Atos: Ζητά 1,7 δισ. ευρώ για να αποφύγει κατάρρευση - Παρέμβαση από Παρίσι

Newsroom

Σε 1,7 δισ. ευρώ αύξησε η Atos το ποσό των μετρητών που αναζητά για να αποφύγει την αφερεγγυότητα, καθώς η κυβέρνηση της Γαλλίας παρενέβη με προσφορά για λόγους εθνικής ασφάλειας ώστε να αποκτήσει  τις πιο στρατηγικά σημαντικές επιχειρήσεις της προβληματικής εταιρείας υπηρεσιών πληροφορικής. 

Η γαλλική Atos επιδιώκει επίσης να ψαλιδίσει το χρέος της κατά 2/3 ή 3,3 δισ. ευρώ, έναντι του προηγούμενου σχεδίου ύψους 2,4 δισ. ευρώ, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας, η μετοχή της εκτινάσσεται 22,27% μετά την παρέμβαση του Παρισιού. Ειδικότερα, η επιχείρηση με έδρα την «Πόλη του Φωτός» χρειάζεται 1,1 δισ. ευρώ για να λειτουργήσει την επιχείρησή της το 2024 και το 2025, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παράλληλα, έλαβε μη δεσμευτική προσφορά από τη γαλλική κυβέρνηση για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της εταιρείας υπερυπολογιστών και προϊόντων στον κυβερνοχώρο, σε μια συμφωνία που αποτιμά τις επιχειρήσεις μεταξύ 700 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, χαιρετίζοντας «αυτή την επιστολή προθέσεων, η οποία θα προστατεύσει τις κυρίαρχες στρατηγικές επιταγές του γαλλικού κράτους».

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 3 Μαΐου για να καταθέσουν τα δικά τους σχέδια αναδιάρθρωσης, μια εβδομάδα αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προτείνει. Η κυβέρνηση της Γαλλίας σκοπεύει να φέρει ιδιωτικές εταιρείες σε μια κοινοπραξία σε περίπτωση που προχωρήσει η προσφορά, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, χωρίς να προχωρά σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Ο στόχος είναι οι στρατηγικές δραστηριότητες της Atos να παραμείνουν υπό αποκλειστικά γαλλικό έλεγχο», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, με την γαλλική κυβέρνηση να παρεμβαίνει για λόγους εθνικής ασφάλειας, δεδομένου του βασικού ρόλου της Atos ως προμηθευτή υπηρεσιών πληροφορικής στον πυρηνικό και αμυντικό τομέα της χώρας, καθώς και για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι.

Μια ομάδα επενδυτών που κατέχει περίπου το 30% των ομολόγων σε διάφορες λήξεις επεξεργαζόταν επίσης μια πρόταση αναδιάρθρωσης, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg, ενώ ο μέτοχος Ντέιβιντ Λαγιάνι και ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Ντάνιελ Κρετίνσκι αναμένεται επίσης να παρουσιάσουν τις προσφορές τους για την εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: