Υποδομές: «Ανοίγει κύκλος» προσφορών – συμμετοχών σε διαγωνισμούς άνω των 3,5 δισ. ευρώ μέσα σε 45 ημέρες

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Με αφετηρία την προσεχή Δευτέρα 16/01 και τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το Μετρό Θεσσαλονίκης, αφού τελικά χτες ο Δήμος Αθηναίων γνωστοποίησε παράταση στην υποβολή προσφορών για την κατασκευή του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό (είχε προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη, πάει στις 27/01) «ανοίγει» ένας μεγάλος κύκλος υποβολής προσφορών (αρχικών – εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή δεσμευτικών οικονομικών) για έργα συνολικού ύψους σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ έως και τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως έχει ήδη αναδείξει το insider.gr, καθώς το «πακέτο» έχει ενισχυθεί με νέες δημοπρατήσεις.

Οι ισχυροί εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), INTRAΚΑΤ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, άλλα μικρότερα γκρουπ ή εταιρείες του χώρου των υποδομών αλλά και ξένα σχήματα (σε κάποιους διαγωνισμούς) καλούνται να διεκδικήσουν μια σημαντική «μάζα» υποδομών σε διάφορα μέτωπα, από φράγματα και κτηριακά projects (π.χ. το Vouliagmenis Mall Complex της Lamda στο Ελληνικό, το ΣΔΙΤ Πρωτοδικείο Αθήνας του ΤΑΙΠΕΔ κ.α.), έως Μετρό – Προαστιακό (ιδιώτης στη Θεσσαλονίκη), γήπεδα, μονάδες αποβλήτων κ.α.

Τα μεγάλα γκρουπ και οι ανά περίσταση – διαγωνισμό συνεταίροι τους ξεκινούν τη νέα χρονιά με «φουλ τις μηχανές», βάζοντας στο στόχαστρο πλήθος νέων υποδομών (ΣΔΙΤ, δημόσια έργα, ιδιωτικές αναπτύξεις, αποκρατικοποιήσεις κ.α.) αλλά και νέες συνεργασίες. Αυτά βέβαια, εφόσον δεν έχουμε ανατροπές στα χρονοδιαγράμματα και οι προσφορές (δεσμευτικές ή υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος) δοθούν στην ώρα τους, καθώς ήδη στους περισσότερους διαγωνισμούς έχουν καταγραφεί παρατάσεις και μεταθέσεις.

Οι διαδικασίες του Ιανουαρίου

Στην «πρώτη μάχη» οι κατασκευαστές καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έργο ΣΔΙΤ Μετρό. Ειδικότερα, για τις 16 Ιανουαρίου έχει μεταφερθεί το πρώτο crash test για τον μεγάλο ΣΔΙΤ διαγωνισμό, εκτιμώμενης αξίας 292 εκατ. ευρώ, για την ανάθεση σε ιδιώτη της σύμβασης συντήρησης και λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μοντέλο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα εγχώρια χρονικά και δεδομένα, που όμως, αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική και τάση διεθνώς. Αναμένεται συμμετοχή εγχώριων αλλά και διεθνών ομίλων με ειδίκευση σε αυτό το μοντέλο, όπου θεωρείται πιθανή η συμμετοχή των ΑΚΤΩΡ-Hitachi, κοινοπραξίας της Alstom, με γκρουπ όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος κ.α. ή και άλλα ξένα σχήματα να «ψάχνονται» εδώ και καιρό για «χτίσιμο» συνεργασιών.

Επιπρόσθετα, όπως έχουμε αναφέρει, εντός του μήνα, μεταξύ 16 και 17 Ιανουαρίου, θα δοθούν προσφορές σε 4 διαγωνισμούς, με δημόσιο μοντέλο, συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με κατασκευή φραγμάτων, έργων ύδρευσης και αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών υποδομών, σε Πρέβεζα – Άρτα και Λευκάδα, Κρήτη, Λέσβο, Αμβρακία. Τα έργα συνδέονται και με το Ταμείο Ανάκαμψης. Το μεγαλύτερο από αυτά σε προϋπολογισμό είναι η «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΝΟΜΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΑΡΤΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ», με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο έργο αφορά στην «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΠΡΑΜΙΑΝΟΥ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑ ΛΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΥΡΤΟΥ Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», για το οποίο μάλιστα ενέκρινε και δέσμευση δαπάνης ύψους περίπου 53,5 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στο τρίτο, πρόκειται για το έργο με τίτλο «ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ - ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ (Β' ΦΑΣΗ)» (23 εκατ. ευρώ). Τέλος, ύψους 64,5 εκατ. ευρώ είναι ο διαγωνισμός με τίτλο «ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ - ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΤΟΥ Α’ ΦΑΣΗ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ».

Στις 17/01/2023 αναμένεται να γίνει ο διαγωνισμός για τη μονάδα απορριμμάτων της Κέρκυρας (64,6 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, με  δικαίωμα προαίρεσης 30 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 35.000 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

Για τις 20/01 έχει προγραμματιστεί (κατόπιν νέας παράτασης) να δοθούν οι προσφορές για την κατασκευή του Vouliagmenis Mall Complex, επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ, με το μοντέλο όμως Early Contractor Involvement στα πρότυπα δηλαδή της ανάπτυξης του πύργου κατοικιών (νέα διαδικασία θα είναι η κατασκευή). Η εν λόγω διαδικασία αφορά στην επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή, αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση κατασκευής του έργου. Για την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος όσοι κατασκευαστές επιθυμούν να διεκδικήσουν της σύμβαση άνω των 48 εκατ. ευρώ για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΛΑΜΙΑΣ, ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΥΤΩΝ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ»

Για τις 24/01/2023 έχει οριστεί η ημερομηνία υποβολής προσφορών για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο της Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για μια νέα γραμμή, προαστιακού σιδηροδρόμου, μήκους 36 χλμ., που θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια, θα διασχίζει τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα και θα τερματίζει στα Μέγαρα, με επτά νέους σταθμούς που θα αλλάξουν τη μεταφορική εικόνα της Δυτικής Αττικής. Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) θα ανέρχονται σε 85-90 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 130 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, πάντως, στις 17 Ιανουαρίου, έχει οριστεί (εκ νέου) η υποβολή προσφορών για την κατασκευή στάσης προαστιακού στου Κρυονέρι (σχεδόν 6 εκατ. ευρώ, της ΕΡΓΟΣΕ).

Τον ορισμό της 27ης/01/2023 ως νέας ημερομηνίας υποβολής των προσφορών του διαγωνισμού ύψους 123 εκατ. ευρώ (3 εκατ. σε προαίρεση για την κατασκευή κλειστής διαδρομής με πεζογέφυρα στο επίπεδο +1 των οπαδών – θεατών της φιλοξενούμενης ομάδας) για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό, σχεδόν 40 χιλ. θέσεων, έθεσε ο Δήμος Αθηναιων. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 115 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά και από περίπου 8 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε ότι έχει να κάνει με τις οδικές προσβάσεις σε αυτό. Λογικά, όλα τα μεγάλα γκρουπ θα δώσουν το «παρών».

Στις 30/01 θα δοθούν προσφορές για τη μονάδα απορριμμάτων στην Αχαΐα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 92,8 εκατ. ευρώ, με το δικαίωμα προαίρεσης. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (ΜΕΑ) εντός του ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ, συνολικής δυναμικότητας 53.032 τόνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) δυναμικότητας 8.113 τόνων ετησίως. Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής για έξι (6) έτη.

Στην «εκπνοή» του Ιανουαρίου (31/01/2023) έχει μεταφερθεί η ημερομηνία για την υποβολή φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος (πρώτο στάδιο) στο ΣΔΙΤ για την «Ανέγερση και Λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών», άνω των 200 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή του PPF, όπως ανέφερε την περασμένη Τρίτη η στήλη BackStory. Το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης είναι η χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών κατά μέγιστο για διάστημα 25 ετών.

«Δυνατό» πρόγραμμα και τον Φεβρουάριο

Αλλά και ο Φεβρουάριος, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, έχει «δυνατούς» διαγωνισμούς. Για τον δεύτερο μήνα του έτους, και μάλιστα την πρωτομηνιά, έχουν προγραμματιστεί προσφορές για την πρώτη φάση των έργων του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό (το συνολικό project υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ), εάν δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα.

Επίσης, για τις 8 Φεβρουαρίου έχει μεταφερθεί η υποβολή προσφορών για τα 3 νοσοκομεία (γενικές κλινικές σε Κομοτηνή, Σκάρτη, παιδιατρική στη Θεσσαλονίκη) που χρηματοδοτεί το ίδρυμα Στ. Νιάρχος (εκτιμώμενου ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ).

Για τις 10 Φεβρουαρίου έχει οριστεί η ηλεκτρονική δημοπρασία για τη μονάδα απορριμμάτων του νομού Μαγνησίας, άνω των 83 εκατ. ευρώ. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο δήμος Βόλου (αποσφράγιση στις 17/02).

Λίγες ημέρες μετά, στις 14 Φεβρουαρίου, με τα έως τώρα δεδομένα, υπάρχει «διπλή» αναμέτρηση. Θα δοθούν προσφορές αφενός για το ΣΔΙΤ των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης ύψους 207 εκατ. ευρώ (το διεκδικούν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ), αφετέρου για το επίσης ΣΔΙΤ κτηριακό έργο παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ύψους 71,8 εκατ. ευρώ (το διεκδικούν, εφόσον υποβάλουν όλοι προσφορές, οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT).

Στις 17/02 έχει προγραμματιστεί να δοθούν προσφορές για ένα μεγάλο έργο απορριμμάτων, την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ –ΑΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» που θα προχωρήσει ως δημόσια σύμβαση και θα επεξεργάζεται 150.000 τόνους σύμμεικτων αποβλήτων και προδιαλεγμένων αποβλήτων (σύμβαση έως 242 εκατ. ευρώ) και άλλα projects, που είχε επίσης αποκαλύψει το insider.gr λίγο πριν την εορταστική περίοδο.

Τέλος, έως τις 28 του μήνα, θα μπορούν να υποβληθούν προσφορές – αιτήσεις (πρόσκληση ενδιαφέροντος πρώτου σταδίου) στον διαγωνισμό που προωθεί η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για την «Επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον, την επέκταση του αμαξοστασίου Ελαιώνα και αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων του Μετρό της Αθήνας», ύψους 550 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, με αρχαιολογίες, απρόβλεπτα κ.α.). Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται η μελέτη και η κατασκευή τριών (3) επιμέρους αντικειμένων: α) η Επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον συμπεριλαμβανομένου ενός Σταθμού Μετεπιβίβασης, β) η επέκταση του Αμαξοστασίου του Ελαιώνα και γ) η αναβάθμιση και η αντικατάσταση Υφιστάμενων Η/Μ Συστημάτων Γραμμών 2 & 3 του Μετρό της Αθήνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: