Pfizer: Κατά 89% αποτελεσματικό το χάπι κατά της Covid

Newsroom

Χάπι κατά της Covid-19, που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον HIV, ανέπτυξε η Pfizer, ανακοινώνοντας πως μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε ενήλικες υψηλού κινδύνου που έχουν εκτεθεί στον ιό, σύμφωνα με μελέτη που βρίσκεται προς το τελικό στάδιο. 

Όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία, σχεδιάζει να καταθέσει τα δεδομένα στον αμερικανικό FDA και να ζητήσει έγκριση το «συντομότερο δυνατόν». Η μετοχή της εταιρείας ενισχύεται πάνω από 9%. 

Το χάπι, με την επιστημονική ονομασία PF-07321332, ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης και λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ασθενειών, όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C. Το φάρμακο για τον HIV βοηθά στην επιβράδυνση ή τη διάσπαση του μεταβολισμού του χαπιού Pfizer, προκειμένου να παραμείνει ενεργό στο σώμα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, σύμφωνα με τη Pfizer.

Στην κλινική μελέτη, μεσαίου προς τελικού σταδίου, συμμετείχαν 607 άτομα, οι οποίοι έλαβαν το χάπι σε συνδυασμό με το φάρμακο HIV εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Υπήρξαν έξι νοσηλείες και κανένας θάνατος, σε αντίθεση με 41 νοσηλείες και 10 θανάτους στα 612 άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

«Εάν εγκριθεί, έχει τις προϋποθέσεις να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, σώζοντας ανθρώπινες ζωές, μειώνοντας την σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19 και εξαλείφοντας έως και εννέα στις δέκα νοσηλείες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. 

Υπενθυμίζεται πως εχθές, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε ένα αντιικό χάπι κατά της covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η MSD (στην Αμερική Merck) και η Ridgeback Biotherapeutics, μια εξέλιξη που ενδέχεται να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) της Βρετανίας συνέστησε το φάρμακο αυτό, που περιέχει τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη, να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη διάγνωση ενός ασθενούς με covid-19 και μέσα σε πέντε ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: