EURIMAC: Παράγει ζυμαρικά από 80.000 τόνους ελληνικού σιταριού και τα εξάγει σε 57 χώρες του κόσμου – Η πλούσια «κληρονομιά»

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EURIMAC: Παράγει ζυμαρικά από 80.000 τόνους ελληνικού σιταριού και τα εξάγει σε 57 χώρες του κόσμου – Η πλούσια «κληρονομιά»
Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας και ποιες οι χρονιές - ορόσημο στη διαδρομή της. Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του 2021 για την πορεία των εξαγωγών.

Με εξαγωγές 50 εκατομμυρίων πακέτων ζυμαρικών σε 57 χώρες του κόσμου το 2021, η EURIMAC διεκδικεί τον τίτλο μιας πανίσχυρης εξαγωγικής εταιρείας ζυμαρικών στην Ελλάδα κατέχοντας σημαντικά μερίδια αγοράς στον κλάδο.

Πρόκειται για μια σύγχρονη καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής ζυμαρικών που πραγματοποιηθεί εξαγωγές ακόμη και στη… Μέκκα των ζυμαρικών, τη γειτονική Ιταλία.

Η EURIMAC βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς κι ενώ ιδρύθηκε το 1996 κουβαλάει μια πλούσια κληρονομιά περισσότερων από 80 χρόνων, καθώς τρεις γενιές ασχολήθηκαν - και εξακολουθούν να ασχολούνται - με την παραγωγή ζυμαρικών.

Η εταιρεία ιδρύθηκε ως μια joint venture μεταξύ της ΜΑΚΒΕΛ Α.Ε., μιας ελληνικής εταιρείας παραγωγής ζυμαρικών που δραστηριοποιείται στον κλάδο από το 1939 και της EURICOM S.p.a, ενός ομίλου εταιρειών με έδρα την Ιταλία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ζυμαρικών, των αλεύρων και του ρυζιού.

Οι ημερομηνίες σταθμοί στην πορεία της εταιρείας

Το μακρινό 1939 ιδρύθηκε η εταιρεία ΜΑΚΒΕΛ, ενώ το 1945 αποκτήθηκε η πρώτη μονάδα παραγωγής ζυμαρικών από τον Παντελή Κωνσταντινίδη.

Το 1962 κατασκευάστηκε μια νέα μονάδα παραγωγής ζυμαρικών, ενώ το 1996 έλαβε χώρα η στρατηγική συμμαχία της ΜΑΚΒΕΛ με την EURICOM, μέσα από την οποία ιδρύθηκε η EURIMAC. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 1997 κατασκευάστηκε η τρέχουσα μονάδα παραγωγής ζυμαρικών στο Κιλκίς, αρχικά με δύο αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής ζυμαρικών, ένα συσκευαστήριο ζυμαρικών και μια αποθήκη.

Τα χρόνια περνούν και η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Το 2006 κατασκευάστηκε ο μύλος επεξεργασίας σκληρού σίτου και τα σιλό αποθήκευσης σκληρού σίτου, ενώ το 2009 λαμβάνει χώρα η εγκατάσταση της τρίτης αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής ζυμαρικών. Ακολούθησαν το 2011 η τέταρτη αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής ζυμαρικών και η κατασκευή του συγκροτήματος λέβητα καύσης ορυζοφλοιού. Το 2016 και το 2021 σημειώθηκαν η εγκατάσταση της πέμπτης και της έκτης, αντίστοιχα, γραμμής παραγωγής ζυμαρικών.

Τα προϊόντα

Η εταιρεία παράγει μια ευρεία γκάμα προϊόντων όπως τα κλασικά ζυμαρικά, τα σπέσιαλ, τα ζυμαρικά γρήγορου βρασμού, τα τετράγωνα ζυμαρικά, τα ζυμαρικά Al Bronzo, τα ολικής άλεσης, καθώς και τα ζυμαρικά με πέντε δημητριακά.

Η EURIMAC αγοράζει 80.000 τόνους σκληρού σίτου ετησίως, αποκλειστικά και μόνο από Έλληνες παραγωγούς. Για την καλλιέργειά του έχει πραγματοποιηθεί και λειτουργεί εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού που είναι συνδεδεμένο με δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών. Η εφαρμογή αυτή εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα του σκληρού σίτου και των ζυμαρικών, προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί για την κάλυψη των παραγωγικών της αναγκών (άλεση σκληρού σίτου – παραγωγή και συσκευασία ζυμαρικών) 100% πράσινη θερμική και ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τα brands

Στο πέρασμα των ετών, η EURIMAC έχει αναπτύξει μια ποικιλία εμπορικών σημάτων, με τα οποία «τρέφει» τον κόσμο με 600 εκατομμύρια πιάτα το χρόνο. Εκτός από την ιστορική ΜΑΚΒΕΛ που παράγεται από το 1939, γνωστά brands της εταιρείας είναι επίσης τα La Mediterranea, Latino, Famiglia, La Grande Pasta, Terra di Grano, Pasta and Bellini. Ταυτόχρονα, εξειδικεύεται στην παραγωγή ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας.

Ως μέλος του ομίλου EURICOM, η εταιρεία έχει σημαντικές λειτουργικές, εμπορικές και χρηματοοικονομικές συνεργασίες. Ο όμιλος κατέχει και λειτουργεί συνολικά 11 μύλους επεξεργασίας ρυζιού, έναν μύλο επεξεργασίας μαλακού και σκληρού σίτου, μια καθετοποιημένη εταιρεία παραγωγής ζυμαρικών και επτά εμπορικές εταιρείες.

Κεντρικοί άξονες της λειτουργίας της EURIMAC είναι η αυστηρή διαλογή των πρώτων υλών, σε συνδυασμό με τα οφέλη μιας σύγχρονης τεχνολογικής υποδομής που παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια για κάθε προϊόν. Με στόχο τη συγκράτηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην πλήρη αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών, ενώ η συγκέντρωση των εγκαταστάσεών της σε ένα μέρος δεν είναι τυχαία επιλογή, αλλά συνειδητή απόφαση. Οι δομές των υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιούνται, αποτελούνται από συνδυασμό των ίδιων πολυμερών με αποτέλεσμα τα υλικά συσκευασίας στο σύνολο τους να είναι 100% ανακυκλώσιμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider