McDonald's: Το μποϊκοτάζ στη Μέση Ανατολή έπληξε την κερδοφορία στο α' τρίμηνο

Newsroom

Ανάμεικτα ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη η McDonald’s, καθώς η αναδιοργάνωση της εταιρείας επιβάρυνε τα κέρδη της και το μποϊκοτάζ έπληξε τις πωλήσεις της στην αγορά της Μέσης Ανατολής.

Στα προσαρμοσμένα κέρδη, η εταιρεία ανακοίνωσε 2,70 δολάρια/μετοχή προσαρμοσμένα έναντι 2,72 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα έσοδα, διαμορφώθηκαν 6,17 δισ. δολάρια έναντι των εκτιμήσεων 6,16 δισ. δολαρίων.

Ο κολοσσός του fast food ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,93 δισ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο, ή 2,66 δολάρια ανά μετοχή, από 1,8 δισ. δολάρια ή 2,45 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.

Η εταιρεία κατέγραψε ζημιές προ φόρων ύψους 35 εκατ. δολαρίων για την αναδιάρθρωσή της, την οποία έχει ανακοινώσει περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5% στα 6,17 δισ. δολάρια.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις  σε καταστήματα που λειτουργούν έναν χρόνο και πλέον αυξήθηκαν κατά 1,9% στο α' τρίμηνο, υπολειπόμενες των εκτιμήσεων του StreetAccount για 2,1%. Η McDonald’s ανέφερε ότι ο μέσος λογαριασμός αυξήθηκε λόγω της αύξησης των τιμών στον κατάλογο της. Όμως, με αυτές τις αυξήσεις, η εταιρεία «έδιωξε» μερικούς από τους πελάτες της που έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

Στις διεθνείς αγορές που έχουν άδεια να λειτουργούν καταστήματα με την επωνυμία της McDonald’s η ζήτηση ήταν ακόμα χαμηλότερη, με τις πωλήσεις των καταστημάτων που λειτουργούν ένα χρόνο και πλέον να μειώνονται κατά κατά 0,2%, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά μετά την πανδημία που τμήμα της  αλυσίδας αναφέρει συρρίκνωση.

Σε αυτή τη κατηγορία περιλαμβάνονται και οι αγορές της Μέσης Ανατολής, τα οποία δεν περνούν αλώβητα από τον  πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς και τα σχετικά μποϊκοτάζ, τα οποία πυροδοτήθηκαν αφού ο αντιπρόσωπος της McDonald's στο Ισραήλ, προσέφερε εκπτώσεις σε στρατιώτες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία αγόρασε και τα 225 εστιατόρια που ανήκουν στο franchise του Ισραήλ.

Ωστόσο, το τμήμα διεθνών αγορών της εταιρείας, που περιλαμβάνει τον την Ιαπωνία και τη Λατινική Αμερική ανέφερε αύξηση των πωλήσεων στα καταστήματα που λειτουργούν ένα χρόνο και πλέον. Αύξηση 2,7% σημειώθηκε και στις αγορές που περιλαμβάνουν τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ συρρικνώθηκαν στη Γαλλία.

Φωτογραφία: @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: