Οπλοβιομηχανία Lockheed: Οι αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ ακύρωσαν deal εξαγοράς 4,4 δισ. δολαρίων

Newsroom

Η αμερικανική βιομηχανία όπλων Lockheed Martin ακύρωσε την Κυριακή τα σχέδια για την εξαγορά της εταιρείας κατασκευής πυραυλοκινητήρων Aerojet Rocketdyne Holdings έναντι 4,4 δισ. δολαρίων εν μέσω αντίθεσης από τις αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC ) κίνησε τις διαδικασίες για να μπλοκάρει τη συμφωνία στα τέλη Ιανουαρίου με το σκεπτικό ότι θα επέτρεπε στη Lockheed να χρησιμοποιήσει τον έλεγχό της στην Aerojet για να βλάψει τους ανταγωνιστές της στην αμυντική βιομηχανία. Η εταιρεία κατασκευής πυραύλων Raytheon Technologies αντιτέθηκε εξαρχής στην προτεινόμενη εξαγορά.

Η συγχώνευση, η οποία ανακοινώθηκε στα τέλη του 2020, προκάλεσε επικρίσεις καθώς θα έδινε στη Lockheed μια δεσπόζουσα θέση στο πεδίο των πυραύλων κινητήρων στερεού καυσίμου, το οποίο αποτελεί ένα ζωτικό κομμάτι της αμερικανικής πυραυλικής βιομηχανίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lockheed, James Taiclet, δήλωσε ότι η εξαγορά θα είχε βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και θα μείωνε το κόστος για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και ότι η λύση της συμφωνίας ήταν τελικά προς το συμφέρον των ενδιαφερομένων της.

Η Aerojet, η οποία ανακοινώνει αποτελέσματα δ’ τριμήνου αργότερα μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση της ότι εξακολουθεί να αναμένει ισχυρή «μελλοντική απόδοση», παρά τη συγχώνευση που ακυρώθηκε.

Η συμφωνία συγχώνευσης των εταιρειών δεν περιλάμβανε ρήτρα καταγγελίας της σύμβασης σε περίπτωση που οι αντιμονοπωλιακές αρχές αντιτάσσονταν στη συμφωνία. Εκπρόσωπος της Lockheed είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η εταιρεία δεν σχεδιάζει να κάνει καμία τέτοια καταβολή προς στην Aerojet.

Εάν η συμφωνία είχε καταλήξει στο δικαστήριο, θα ήταν η πρώτη αμφισβητούμενη ακύρωση συγχώνευσης στον τομέα της άμυνας εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Άλλοι επικριτές της συμφωνίας ήταν η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία είχε ζητήσει από την FTC να εξετάσει τα «τείχη προστασίας» που η Lockheed υποτίθεται πως θα έθετε σε εφαρμογή για να την αποτρέψει από το να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της.

Οι πυραυλοκινητήρες όπως αυτοί που κατασκευάζει η Aerojet χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από το αμυντικό πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ έως τους πυραύλους Stinger.

Στους πελάτες της περιλαμβάνονται το Πεντάγωνο, η NASA, η Boeing, η Lockheed Martin, η Raytheon και η United Launch Alliance.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: