηνο του έτους αναμένεται η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, της θυγατρικής στο real estate του ομίλου Fourlis.

Τον προσεχή Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της εισαγωγής της ΑΕΕΑΠ κατά τη διάρκεια των επαφών της διοίκησης του ομίλου με τους αναδόχους που θα αναλάβουν το εν λόγω εγχείρημα. Αυτά αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της χτεσινής ενημέρωσης αναλυτών από τη διοίκηση του ομίλου.

Να θυμίσουμε ότι η διαδικασία θα γίνει μέσω ΑΜΚ με παραίτηση των παλαιών μετόχων της Fourlis που θα υποστούν σχετικό dilution, καθώς στόχος των βασικών μετόχων και του διοικητικού team είναι να μειωθεί το ποσοστό της μητρικής. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμάται ότι θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ νέοι θεσμικοί επενδυτές.

Στοχεύει σε ενεργητικό αξίας 700 εκατ. ευρώ

Όπως σημείωσε ο κ. Αλεβίζος, ο στόχος στα επόμενα 5-6 χρόνια (ορίζοντα έως το 2028) είναι η ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα να έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 700 εκατ. ευρώ. Όπως και παλιότερα έχει αναφέρει η διοίκηση του ομίλου, εκτιμά ότι η εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ θα ξεκλειδώσει την αξία της Fourlis, ενώ η ελκυστική αποτίμηση που διαθέτει θα γίνει πιο ορατή ξεκάθαρα. Να αναφέρουμε ότι παλιότερες πληροφορίες ανέφεραν ότι από το IPO ο όμιλος εκτιμά ότι θα μπορούσε να «σηκώσει» κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Η ΑΜΚ και η Autohellas

Ο όμιλος Fourlis σχεδιάζει μείωση της μετοχικής συμμετοχής του ομίλου κάτω του 50% (έως τότε η ΑΕΕΑΠ ενοποιείται πλήρως στα μεγέθη του ομίλου) αλλά και η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας με τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται από τις λιανικές αλυσίδες του ομίλου να περιορίζονται στο 30%. Η είσοδος της ΑΕΕΑΠ στο ΧΑ θα γίνει μέσω κλασικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και έκδοσης νέων μετοχών, χωρίς προηγουμένως να προηγηθεί carve out μετοχών στους μετόχους της Fourlis, σκέψη που είχε διατυπωθεί κατά τον πρώτο χρόνο ίδρυσης της ΑΕΕΑΠ. Σημειώνεται ότι ήδη το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ βρίσκεται υπό μόχλευση καθώς έχει συμφωνηθεί η απόκτηση του 12% από την Autohellas.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως για την ολοκλήρωση του deal. Με το αρχικό μοντέλο, η ΑΜΚ προορίζονταν αυτή να καλυφθεί από την AUTOHELLAS ΑΤΕΕ, κατόπιν λήψης της απαιτούμενης από το νόμο έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέσω εισφοράς σε είδος ακινήτου, και συγκεκριμένα οικοπέδου 45,408.04 τ.μ. εντός Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή Βαμβακιάς του Δήμου Ελευσίνας μετά του επ’ αυτού συγκροτήματος επαγγελματικών κτηρίων και εμπορικών αποθηκών επί του οποίου η TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ θα αναπτύξει σύγχρονο κέντρο Logistics. Λογικά, προσεχώς θα προχωρήσει και το θέμα με την Autohellas.

Το χαρτοφυλάκιο

Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική του Ομίλου, έχει στην κατοχή της ακίνητα μικτής εκτιμώμενης αξίας (GAV) 300 εκατ. ευρώ και καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) 213 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου αξίας άνω των 250 εκατ. μέσω αγορών και ανάπτυξης επιπλέον εμπορικών πάρκων και logistics.

Το επενδυτικό της πλάνο για την επόμενη 4ετία, περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων εμπορικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα (με ναυαρχίδα το εμπορικό πάρκο «The Ellinikon Commercial Hub»), αλλά και συμμετοχές σε εταιρείες σύμπραξης για ανάπτυξη εμπορικών πάρκων σε νέες περιοχές όπως η Πάτρα, η Κρήτη και τα Σπάτα, καθώς και τη δημιουργία Logistics Centers σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας, το 2027 θα διαθέτει συνολικά 18 εμπορικά ακίνητα, χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με υψηλές αποδόσεις και ισχυρούς μακροχρόνιους μισθωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fourlis: Αυξημένα κατά 21,1% τα έσοδα στο α' τρίμηνο - Στα 2,6 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη

ΤΑΙΠΕΔ: Έρχονται προκηρύξεις άνω των 100 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση 70 υγειονομικών δομών – «Τρέχουν» διαγωνισμοί 90 εκατ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider