Σιτηρά: Υποχωρεί στις πιέσεις η Viterra και σχεδιάζει έξοδο από τη ρωσική αγορά

Newsroom

H μεγάλη εταιρεία εμπορίας σιτηρών Vittera σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά, μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.

Η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σιταριού στον κόσμο και η επερχόμενη έξοδος της Viterra εντείνει την αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον των μεταφορών σιταριού από τη Μαύρη Θάλασσα. Η τιμή του σιταριού αντέδρασε με άνοδο στην είδηση. Η Ρωσία είπε την Τετάρτη πως η παγκοσμίου βεληνεκούς εταιρεία εμπορίας σιτηρών, Cargill Inc. θα σταματήσει να εξάγει τα σιτηρά της.

Οι διεθνείς traders σιτηρών έχουν έρθει αντιμέτωποι με πιέσεις να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητες τους στην χώρα, τόσο από Ρώσους αξιωματούχους όσο και από τοπικές βιομηχανίες, με τη ρωσική πλευρά να τονίζει ότι η χώρα πρέπει να ελέγχει η ίδια την αγορά της. Κυβερνήτες περιοχών οι οποίες αποτελούν σημεία κλειδιά για την παραγωγή σιτηρών ανά την ρωσική επικράτεια, είχαν ζητήσει πέρυσι τον περιορισμό της συμμετοχής των ξένων εταιρειών στις εν λόγω εξαγωγές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι περίπου την ίδια περίοδο, η ρωσική εταιρεία λιπασμάτων, UralChem, είχε ενημερώσει τον πρόεδρο Vladimir Putin, ότι προτίθεται να εξαγοράσει περιουσιακά στοιχεία τα οποία ανήκουν στις εταιρείες Cargill και Viterra.

Σημειώνεται ότι η Vittera, που έχει τη στήριξη της Glencore, όπως και η Cargill συγκαταλέχθηκαν ανάμεσα στις έξι κορυφαίες εξαγωγικές εταιρίες ρωσικού σιταριού κατά το πρώτο μισό της σεζόν. Το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι τα κενά που πιθανώς να δημιουργηθούν στην αγορά σιτηρών από την παύση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων αυτών, θα καλυφθούν από επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: