Πασχάλη (Eurobank): Επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ την τελευταία 2ετία για να λειτουργήσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πασχάλη (Eurobank): Επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ την τελευταία 2ετία για να λειτουργήσει το υβριδικό μοντέλο εργασίας
Περίπου 3.500 εργαζόμενους σε μονάδες της Τράπεζας που δεν έχουν απευθείας επαφή με τον πελάτη αφορά το συνδυαστικό μοντέλο εργασίας από το γραφείο και από το σπίτι.

Περίπου 3.500 εργαζόμενους σε μονάδες της Τράπεζας που δεν έχουν απευθείας επαφή με τον πελάτη αφορά το συνδυαστικό μοντέλο εργασίας από το γραφείο και από το σπίτι που ξεκίνησε να εφαρμόζει η Eurobank.

Όπως έγραψε το insider.gr, η δυνατότητα τηλεργασίας 2 ή 3 ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι που προσφέρει η Eurobank, έγινε αποδεκτή από 8 στους 10 εργαζόμενους τους οποίους αφορά (ποσοστό αποδοχής 81%). Καθώς από τη δυνατότητα αυτή εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στο Δίκτυο, τα Επιχειρηματικά Κέντρα και το Private Banking, αυτή τη στιγμή 2.835 τραπεζοϋπάλληλοι της Eurobank υιοθέτησαν το work@home.

Όπως αναφέρει στο insider.gr, η κυρία Νατάσσα Πασχάλη, Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου Eurobank, η αποδοχή του υβριδικού μοντέλου εργασίας κυμάνθηκε σε ποσοστά από 75% έως και 95% ανά Διευθύνσεις αναλόγως αντικειμένου, με τα υψηλότερα ποσοστά να σημειώνονται ενδεικτικά στο ΙΤ (Πληροφορική), το Compliance (Εταιρική Συμμόρφωση), τη Νομική Υπηρεσία κ.ά. Παράλληλα, δεν παρατηρήθηκε μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής από γυναίκες, όπως ίσως κάποιος να υπέθετε, με «ισότητα των φύλων» να διακρίνει την υιοθέτηση της τηλεργασίας.

Όπως επισημαίνει η κ. Πασχάλη, το πρόγραμμα ουσιαστικά παραμένει ανοιχτό, αφού οι Διευθύνσεις θα μπορούν σε συνεννόηση προϊσταμένων και εργαζομένων και κρίνοντας από τον βαθμό της ψηφιοποίησης των εργασιών, την εξοικείωση των υπαλλήλων και τη συνέχιση της λειτουργικότητας των εργασιών, να αποφασίζουν την υιοθέτηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν αποδεχτεί το μοντέλο αυτό, δεν δεσμεύονται από καθορισμένες σταθερές ημέρες που θα δουλεύουν από το σπίτι και αυτές θα ορίζονται κατόπιν των αναγκών του εργαζόμενου και σε συνεννόηση με τον προϊστάμενο του τμήματος.

Η κ. Πασχάλη επισημαίνει ότι και στο work@home της Eurobank είναι θεσμοθετημένη η τήρηση του ωραρίου εργασίας (σημειώνεται ότι η ψηφιακή κάρτα που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις τράπεζες δεν έχει επεκταθεί ακόμη στην τηλεργασία) και χορηγείται στον εργαζόμενο το δικαίωμα της αποσύνδεσης. «Η Eurobank έχει εισαγάγει το δικαίωμα της αποσύνδεσης όχι μόνο στις συμβάσεις που υπέγραψε τώρα με τους εργαζόμενους που ζήτησαν το work@home / work on premises, αλλά πολύ νωρίτερα, στην Επιχειρησιακή Σύμβαση που υπέγραψε με τους εργαζομένους της το 2021. Με τις παρούσες συμβάσεις το δικαίωμα της αποσύνδεσης εξειδικεύεται και υποδεικνύουμε στους ανθρώπους μας όχι μόνο ότι δικαιούνται να μην βλέπουν/απαντούν στα επαγγελματικά τηλεφωνήματα και e-mails που δέχονται εκτός ωραρίου, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αποσυνδεθούν», σημειώνει η Επικεφαλής HR της Eurobank. Όπως προσθέτει, η υπερωρία είτε στο γραφείο είτε στην τηλεργασία, γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη και μέσα από συγκεκριμένη εγκριτική ροή.
Η κ. Πασχάλη επισημαίνει ότι η κατάρτιση και υπογραφή των συμβάσεων όσων αποδέχτηκαν το υβριδικό μοντέλο εργασίας έγινε ηλεκτρονικά, εξ ολοκλήρου χωρίς χρήση χαρτιού και σε αυτόματο χρόνο ενεργοποίησης.

Για να λειτουργήσει επιτυχώς το υβριδικό μοντέλο εργασίας, η Eurobank επένδυσε την τελευταία διετία σε υποδομές, εξοπλισμό, εκπαίδευση και άλλες παροχές το ποσό των 4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από τον Απρίλιο του 2020 επεξεργάστηκε την ανάλογη εμπειρία μεγάλων ξένων τραπεζών και προχώρησε σε μελέτες και συνεντεύξεις προσωπικού, προκειμένου να διασφαλίσει ότι αφενός το μοντέλο είναι αποδεκτό από τους εργαζόμενους και αφετέρου με την εφαρμογή του θα συντηρηθεί η παραγωγική ευχέρεια και αποτελεσματικότητα της Τράπεζας.

«Υπήρχε υψηλή ετοιμότητα από τους εργαζόμενους και ήδη είχαμε δουλέψει επιτυχώς με τηλεργασία την περίοδο του Covid (σημειώνεται ότι προ Covid η Τράπεζα είχε λειτουργήσει πειραματικά την τηλεργασία στο IT). Την τελευταία διετία, η Eurobank δούλευε με ποσοστό τηλεργασίας 40% - 50%, το οποίο έφτασε και στο 70% - 80% στις περιόδους των σκληρών lockdown», αναφέρει η κ. Πασχάλη. Όπως επισημαίνει, η Eurobank είχε αντιληφθεί ότι η εφαρμογή της τηλεργασίας είναι ένα βήμα προς τον μελλοντικό τρόπο εργασίας, είχε εκπαιδεύσει τις ομάδες των ανθρώπων της ώστε να μη συνδέουν την παραγωγικότητα του εργαζόμενου με τη φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας και είχε επιδείξει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενούς τους για το ότι θα δουλεύουν πραγματικά όντας στο σπίτι.

Το υβριδικό μοντέλο εργασίας που υιοθέτησε η Eurobank θα υιοθετήσουν σταδιακά και οι άλλες τράπεζες, καθώς η τηλεργασία προβλέπεται πλέον και στην Κλαδική Σύμβαση που υπογράφηκε τον Μάρτιο με την ΟΤΟΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Συμφωνία για τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ

Eurobank: 8 στους 10 εργαζόμενους υιοθέτησαν το Υβριδικό Μοντέλο Εργασίας

Attica Bank: Δέσμευση των μετόχων για νέα ΑΜΚ και επαναφορά σε λειτουργική κερδοφορία

gazzetta
gazzetta reader insider insider