Alpha Bank: Οι νέοι στόχοι μέχρι το 2025 – Στα 400 εκατ. ευρώ η πρόβλεψη για νέα NPEs φέτος

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Οι νέοι στόχοι μέχρι το 2025 – Στα 400 εκατ. ευρώ η πρόβλεψη για νέα NPEs φέτος
Νέο επικαιροποιημένο πλάνο για τους στόχους της τριετίας 2023 – 2025, αναμένεται να ανακοινώσει η Alpha Bank στους επενδυτές

Νέο επικαιροποιημένο πλάνο για τους στόχους της τριετίας 2023 – 2025, αναμένεται να ανακοινώσει η Alpha Bank στους επενδυτές, στο πλαίσιο Investor Day που θα διοργανώσει νωρίτερα από την ετήσια γενική συνέλευση το καλοκαίρι.

Όπως ανέφερε χθες στους αναλυτές ο CEO της Τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, προτεραιότητα της Alpha Bank πλέον είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η δημιουργία αξίας για τους μετόχους της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, η επικαιροποιημένη στρατηγική θα επιφέρει αύξηση της τάξεως του 25% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, και, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας σε επίπεδα σταθερά υψηλότερα από τις κανονιστικές απαιτήσεις, θα ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη της καταβολής μερίσματος στους μετόχους από το 2024 (με βάση τα κέρδη της χρήσης 2023 εκτιμήθηκε ότι η διανομή θα αντιστοιχεί σε 20 – 30 μονάδες βάσης).

Για το τρέχον έτος, οι στόχοι της Alpha Bank για το 2023 προβλέπουν:

- Κέρδη ανά μετοχή 0,23 ευρώ, αυξημένα κατά 25% από το 2022
- Απόδοση ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερη του 9%
- Ενσώματα λογιστική αξία ανά μετοχή μεγαλύτερη των 2,6 ευρώ, αυξημένη κατά 6% από το 2022
- Δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλότερο του 7%
- Κόστος πιστωτικού κινδύνου περίπου 85 μονάδες βάσης
- Ετήσια αύξηση δανείων σε χαμηλό μονοψήφιο νούμερο
- Ετήσια μικρή αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων
- Δείκτη κόστους προς έσοδα μικρότερο του 49%

Αναφερόμενη στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, η Διοίκηση της Alpha Bank προέβλεψε ότι φέτος, λόγω της πληθωριστικής κρίσης, μπορεί να δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή είναι συντηρητική (όπως επίσης και η πρόβλεψη για CoR στις 85 μ.β.), καθώς στο τρέχον έτος αναμένεται περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτω του 7%.

Η Διοίκηση επεσήμανε ότι φέτος αναμένονται ιάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 900 εκατ. ευρώ, κυρίως σε στεγαστικά δάνεια, χάρη στα εργαλεία αναδιαρθρώσεων που έχει σχεδιάσει η τράπεζα. Αναφέρθηκε ότι από το εναπομείναν απόθεμα NPE 3,1 δις. ευρώ, το 1,5 δις. είναι δάνεια με καθυστέρηση κάτω των 90 ημερών. Επίσης, ότι τα δάνεια που έχουν κατηγοριοποιηθεί στο στάδιο 3 (κόκκινα) έχουν καλύψεις από μετρητά σε ποσοστό 41%.

Αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων, η Διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε ότι έχει εκτιμήσει τον μέσο όρο για το Euribor τριμήνου φέτος στο 2,80%. Η αύξηση των επιτοκίων εκτιμήθηκε ότι θα «διαβρώσει» κατά 20 μ.β. το spread στα δάνεια. Στα επιτόκια καταθέσεων εκτιμήθηκε ότι θα περάσει το 50% της αύξησης των επιτοκίων, ενώ στο μίγμα των καταθέσεων, οι προθεσμιακές θα ενισχυθούν στο 45%.

Αναφέρθηκε ότι η μισή νέα παραγωγή καταθέσεων είναι σε διάρκεια έτους, ενώ προηγουμένως το 30% ήταν σε διάρκεια κάτω των 6 μηνών. Επισημάνθηκε η μείωση των καταθέσεων επιχειρήσεων, καθώς οι τελευταίες – κυρίως εταιρείες στους κλάδους ενέργειας, ναυτιλίας και φιλοξενίας - έκαναν χρήση της ρευστότητάς τους για να αποπληρώσουν δάνεια για κεφάλαιο κίνησης και να αποφύγουν την επιβάρυνση από την αύξηση των επιτοκίων.

Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι καθώς το 2022 εκτινάχθηκαν οι τιμές της ενέργειας, σημειώθηκαν μαζικές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης. Καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν το δ΄ τρίμηνο του έτους οι εταιρείες μπόρεσαν να προχωρήσουν σε αποπληρωμές δανεισμού. Η αυξημένη κερδοφορία και ρευστότητα που είχαν επίσης, κυρίως οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι εταιρείες του κλάδου φιλοξενίας, επέτρεψαν μαζικές αποπληρωμές δανείων. «Θεωρούμε την τάση αυτή one off και θα εκτονωθεί, αν και οι αποπληρωμές συνεχίζονται τους πρώτους μήνες του 2023», ανέφερε ο CEO Β. Ψάλτης.

Αναφερόμενη στην κεφαλαιακή επάρκεια, η Διοίκηση της Alpha Bank είπε ότι η έκδοση τίτλων AT1 ύψους 400 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2023 ενισχύει περαιτέρω τους συνολικούς κεφαλαιακούς δείκτες κατά περίπου 120 μονάδες βάσης. Οι κεφαλαιακοί δείκτες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω το 2023 κατά 60 μονάδες βάσης, επωφελούμενοι από τις προγραμματισμένες συνθετικές τιτλοποιήσεις.

Ο δείκτης Ελαχίστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) διαμορφώνεται σε 20,8% συνυπολογιζόμενης της έκδοσης του Φεβρουαρίου. Αναφέρθηκε ότι ο προγραμματισμός της Alpha Bank είναι για 1 ή 2 εκδόσεις ομολόγων ετησίως και η επόμενη αναμένεται το β΄ εξάμηνο 2023, ίσως στις αρχές και για ποσό μεγαλύτερο των 350 εκατ. ευρώ.

Ερωτώμενη για το χαρτοφυλάκιο ομολόγων, η Διοίκηση είπε ότι το χαρτοφυλάκιο προς διακράτηση έχει διάρκεια 3,5 ετών. Από την άνοδο των τιμών, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων αναμένεται να αποδώσει έσοδα 150 εκατ. ευρώ φέτος.

Στο μέτωπο της μείωσης κόστους, αναφορά έγινε στην πρόσφατη εθελούσια έξοδο με την οποία αποχώρησαν 500 εργαζόμενοι, με ετήσια εξοικονόμηση 20 εκατ. ευρώ για την τράπεζα και για τα έτη 2023 και 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Κέρδη μ.φ. 398 εκατ. ευρώ το 2022 – Στο 7,8% ο δείκτης NPE – Προς επικαιροποίηση στόχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider