Τρ. Πειραιώς: Στόχος κέρδη 1,2 δισ. ευρώ το 2025 και επιστροφή σε μέρισμα από το 2024 – Δημιουργεί ανεξάρτητη ψηφιακή Τράπεζα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Στόχος κέρδη 1,2 δισ. ευρώ το 2025 και επιστροφή σε μέρισμα από το 2024 – Δημιουργεί ανεξάρτητη ψηφιακή Τράπεζα
Το νέο επιχειρησιακό πλάνο της Πειραιώς μέχρι το 2025 προβλέπει την πλήρη εξυγίανση της Τράπεζας, με μείωση του δείκτη NPE στο 3% από το 2024. Νέες εκταμιεύσεις 27 δισ. ευρώ για την περίοδο 2022 – 2025. Στρατηγική συμμαχία με την Natech Α.Ε. για την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης καινοτόμου ψηφιακής τράπεζας.

Σε απόδοση μέσων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 6% το 2022 (από περίπου 3% το 2021) που θα ενισχυθεί κοντά στο 8% το 2023, 10% το 2024 και 12% το 2025, στοχεύει η Τράπεζα Πειραιώς με το αναθεωρημένο τετραετές business plan της.

Το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σε επενδυτές και αναλυτές διεθνών οίκων στο Λονδίνο, έχει ως ορίζοντα το 2025 και προβλέπει επίσης: Υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 13% το 2021 σε περίπου 9% το 2022, 5% το 2023 και 3% το 2024 και 2025 και δείκτη κεφαλαίων fully loaded CET1, από περίπου 9% το 2021, σε περίπου 10%, 11%, 12% και 13% το 2022, 2023,2024 και 2025 αντίστοιχα.

Στο νέο πλάνο της Τράπεζας, προβλέπονται επίσης:

- Εκταμιεύσεις νέων δανείων ύψους περίπου 27 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την περίοδο 2022-2025. Καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.
- Ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά περίπου 140 εκατ. κατά την περίοδο 2022-2025, μέσω οργανικής ανάπτυξης και νέων στρατηγικών πρωτοβουλιών στο asset management και τη διαχείριση ακινήτων.
- Επίτευξη βέλτιστης λειτουργικής αποτελεσματικότητας, με μείωση του κόστους κατά περίπου 25% την περίοδο 2022-2025.
- Διπλασιασμός της κερδοφορίας προ προβλέψεων, σε επαναλαμβανόμενη βάση, σε 1,2 δισ. το 2025, σε σύγκριση με 0,6 δισ. το 2021, θέτοντας τη βάση για σταθερές και βιώσιμες αποδόσεις για τους μετόχους.
- Πρωταγωνιστική θέση στο asset management, με στόχο τον διπλασιασμό των κεφαλαίων υπό διαχείριση ως το 2025, φτάνοντας περίπου τα 12 δισ. ευρώ.
- Πλήρως εξυγιασμένη τράπεζα, με την τελική φάση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων να οδηγεί σε δείκτη περίπου 3%, αντίστοιχο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εξορθολογισμό του οργανικού εξόδου προβλέψεων στις περίπου 40 μ.β. επί των δανείων.
- Στήριξη στη δυναμική των κύριων δραστηριοτήτων της Τράπεζας και στην ηγετική παρουσία στην αγορά, για την αξιοποίηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών που προκύπτουν από το οικονομικό περιβάλλον και την ψηφιοποίηση.
- Κορυφαία θετική επίδραση στον τομέα του ESG, με αύξηση των βιώσιμων τραπεζικών δραστηριοτήτων περίπου στα 9 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2022-2025 (χρηματοδοτήσεις, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, έκδοση τίτλων).

Οι χρηματοοικονομικές επιδιώξεις για το 2025

Θέτοντας τις χρηματοοικονομικές επιδιώξεις για το 2025, η Τρ. Πειραιώς στοχεύει σε:

- Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 13% το 2021 σε περίπου 9% το 2022 και περίπου 3% το 2025
- Διατηρήσιμη απόδοση επί του μέσου όρου των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 6% το 2022 και περίπου 12% το 2025
- Κεφαλαιακό επίπεδο περίπου στο 16% για το 2022, με απορρόφηση της επίπτωσης της τελευταίας φάσης εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, η οποία, στη συνέχεια, οδηγούμενη από την παραγωγή οργανικού κεφαλαίου, θα διαμορφωθεί υψηλότερα του 17% το 2025
- Δυνητική διανομή μερίσματος από το 2024, συναρτήσει της απόδοσης και της πορείας των κεφαλαίων.

Ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να αυξήσει την απόδοση επί των μέσων ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) σε περίπου 6% για το 2022 και σταδιακά να φτάσει στο περίπου 12% το 2025. Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδιασμού της Τράπεζας θα επιτρέψει τη δυνητική διανομή μερίσματος στους μετόχους της από το 2024, σε συνάρτηση με τις συνθήκες και τις εποπτικές απαιτήσεις.

Η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει επίσης στη διερεύνηση και νέων εμπορικών και στρατηγικών πρωτοβουλιών. Ο Όμιλος εντείνει την εφαρμογή τους, συγκεκριμένα, με ενίσχυση στις τραπεζοασφαλιστικές υπηρεσίες και τη διαχείριση ακινήτων. Παράλληλα με τα ανωτέρω, αξιοποιεί τις εμπορικές ευκαιρίες του ψηφιακού οικοσυστήματος και ενισχύει την ψηφιακή διάσταση στην πρόταση αξία προς τους πελάτες.

Σε συνδυασμό με τις χρηματοοικονομικές επιδιώξεις, ο Όμιλος Πειραιώς, προχωρά συστηματικά στην κατεύθυνση της βιώσιμης τραπεζικής και δημιουργεί υποδομές, πολιτικές και στρατηγικές που ενσωματώνουν βέλτιστα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης), στις δραστηριότητές μας. Η εν λόγω στρατηγική θα επιτρέψει στην Τράπεζα να μεγιστοποιήσει τη συμβολή της στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Για την περίοδο 2022-2025 η Τρ. Πειραιώς στοχεύει να αυξήσει τη βιώσιμη τραπεζική της δραστηριότητα κατά περίπου 9 δισ. ευρώ.

Στρατηγική συμμαχία με την Natech Α.Ε. για την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης καινοτόμου ψηφιακής τράπεζας

Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά σε κοινοπραξία στρατηγικού χαρακτήρα με την εταιρεία Natech Α.Ε. για την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης καινοτόμου ψηφιακής τράπεζας προς πελάτες στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά για την παροχή χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών.
Η νέα πλατφόρμα BankTech, η οποία συνδυάζει κορυφαία τεχνολογική και τραπεζική τεχνογνωσία, θα παρέχει υπηρεσίες Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later, digital onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τους καταναλωτές, με ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο.

Η εν λόγω πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει από τον κλάδο λιανικής, με την Πειραιώς δυνητικά να συνεισφέρει πελάτες εξοικειωμένους με τα ψηφιακά μέσα, μειώνοντας σημαντικά κόστος και χρόνο εξυπηρέτησης. Επιπλέον, η αξιοποίηση της προσφοράς των ως άνω προϊόντων αναμένεται να αποφέρει επιπρόσθετα έσοδα. Οι εν λόγω ευκαιρίες μείωσης κόστους και ενίσχυσης εσόδων δεν συμπεριλαμβάνονται στο τρέχον επιχειρηματικό σχέδιο.

Σχετικά με τη Natech

Η Natech Α.Ε. είναι κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής με ισχυρή παρουσία στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς το λιανικό εμπόριο, τη μεταποίηση, καθώς και τον ελληνικό δημόσιο τομέα. Για περισσότερα από 20 χρόνια, η Natech παρέχει ισχυρή τραπεζική τεχνολογία και υπηρεσίες σε τοπικές, εθνικές και πολυεθνικές τράπεζες και παρόχους πληρωμών σε διεθνές επίπεδο. Οι πελάτες βασίζονται στις εύκολες στην ενσωμάτωση λύσεις της εταιρείας, σε συνδυασμό με τη μοναδική τεχνολογία live-ledger, μειώνοντας τις καθυστερήσεις και τους κινδύνους των τραπεζικών διαδικασιών front-end και back-office. Σε αυτή την προσπάθεια, η Natech θα συνεισφέρει με ισχυρά τεχνολογικά θεμελιώδη, σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία μηχανικών, αναλυτών, χρηματοοικονομικών ειδικών και ειδικών υποστήριξης πελατών.

Η Τρ. Πειραιώς θα αξιοποιήσει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις αγορές σε τρεις άξονες:

α) Διοχέτευση χρηματοδότησης σε αναδυόμενους, εξωστρεφείς κλάδους.

Η Tράπεζα Πειραιώς είναι η κορυφαία εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα και ο προτιμητέος στρατηγικός σύμβουλος των ελληνικών επιχειρήσεων, με μερίδιο 25% επί των εξυπηρετούμενων δανείων και ενεργές σχέσεις με το 80% περίπου των εγχώριων επιχειρήσεων. Η Τράπεζα στοχεύει να επικεντρωθεί στους πλέον υποσχόμενους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ανθεκτικότητα, εξαγωγικό προσανατολισμό, ποιότητα και βιωσιμότητα. Υιοθετώντας προσέγγιση απόδοσης προσαρμοσμένη για την ανάληψη κινδύνων, οι τομείς στόχευσης θα είναι η μεταποίηση, ο τουρισμός και η ενέργεια, οι οποίοι αναμένεται να αντλήσουν σχεδόν το ήμισυ των νέων επιχειρηματικών δανείων κατά την 4ετία 2022-2025.

β) Νέος πυλώνας asset management με στόχο την αξιοποίηση της δυναμικής της αγοράς.

Ένας νέος Επιχειρηματικός Πυλώνας συγκροτείται στον Όμιλο, ο οποίος περιλαμβάνει τους τομείς διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακών συναλλαγών και private banking, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια €6 δισ. (Δεκέμβριος 2021), ώστε να αξιοποιηθεί η ισχυρή δυναμική της ελληνικής αγοράς asset management. Με την κίνηση αυτή, ο Όμιλος στοχεύει στον διπλασιασμό των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών του έως το 2025, στηριζόμενος στο εμπορικό του δίκτυο, την τεχνογνωσία, τη βαθιά γνώση της αγοράς και των κινήτρων πωλήσεων για τα στελέχη του. Η ενσωμάτωση της Iolcus Investments AIFM στον Όμιλο Πειραιώς συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.

γ) Νέο σχέδιο διαχείρισης ακινήτων, αξιοποιώντας τις τάσεις της αγοράς και την εσωτερική τεχνογνωσία.

Ο Όμιλος φιλοδοξεί να μετασχηματίσει τον τομέα διαχείρισης ακινήτων, εστιάζοντας στην εξυγίανση του ισολογισμού του από χαμηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία, στη μείωση του κόστους για υπηρεσίες που μπορούν να παρασχεθούν ακόμη αποτελεσματικότερα και στην ανάπτυξη σε τομείς με ανοδικές προοπτικές. Το νέο σχέδιο διαχείρισης ακινήτων του Ομίλου θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνόλου των ακινήτων μεσοπρόθεσμα κατά €1 δισ., από €3,2 δισ. σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τα έσοδα από μισθώματα σε περίπου €60 εκατ. το 2025 από €34 εκατ. το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της Iolcus Investments

Citi: Αυξάνει την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς, με υψηλά περιθώρια ανόδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider