Τράπεζες: Αναμένουν νέα κόκκινα δάνεια 1,4 δισ. ευρώ φέτος – Νέα αύξηση μισής μονάδας στα κυμαινόμενα επιτόκια των δανειοληπτών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Αναμένουν νέα κόκκινα δάνεια 1,4 δισ. ευρώ φέτος – Νέα αύξηση μισής μονάδας στα κυμαινόμενα επιτόκια των δανειοληπτών
Πληθωρισμός και άνοδος επιτοκίων θα φέρουν φέτος νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα αυξήσουν το κόστος του σχηματισμού προβλέψεων από τις τράπεζες. Τι προβλέπει η καθεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τα νέα NPLs. Από την ερχόμενη Τετάρτη περνούν στα κυμαινόμενα επιτόκια των δανείων οι χθεσινές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Νέα κόκκινα δάνεια κοντά στο 1,4 δισ. ευρώ, προβλέπουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για φέτος, ως απόρροια της ανόδου του πληθωρισμού και των αυξήσεων επιτοκίων.

Μετά την νέα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην οποία προχώρησε χθες η ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού για τους δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα αυξηθεί ισόποσα από την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ οι τράπεζες είναι κοντά και σε αυξήσεις των σταθερών επιτοκίων. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, καθώς είναι τα πιο «ευαίσθητα» στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Με το Euribor τριμήνου να πιάνει το 3% μετά την χθεσινή άνοδο του Deposite Facility Rate της ΕΚΤ στο 3% (σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο επιτόκιο της ΕΚΤ και όχι αυτό της Αναχρηματοδότησης που ανέβηκε στο 3,50%, καθορίζει τα επιτόκια λήψης στεγαστικών δανείων) και το τελικό κυμαινόμενο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου με την προσθήκη του spread να διαμορφώνεται στο 5,50%, η δόση για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με λήξη στη 15ετία ανεβαίνει στα 823 ευρώ (+151 ευρώ από την έναρξη της ανόδου των επιτοκίων), στην 20ετία στα 695 ευρώ (+159 ευρώ) και στην 30ετία στα 575 ευρώ (+325 ευρώ).

Αντίστοιχα, με Euribor 3% και τελικό επιτόκιο στο 5,50% η δόση ενός δανείου 70.000 με αποπληρωμή στην 15ετία, διαμορφώνει την μηναία δόση σε 576,1 ευρώ, στην 20ετία σε 486,5 ευρώ και στην 30ετία σε 402,5 ευρώ. Οι δόσεις είναι αυξημένες κατά 114,8 ευρώ, 121,1 ευρώ και 238,7 ευρώ από όταν ξεκίνησε η άνοδος του επιτοκίου Euribor.

Πληθωρισμός και άνοδος επιτοκίων έκαναν ορατές τις πιέσεις στα στεγαστικά δάνεια από το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Στις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων 2022 από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που ολοκληρώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, οι Διοικήσεις τους ανέφεραν τα εξής:

Η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε την πρόβλεψή της για το κόστος πιστωτικού κινδύνου φέτος στις 120 μ.β., ενσωματώνοντας την εκτίμηση για κάποιες εισροές νέων ΝΡΕ, προερχόμενες από δάνεια που έχουν κατηγοριοποιηθεί στο Στάδιο 2 (ρυθμισμένα δάνεια). Η εκτίμηση για τα νέα NPEs είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.

H Eurobank εκτίμησε ότι οι εισροές νέων NPEs φέτος για την ίδια θα ανέλθουν σε 400 – 450 εκατ. ευρώ, από 46 εκατ. το 2022. Πρόκειται για πρόβλεψη που είναι συντηρητική υπό την έννοια της αυστηρότητας. Όπως ανέφερε, τα επιχειρηματικά δάνεια παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά στην άνοδο των επιτοκίων σε σχέση με τα δάνεια ιδιωτών και δη τα στεγαστικά. Σε τεστ ευαισθησίας των στεγαστικών δανείων και υπολογίζοντας σε αυτά ως βασικό επιτόκιο το 3,5%, η Eurobank αναμένει ότι τα μισά στεγαστικά της δάνεια θα έχουν επιβάρυνση στη δόση τους κατά 15% και τα άλλα μισά επιβάρυνση 30%. Σε ό,τι αφορά στο κόστος κινδύνου, εκτιμήθηκε ότι αυτό θα ανέλθει φέτος στις 85 μονάδες βάσης, με τα 2/3 αυτού του κόστους να προέρχονται από τις τακτικές προβλέψεις που θα λάβει η Τράπεζα για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Η Εθνική Τράπεζα προέβλεψε για φέτος νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 330 εκατ. ευρώ, με μείωση των ιάσεων δανείων κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022. Το κόστος των προβλέψεων εκτιμήθηκε στις 80 μονάδες βάσης το 2023.

Τέλος, η Alpha Bank που ολοκλήρωσε τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2022, εκτίμησε ότι λόγω της πληθωριστικής κρίσης, μπορεί να δημιουργηθούν φέτος νέα κόκκινα δάνεια της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα έκανε πρόβλεψη για κόστος πιστωτικού κινδύνου στις 85 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Στις 30 Μαρτίου ξεκινά η ΑΜΚ – Τι θα γίνει με τα ποσοστά των υφιστάμενων μετόχων

Τράπεζες: Με ισχυρά αντισώματα στον «ιό» της Credit Suisse – Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Π. Μυλωνάς: Μέρισμα 20% - 25% των κερδών υπό την αίρεση του SSM – Πιθανό ενδεχόμενο η εξαγορά ποσοστού της ΕΤΕ από το ΤΧΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider