Τσαμάζ (ΟΤΕ): Συνεχίζουμε τη στρατηγική μας - Είμαστε έτοιμοι για τις όποιες προκλήσεις

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Τσαμάζ (ΟΤΕ): Συνεχίζουμε τη στρατηγική μας - Είμαστε έτοιμοι για τις όποιες προκλήσεις
ΟΤΕ
Οι στρατηγικές κινήσεις που καθιστούν τον ΟΤΕ έτοιμο να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις. Τι ανέφερε η διοίκηση στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Τη βεβαιότητα ότι ο ΟΤΕ είναι καλά προετοιμασμένος για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που γεννούν οι πληθωριστικές πιέσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και σε όποιες άλλες δημιουργηθούν από τον συνεχώς εντεινόμενο ανταγωνισμό στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου. Την ίδια στιγμή μάλιστα, απαρίθμησε τα στρατηγικά βήματα του ΟΤΕ, τα οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρουν ακόμα περισσότερους καρπούς μακροπρόθεσμα.

«Είχαμε ένα καλό δεύτερο τρίμηνο παρά τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις και την αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού, παράγοντες που επηρεάζουν ευρύτερα το μακροοικονομικό περιβάλλον» ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, προσθέτοντας για την συνέχεια ότι ο ΟΤΕ είναι εν μέρει προστατευμένος από ορισμένους πληθωριστικούς κινδύνους κι αναμένεται να επωφεληθεί από τις ισχυρές επενδύσεις του σε προηγμένες υποδομές δικτύων, τόσο στη σταθερή όσο και στη κινητή.

Η κάλυψη του 5G έχει φτάσει ήδη στο 70% του πληθυσμού και αναμένεται να φτάσει έως το 80% μέχρι το τέλος του έτους και έως το 90% μέχρι το τέλος του 2023. Με ταχείς ρυθμούς προχωρά και το roll out του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο σε 674 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ οι πελάτες της υπηρεσίας αυξάνονται συνεχώς. Μόνο το δεύτερο τρίμηνο του έτους στη συνδρομητική βάση του FTTH προστέθηκαν 17 χιλιάδες πελάτες ενώ η αύξηση των συνδρομητών υπηρεσιών οπτικών ινών έφτασε το 34%, με τη διείσδυση να φτάνει στο 62% της βάσης, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Οργανισμού. Η συνέχεια μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται ακόμα καλύτερη, χάρη στην μεγάλη επιτυχία που είχε το πρόγραμμα του δωρεάν διπλασιασμού ταχυτήτων, το οποίο προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς έχοντας μέχρι το τέλος Ιουνίου αναβαθμιστεί το 80% περίπου των συνδέσεων που επιδέχονται αναβάθμιση. «Η πρωτοβουλία της Εταιρείας για αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων όπου είναι τεχνικά εφικτό καθώς και τα νέα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, ενισχύουν την αξία των προσφερόμενων υπηρεσιών και την πιστότητα των πελατών, γεγονός που στο τέλος της ημέρας θα φέρει περισσότερους συνδρομητές, επεσήμανε. Αντίστοιχα το πλούσιο αθλητικό τηλεοπτικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού πρωταθλήματος Super League, αναμένεται να υποστηρίξει τη σταθερή αύξηση στους συνδρομητές τηλεόρασης και κατ' επέκταση τα αποτελέσματα και το επόμενο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αρωγός στην καλή αυτή πορεία αυτό θα είναι και ο τομέας του ICT - στον οποίο ο οργανισμός είναι ήδη καλά τοποθετημένος - δεδομένου ότι τα περισσότερα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης θα δημοπρατηθούν από τώρα κι έπειτα.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει βέβαια και η καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού, η οποία αφενός πολλαπλασιάζει την ανάγκη των επιχειρήσεων για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες κι αφετέρου αυξάνει αισθητά τα έσοδα από το roaming (σ.σ. σύμφωνα με την ΕΕΚΤ μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων από το roaming αυξήθηκαν 89,7% σε σχέση με πέρυσι παρότι η τουριστική δραστηριότητα δεν είχε φτάσει στο απόγειό της, κάτι που αναμένεται να συμβεί τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού).

Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα στελέχη του ΟΤΕ εκτίμησαν ότι η αναπτυξιακή του πορεία του Οργανισμού θα συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς λόγω της έντασης των προκλήσεων και ότι ο Όμιλος θα επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη εσόδων και κερδοφορίας για το έτος 2022. «Έχουμε το σπίτι μας σε τάξη και παρότι το ευρύτερο περιβάλλον δεν επιτρέπει προβλέψεις, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις όποιες προκλήσεις».

Να θυμίσουμε ότι οι στόχοι της διοίκησης για το 2022 περιλαμβάνουν προσαρμοσμένες επενδύσεις που θα διαμορφωθούν στα 620 εκατ. περίπου και ελεύθερες ταμειακές ροές που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 600 εκατ. περίπου. Η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2022 θα ανέλθει σε 500 εκατ. και το ποσό θα επιμεριστεί ισόποσα σε προτεινόμενο μέρισμα που αντιστοιχεί σε 0,558 ευρώ ανά μετοχή, και σε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών ύψους €250 εκατ. περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτηθείσα για το ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει δυσανάλογα τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων παγκοσμίως η διοίκηση του ΟΤΕ επεσήμανε για ακόμα μια φορά πως τα συμβόλαια που αφορούν στο 75% των ενεργειακών αναγκών του Οργανισμού είναι κλειδωμένα και λήγουν το 2023, οπότε και θα υπάρξουν και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΤΕ: Ισχυρή επίδοση στο β' τρίμηνο με αύξηση 7,2% στο προσαρμοσμένο EBITDA -Επενδύσεις άνω των €3 δισ. έως το 2027

Με το δεξί μπήκε η χρονιά για τις τηλεπικοινωνίες

Έρχεται νέο κουπόνι για Internet υπερ-υψηλών ταχυτήτων

Όλες οι ειδήσεις

16:15

ΕΛΑΣ: Οι πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας

16:08

ΥΠΕΞ: Συλλυπητήρια για την τραγωδία σε εκκλησία στην Γκίζα της Αιγύπτου

15:59

ΣΥΡΙΖΑ: Κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει η υπόθεση στο σκοτάδι αλλά ματαιοπονούν

15:51

ΗΠΑ: Αντιπροσωπεία του Κογκρέσου θα επισκεφτεί την Ταϊβάν

15:40

Κωπηλασία: «Ασημένια» στο Ευρωπαϊκό η Ευαγγελία Αναστασιάδου

15:31

Bitcoin: Ξεπέρασε τα 25.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιούνιο

15:11

Ιταλία: Η Μελόνι αποφάσισε να διατηρήσει την νεοφασιστική φλόγα στο σύμβολο των Αδελφών της Ιταλίας

14:58

Γερμανία: Λίγο άνω του 75% του στόχου αποθήκευσης οι ποσότητες φυσικού αερίου

14:51

Χαλκιδική: Υδροστρόβιλος σχηματίστηκε το πρωί στο Παλιούρι

14:43

ΝΔ: Στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν ήδη την "εξειδίκευση" της στρατηγικής που ξεδίπλωσε ο κ.Τσίπρας

14:21

Καθυστερήσεις σε δρομολόγια τραίνων λόγω φωτιάς στα Οινόφυτα

14:16

Ουκρανία: Πλοίο με σιτηρά αναμένεται να αφιχθεί στη Συρία

14:13

Ιράν: Άρχισε η δίκη του επιφανούς μεταρρυθμιστή Μοσταφά Ταϊζαντέχ

14:06

Αίγυπτος: Τουλάχιστον 40 νεκροί από φωτιά που ξέσπασε σε εκκλησία στην πόλη της Γκίζας

14:00

Αναζητούνται κονδύλια για αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

13:51

Φθορές σε δύο μηχανήματα συναλλάγματος στην περιοχή της Ακρόπολης

13:49

Δένδιας: Η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπη

13:45

Κεντρική Μακεδονία: Περισσότερες από 64.000 τροχονομικές παραβάσεις το πρώτο επτάμηνο του 2022 

13:41

E-shop πούλησε υποδήματα αξίας 2,8 εκατ. ευρώ χωρίς να εκδώσει αποδείξεις

13:35

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 25χρονου για παράνομη μεταφορά 13 μεταναστών

13:26

Στην Τήνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου

13:22

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για ληστεία σε βάρος τριών ανηλίκων στην Πλατεία Ευόσμου

13:16

«Απογειώθηκε» το αεροδρόμιο Χανίων το 2022

13:07

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Θάσο

13:03

Ο Ρακές Τζουντζουνουάλα, «ο Ουόρεν Μπάφετ της Ινδίας», πέθανε σε ηλικία 62 ετών

12:54

Αυστρία: Νεκροί 3 παράτυποι μετανάστες μετά από καταδίωξη του οχήματός τους από την συνοριοφυλακή

12:42

Αυξάνονται οι έλεγχοι για το Δεκαπενταύγουστο - Καύσιμα, κυλικεία και ξαπλώστρες στο στόχαστρο

12:31

Ένας στους 8 ασθενείς με Covid -19 εμφανίζει «long Covid»

12:19

Aramco: Ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 90%, στα 48,4 δισ. δολάρια το 'Β φετινό τρίμηνο

12:13

Πώς η Ευρώπη έχασε την κουλτούρα της